Закъснели декомунизатори ще ни глобяват за символи от соца. Съвсем ли изтрещяха в парламента?

Депутатите Методи Андреев (ГЕРБ), Мартин Димитров и Вили Лилков (Реформаторски блок) са внесли в парламента една забележителна законодателна поправка, според която могат да глобят всеки за фланелка, значка, снимка, книга, рисунка и др. със символи от комунизма.

Те искат да има глоба от 200 до 2000 лв. за хора и фирми, които показват символи, лозунги, фотоси, надписи и други знаци и предмети, създадени през комунистическия режим в негова възхвала. Всички подобни предмети, знаци, символи, снимки трябва да се премахнат от публичните места и да не се показват.
Какво значи това и как ще стане на практика?

Всички скулптури, паметници, картини, фотоси и други, пресъздаващи образи, персонажи или събития от периода 9.09.1944 – 10.11.1989 г., трябва да заминат в Музея на социалистическото изкуство. В случай, че заварени предмети или символи не могат да се преместят, на тях трябвало да се монтира табела, че комунистическият режим е обявен за престъпен със закон.

При цялото уважение към запалените антикомунисти, тази инициатива изглежда съвсем извън времето и пространството. Държавата има нужда от важни реформи, неразбориите се задълбочават, а в парламента за какво са се загрижили…

На практика такъв текст в закона може да предизвика големи недоразумения и да създаде ядове на хиляди българи. Като оставим настрана, че антикварните магазини трябва да скрият всички предмети, снимки, плакати и т. н. от соца, които вече имат колекционерска стойност (и ще се получи черен пазар), искането за глоба и премахване ще постави държавата в уникално положение. Няма забрана за фашистки символи, но има за комунистически. На площад „Славейков” свободно се продават „Майн Кампф” на Хитлер и националсоциалистическа литература. В антикварните магазини можеш да си купиш предмети с пречупени кръстове, снимки от времето на нацизма и др. На площада пред „Св. Ал. Невски” се продават антикварни предмети с фашистки символи, фотоапарати с пречупени кръстове.

Но разни предмети със стария български герб, войнишки и офицерски шапки, снимки, плакати, книги – всичко това ще попадне под ударите на закона. Не само старите издания на разни книги, но и новите ще трябва да изключват илюстрации с такива символи и снимки.

Но нали според закъснелите с 30 години декомунизатори комунизмът е по-лош от фашизма, неговите символи ще забраним, фашистките ще оставим.

Дали са толкова глупави депутатите вносители или искат да предизвикат съзнателно скандал?

Бедата идва от примитивното мислене, което поставя знак за равенство между късния соц след 60-те години и епохата на сталинизма. И го обявява за по-лош от фашизма. За такива идеолози 70-те и 80-те години са равни на сталински лагери, Белене и затвори, а хората още помнят добре, има прекалено много живи свидетели и знаят добре как са живели.

Да забраниш символите от соца означава да забраниш и голяма част от културата. Много от най-големите български писатели са писали неща, които повредени мозъци могат да набедят като възхвала на комунизма. И такива като Блага Димитрова и Стефан Цанев са писали стихове във възхвала на комунизма.
Ще трябва да забраняват книги, произведения, неща от фонда на радиото и телевизията трябва да се изпратят в музея…

Впрочем закъснелите декомунизатори смятат, че по време на соца не е имало никаква култура, а само пропаганда и идеология. Няма кой да ги разубеди. То е като неизлечима болест. Загуба на нормалност.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.