Кунева като черна овца – малко за АЕЦ, малко за Политбюро

Кунева натиска Китай за опасните стоки
Комисарят по защита на потребителите на ЕС Меглена Кунева говори на пресконференция в Пекин. Кунева поиска от Китай по-строг контрол върху качеството на китайските стоки, които се внасят в ЕС. Китай обеща да докладва редовно за това какви мерки взима в отговор на европейските оплаквания за опасни продукти, съобщи Кунева. Снимка: Ройтерс

Откъдето и да го погледнеш изборът на Кунева за министър на образованието не е добър. Тя има и качества и образование за тази работа, но… Компромис. Спасяване на положението, политически пазарлъци и договорки, наместване на квоти.

Не се знае какво ще остане от нея като политик.

Покрай избора й обаче изплуваха пак някои митове, които показват колко малоумно се формира у нас общественото мнение.

1. Снахата на Политбюро.
Мит.
И Борисов го поддържаше допреди няколко години.
Точно когато всички мразят Кунева не е много удобно да се придържаш към фактите, но все пак:

Свекърът й никога не е бил член на Политбюро. Тя се е омъжила за сина на Иван Пръмов 7 години след като е свален от поста секретар на ЦК на БКП. По онова време като те свалят от такъв пост, си като прокажен, заобикалят те. Пръмов е бутнат в глуха линия, до 1985 г. е бил шеф на Централен кооперативен съюз. Точно същата година се е омъжила Кунева за сина му. Не е била голяма далавера да станеш снаха на човек, когото свалят от всички постове. И дядо й, и баща й са били в Белене, но това никой не изтъква.

2. Кунева закрила двата блока на АЕЦ „Козлодуй“.
Мит.
Това не е във властта на един министър. Дори на едно правителство.
ЕК взе решение да закрие всички ядрени реактори първо поколение в Европа. Енергийната мафия у нас години наред криеше това. Закриха същите в цяла Източна Европа. Медиите бяха тотално купени. Лъжат и досега, че във Финландия имало същите реактори. Не му е тук мястото да се обясняват технически подробности.
Дадоха към 300 млн. долара да модернизират блокове 3 и 4, а те пак си останаха първо поколение. Тарикати мислеха, че така ще ги спасят. Че за нас някой ще направи изключение. Сега трябва да ги съдят, че са пропилели пари, защото беше известно, че ще ги закрият.

Закриването на тези два блока беше едно от условията за приемането на страната в ЕС. Още предишното правителство подписа меморандум за това. Сега Костов и Надка се правят на дръж ми шапката. Кунева е удобна да опере пешкира.

Не е добре, че я направиха министър на образованието. Реформаторският блок изначално се компрометира, като направи коалиция с Борисов, след като излъга, че не го иска за премиер. Сега изборът на Кунева е поредна глупост. Това, че е образована и компетентна, не спасява положението.

Тя е подходяща за мразене. Леви я мразят, десни я мразят.
Канализира недоволството от това управление.
Черна овца.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.