Румен Минчев: Приключение на велосипед от Ванкувър до Рио де Жанейро

Двама българи и един американец тръгват на веломаратон в чест на летните Олимпийски игри

Румен Минчев. Снимка: личен архив

Румен напуска държавната си работа, за да се посвети на мечтата си. За шест месеца ще прекоси 15 държави, Андите и Амазонските дъждовни гори. „Мечтаейки, умът започва да работи и сам намира пътя!” – споделя той, за това как се сбъдват мечтите.
Румен е един от организаторите на пътешествието на колела, което започва на 15 февруари от Ванкувър, Канада и ще завърши в Рио де Жанейро, Бразилия. Крайната цел на веломаратона е началото на летните Олимпийски игри.

За шест месеца колоездачите ще преминат 22 500 км през 15 държави, по крайбрежието на Северна и Южна Америка до Перу, през Боливия и Бразилия, до Рио де Жанейро. Двама българи и един американец – Румен Минчев, Николай Йорданов и Джон Хейзълуд, са първите участници, които тръгват от Ванкувър, а по пътя към тях ще се присъединят още колоездачи.

Това е един от най-вълнуващите моменти, всеки може да се включи, а на път се създават приятелства за цял живот. „Много от нас затворени във въртележката на живота, мечтаят да захвърлят всичко и да пътуват, чакат правилния момент, за да го направят. Познайте какво?”. Според Румен, който е на 31 г.: „Няма правилен момент и няма да има. Времето е сега!”.

– Как решихте да предприемете това приключение през 3 континента и 15 държави?

Маршрутът на веломаратона от Ванкувър до Рио де Жанейро

– Преди 4 години направихме веломаратон от София до Лондон и още тогава се запалихме по подобен вид приключения, главният виновник за това е г-н Младен Белчев, организатор на веломаратона. Та от тогава си мислим да направим нещо подобно за следващата олимпиада.

– Как се събрахте? Познавахте ли се преди това с участниците?

– Да, с една част от хората се познаваме, но има и напълно непознати, които решиха да се включат след като видяха събитието във ФБ.

– Защо го правите? Защо крайната ви цел е точно Рио и Олимпийските игри? Имате ли кауза?

– Символично продължаваме пътуването от 2012 г., когато отидохме за олимпийските игри в Лондон, нещо като алтернативен Олимпийски огън!

– От колко време планираш пътуването? Познаваш ли част от маршрута?

– Както споменах от 4 години се каним да го направим, не беше лесно да намерим спонсори, но някак съумяхме да убедим да ни се отпуснат средства и в доста кратки срокове се заехме с подготовката. Екипът ни е с много приключенска натура и сме имали късмета да пътуваме в Перу, Боливия, Бразилия, Белиз, Щатите и Канада, единият от участниците е живял в Хондурас, но като цяло пътуването ще открие много нови хоризонти за нас.

– Трудно ли беше да вземеш решението да напуснеш работа?

– За мен не.

– Изненадани ли бяха колегите ти?

– Определено.

Участниците във веломаратона от 2012 г. Снимка: личен архив


– Освен че работиш на държавна работа, развиваш сайт за алтернативен туризъм в България и в почивните дни водиш чужденци по планините и исторически забележителности. От колко време се занимаваш с това?

– Приключенствам от малък, бях на 6 години когато заминах за Мароко с баща ми който работеше като водолаз. Имам семейство в Канада и Щатите, самият аз се прибрах от там преди 16 години. България ми е на сърцето, работил съм и по круизни кораби, така също доста попътувах. През 2012 г. участвах във веломаратона от София до Лондон, едно незабравимо преживяване. Тогава ясно разбрах, че когато съм на път се чувствам истински жив!

– Кои са другите участници? Колко от тях са българи и колко американци? Можеш ли да споделиш нещо за тях, какви са професиите им, спортисти ли са, имат ли подобен предишен опит?

– Към момента имаме 8 потвърдили участие, хора от 25 до 50 г., с всевъзможни професии, от сферата на туризма, ИТ, масажисти, кино индустрията. Доста хора проявяват интерес към събитието, но малцина са тези които се осмеляват да се хвърлят в това начинание.
Заминаваме трима за първия участък от Ванкувър до Мексико. Предполагам, че взимането на визи за тези държави демотивира инициативата на повечето участници от България. Ние имаме възможност да помогнем с издаването на визи на желаещите.

В Калифорния ще се присъединят към нас още няколко души, а в Централна и Южна Америка ще се включат по големият брой участници. Убеден съм, че по време на пътуването ще се присъединят още. Възнамеряваме да заснемем пътуването и да направим документален филм, както направихме за веломаратон 2012. Като цяло има хора с всякакви биографии, това което ни обединява, е жаждата за приключение и тръпката от неизвестното.

– Как се финансира велопоходът? Имате ли спонсори?

– Имахме огромен късмет да намерим спонсори. Получихме сериозна подкрепа от SharingXchange.com, те са хора които стимулират подобни идеи и са силни поддръжници на „sharing economy”, моделът, който набира все повече сила. Ако пътувате в чужбина и си търсите къде да спите, този сайт ще ви спести доста време и усилия тъй като браузва над 20 различни сайта вместо вас и ви сортира резултатите по цена а не по рейтинг, като по този начин дава шанс на много нови участници в този пазар да бъдат видени на първите страници на резултатите от търсенето.

– Всеки ли може да се включи и как да го направи?

– Всеки който е жаден за приключения е добре дошъл, нека ни пише в страницата на ФБ.
Там ще получи подробна информация.

– Кога тръгвате и кога планирате да приключи пътуването ви?

– Заминаваме на 15.02.2016, трябва да сме в Рио началото на август. Ще останем там до края на август, след което се прибираме обратно в САЩ.

– Как според теб човек може да сбъдва мечтите си? Въпрос на късмет ли е или се изисква още нещо?

– Мечтаейки, умът започва да работи и сам намира пътя!

– Мечтите имат ли точен момент?

– Случват се в правилния момент.

– В кои държави си бил и какво очакваш от това пътуване?

– Предполагам, че са около 35-40, не съм бил в Азия, Австралия и Антарктика. Няма да спра, докато не обиколя света! От това пътуване очаквам да се прибера жив и здрав, помъдрял, да видя много нови места, хора, да науча повече за себе си, за света около мен, нови хоризонти, възможности, да придобия много нови знания и умения, да науча по-добре испански и португалски. Да споделя всичко това с колкото се може повече хора, защото споделеното щастие е по сладко.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.