СМС-управлението на Бойко Борисов – политика в стадий на ерозия

Илия Вълков. Снимка: личен архив

Вицепремиерът Ивайло Калфин разбрал от медийно изказване на премиера, че пенсионерите ще получат 50 млн. лв. великденски добавки. „Аз също вчера чух изявлението на премиера и много се радвам“, коментира социалният министър. СМС-комуникация и презмедийно говорене показват раболепие и липса на публична самокритичност.

Образователният министър в оставка – Тодор Танев, разбра от медиите, че Бойко Борисов му иска оставката. Преди това в продължение на година двамата си контактували чрез смс-и, разказа в еМисия България самият проф. Танев. Толкова се побира управленския интересн към образованието – в 160 знака на един смс. Сега професорът, първоначално разкритикуван от Борисов за „системни проблеми“, а в последствие се оказаха „лоша комуникация“, ще бъде назначен за премиерски съветник.

„Priehme ia”

Министърът на икономиката Божидар Лукарски съобщи, че Меглена Кунева е номинацията на Реформаторския блок за нов министър на образованието. Лично Лукарски изпратил смс на премиера, а Борисов му върнал обаждане. „Priehme ia”, гласи ироничният край на съобщението. Извън контекста на този словоред: има ли министерски пост, който г-жа Кунева не би избрала.

В държавата на „бих бил министър“ медиите разбраха от един смс, че премиерът Борисов има „свой съветник“, който го информира какви решения се взимат във Висшия съдебен съвет. В последствие „съветникът“ се оказа новоизбраният представител на съвета Димитър Узунов, избран от политическата квота на РЗС.

СМС-управлението в политиката е стадий на ерозия

Тя се поддържа от крехкия интерес на властовото тяло към една или друга обществена сфера. Вече има установена йерархия. Ако има свръх интерес, се пристига на място – заседание на Висшия съдебен съвет. Ако е по-малък – се връща обаждане – попълване на овакантен министерски пост. В последният си смс проф. Тодор Танев информирал премиера за три различни проекта в областта на образованието. Бойко Борисов не намерил време да му отговори…

В държавата, управлявана чрез есемеси, пожелателното наклонение върши работа за омайване на публиката, но не и за стойностно, ефективно развитие. „Бихме били свестна държава“, ако премиерът имаше достойнството публично и лично да оповестява решенията си. Ако неговите министри не блестяха с раболепие, а с кураж. И не на последно място – ако публиката беше достатъчно самокритична, за да не търпи евтини номера.

Коментарът е излъчен по телевизия BiT

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.