ПИК-пуч-ПИК

Румен Белчев

Амебата, колкото и тъпо животно да изглежда под микроскопа, все пак има достатъчно акъл, та да се дръпне малко по-встрани от неприятните усещания. Колкото й е възможно, разбира се. Но се дърпа! А ние – не. Ние направо тия неприятни усещания ги търсим, даже си плащаме за тях всеки ден, като минаваме покрай вестникарската сергия.

Не знам дали сте забелязали, но все по-малко всекидневници цитират старата официална информационна агенция – БТА и все повече – новата официална – ПИК! Може би – заради изключителната точност на информацията. Може би – заради неочакваните разкрития за нечии кирливи ризи. А може би – и заради експресивния начин на поднасяне на информация, леко напомнящ антититовистката лексика от петдесетте години на миналия век.

Отваряме „МОНИТОР”, цитирал официалната агенция, за да се убедим – „Яркосиният шаман, който е продукт на номенклатурата на БКП, всъщност е един от основните представители на кръга „Типинг пойнт” (тук се изброяват още участници във въпросния кръжец, но няма ние да им правим реклама), чиито „мокри въжделения са свързани с прилапване на европейските фондове”… А между тоя злонамерен кръг и друга, още по-злонамерена организация съществува „Топла връзка между „Типинг пойнт” и кръга „Хидра”, съставен от изгладнели олигарси”.

Специалистът по разбулване на чужди комплоти Яне Янев изведнъж се появи от политическото нищо, за да ни уведоми, че има и още едни лоши хора – „Групировка „Кумовете” управлява съдебната система” – твърди той за „24 ЧАСА”.

„СТАНДАРТ” добавя още зловредни организации и мрачни типове, които мечтаят да бутнат правителството – „Уви, след него идват Радан и Местан, „Протестна мрежа”, еколозите, олигарсите, контрабандата”… Странно съвпадение – в същия тоя хубав ден „МОНИТОР” твърди абсолютно същото – „Радан, Местан и зелени готвят метеж срещу кабинета”!
Как още не е паднал при толкова много врагове – и ние се чудим.

Междувременно единствено „МОНИТОР” е успял да разкрие тайната на мистериозния есемес, разбутал съдиите и държавата: „Христо Иванов нахъсвал Лозан Панов да покаже есемеса”!

Откъде се знае ли? Ами – на патриотите, държащи за реда и стабилността, ушите са дълги! Някой дочул, че председателят на ВКС казва някому по телефона: „Ама мислиш ли, че трябва да го направим сега? Дали да не изчакаме малко? Ами добре тогава, Христо… Ще го покажем.”

Междувременно от най-високо място на клатещите държавата беше речено: „Който вади нож, от нож умира”. Точно си е цитирано премиерското изявление в „МОНИТОР”. И резултатите не закъсняха – ножовете полетяха като в цирка, само че там номерът е да не улучват, а тук – обратното. „Син на върховен съдия пребил полицай” – разобличава „ТРУД”. Става въпрос за сина на съдия от ВКС, „протеже на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов”.

Не стига, че „бил хванат да отглежда и разпространява наркотици”, ами „се съпротивлявал брутално на задържалите го полицаи, като им нанасял удари”! Да не говорим, че освен наркотици, и къртици се отглеждат в съдебната ни система – „Лозан Панов с компютърна къртица в Софийския градски съд” – твърди „ТЕЛЕГРАФ” и добавя още едно ножле – „Ченалова на заплата при ортак на Цветан Василев”…

Амебата наистина може да се поотдръпне от неприятните усещания, но тъй като е едноклетъчно, си няма памет – на другия ден пак ще се натресе на тях. Очевидно и нас ни мислят за едноклетъчни, които не могат да си спомнят кои медии в едно не толкова далечно февруарско утро сръчно обърнаха палачинката, за да свалят едно предишно правителство. Които с наслаждение публикуваха записа с вдигането на екс-премиерския цип и страхуваха публиката със завръщането на експремиера на власт.

На тоя фон бледнее новината на „СТАНДАРТ”, че „Спасиха кучето на Обама от отвличане”.

Да им имахме на американците проблемите!

От блога Разпечатосване

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.