Как руският Хамлет – Висоцки, загина от морфин и алкохол 2.

Мъчителните опити на актьора-поет с китара да се излекува от алкохолизъм

(Продължение. Виж тук първа част)

Владимир Висоцки. Снимка: Музей на Висоцки

Д-р Ала Машенджинова е лекувала Висоцки дълги години. Според нея първото му постъпване в болницата „Соловьов” е през есента на 1965 г. Болницата е единствена в Москва, специализирана за неврози, в частност и за алкохолна болест, но не се води за лудница. Сред пациентите й освен Висоцки са били Владимир Басов (известен актьор и режисьор от 60-70-те години) и Олег Дал (също известен руски актьор от онова време), десетки известни партийни другари от Кремъл и КГБ. Достъпът до нея е само със специални направления.

Тогава младият Висоцки все още не е наясно с всички детайли на фаталното заболяване алкохолизъм. Както всеки алкохолик в началото е убеден, че спирането и намаляването на употребата на алкохол е само въпрос на воля, убеждение и вътрешна самодисциплина.

– Поканих го в кабинета си – разказва д-р Машенджинова – Разказа ми за себе си. Разбира се, поради естеството на заболяването, той не можеше да повярва на 100 процента, че е болен. Струваше му се, че ако поиска може да спре да пие самостоятелно. Володя тогава не беше знаменитост – обикновен млад актьор. По негова молба му носех сборници с произведения на Пастернак и Цветаева. До края на работното време ми ги връщаше.

Една от малкото снимки на Висоцки (вляво) с бутилка водка – в малка роля във филм от началото на 60-те години.

Често го посещавали тогавашната му съпруга Людмила, малките му синове, близките му приятели, актьорът Валерий Золотухин и Вениамин Смехов, актьор и режисьор.

В болницата идва и шефът на Висоцки – режисьорът Юрий Любимов, дълги години директор на театър „Таганка”. Моли да пускат Володя за някои от представленията. Докторката се съгласява, но само с придружител.

– Напразно общественото мнение твърди, че алкохолизмът – това е лигавост, разпуснатост и слаб дух – обяснява Ала Вениаминовна – Алкохолизмът е тежко хронично заболяване. Володя винаги питаше защо в една компания, пиеща здраво, само двама от десет стават алкохолици? Казвах му, че в първите години на съветската власт, милиони хора са живяли в мазета, но от туберкулоза не са боледували всички…
Казват, че този, който успее да открие причините и лекарство против алкохолизъм, ще получи Нобелова награда, пояснява д-р Машенджинова. Алкохолът създава у някои индивиди тежка психофизическа зависимост. Пациентът казва, че няма да пие, абсолютно е сигурен в това, но не може да се спре.

След първото изписване от болница „Соловьов”, ремисията на Висоцки е продължила около две години. При алкохолизма ремисия се нарича срокът, в който алкохоликът изобщо не употребява алкохол. Той няколко пъти води при д-р Ала Машенджинова свои колеги и приятели, които също се нуждаят от лечение.
Но веднъж  случайно д-р Машенджинова засича Висоцки на улицата да лови такси. Под мишницата му има бутилка шампанско. Володя вижда лекарката, сконфузва се и казва: „Ала Вениаминовна, тази бутилка не е за мен”.

Второто постъпване на Висоцки в клиниката е през 1968 г.
– Приемахме само пациенти, които са трезви от най-малко една седмица, все пак бяхме не токсикология, а почти санаториум. Трезвостта беше условие за прием, трябваше поне донякъде да знаем, че желанието на пациента да се лекува е напълно осъзнато – разказва лекарката.

Владимир Височки и Марина Влади. Снимка: Музей на Висоцки

Ремисията след второто изписване за съжаление вече не е толкова продължителна. Случвало се е Любимов да се оплаче на д-р Машенджинова: „Володя пак започна да пие”. Зачестяват случаите на сменени представления заради физическата невъзможност на Володя да изиграе ролята си.

Ала си спомня за второто пребиваване на Висоцки в „Соловьов”:
– Не му даваше покой чувството на срам пред близките, пред колегите, пред Любимов. Притесняваше се, че проваля спектакли, че пак има неприятности. Това е нормално. Срамуваше се от децата и жена си. След известно лечение, когато идваше на себе си, всичко това минаваше.
Според лекуващата лекарка когато Висоцки е бил женен за Людмила – ремисиите му са били по-дълги. След брака му с Марина Влади периодите на трезвост били много по-кратки.

След третото пребиваване на Висоцки в клиниката, Ала не го била виждала цяла година. Веднъж се срещнали в театъра. „Това беше вече друг Володя. Беше започнал да пие отново и запоите му ставаха все по-продължителни.”
Приятели на Висоцки казват, че той проклинал болестта си и мъчително се опитвал да се пребори с нея, като именно затова прибегнал до наркотици. Най-достъпен от болниците бил морфинът. Последната му приятелка Оксана разказва, че той се инжектирал просто, за да се почувства по-добре. И я предупреждавал никога да не опитва.

Верни фенове на поета са изброили 5-6 потрошени в катастрофи негови автомобили – „Жигули“, „Рено“, „БМВ“, „Мерцедес” – 2 бр. Според тяхна събрана документация смъртта е дебнела Володя не само по пътищата. Многобройни кръвоизливи с неясен произход, припадъци, два пъти изпадане в клинична смърт, пиянски сбивания. В същото време Висоцки е бил изключително трениран физически. Можел е да направи салто от стоеж, да ходи на ръце по стълбите. В постановката „Галилей” неговият герой има цял монолог, стоейки върху главата си.

Домът на Висоцки в Москва. Снимка: Уикипедия

Съпругата на Висоцки, Марина Влади, която често идва в Москва, а той често пътува до Париж, избира да не се възползват повече от услугите на болницата „Соловьов”. Тя възразява, че там пациентите са по 13 души в стая, а за Володя, който вече е известна личност, това е неприемливо условие.

До края на живота му в критични моменти (злоупотреба с алкохол и/или наркотици, и други сериозни оплаквания, причинени от прекомерна употреба) на помощ се притичват лекарите от института за спешна медицинска помощ „Склифосовски”. Понякога Марина Влади вика познати, които работят в бърза помощ. Вливат му болкоуспокояващи, извеждат го от алкохолно опиянение, лек детокс… И така до следващия път. Анонимно и бързо. И безрезултатно. Съвсем скоро, като всеки нелекуван алкохолик, Висоцки отново се връщал към бутилката. Според Д-р Ала Машенджинова Висоцки понякога е лежал за кратко и в отделна стая в детската неврология, където Марина познавала завеждащ отделението. Но според нея става дума за борба с последствията от запоя, а не с причините за него.

Веднъж, по време на първото пребиваване на Володя в „Соловьов”  лекарката звъннала на майката на Висоцки Нина с молба да му се обажда от време навреме. Майката отвърнала: „Няма какво да звъня, той е възрастен човек”.

Несъмнено ранната смърт на Висоцки е следствие от алкохолната зависимост, категорична е Д-р Ала Машенджинова. Всички органи са застрашени при систематична дългогодишна злоупотреба с алкохол. Ако Володя не пиеше, щеше да живее по-дълго, допълва тя.

 

Някои биографи на Висоцки твърдят, а вдовицата му Марина Влади намеква, че на барда няколко пъти е имплантиран есперал, но той е успявал да се освободи от опасните за алкохолика капсули. Преди повече от 30 г. все още този медикамент не се произвежда на таблетки. Еспералът потиска действието на ензим, участващ в метаболизма на алкохола в човешкия организъм, при което в повишени концентрации се натрупва продукт, който предизвиква зачервяване на лицето, гадене, повръщане, сърцебиене, слабост, спадане на кръвното налягане. Тези симптоми правят приема на алкохол неприятен за алкохолика, пише в описанията на медикамента. Пациентът подписва декларация, че е наясно какво ще му се случи, ако е с есперал и пие, възможна е смърт. Само че алкохоликът, ако можеше да спре да пие под заплаха от смърт, нямаше да е алкохолик. Някои алкохолици изчакват срока на действието на импланта (обикновено 6 месеца) и веднага след изваждането му се хващат за бутилката отново. Други пият независимо от смъртоносния риск. Трети като Володя успяват да изчовъркат вшитата капсула предсрочно и да продължат да пият.

35 години след смъртта на Владимир Висоцки все още руската общественост гадае каква е конкретната причина за смъртта на всенародния идол. Алкохолно отравяне, инфаркт вследствие на употреба на алкохол при имплантиран есперал, наркомания, медикаментозна кома, задушаване?

Има версии, че Висоцки, бидейки и морфинов наркоман, е изпаднал в жестока абстиненция след старта на Олимпийските игри в Москва, тъй като не е могъл да си достави дозите дори чрез проверените си канали, заради строгите мерки за сигурност в аптеките и болниците. Затова отчаяно тръгнал към последния си запой преди смъртта си.

 

 

(следва – Как Висоцки става актьор, Юрий Любимов за него)

ИStoRии
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.