За Лондон ясно. Не е ясно защо журналистите мълчат, когато правителството ги нарича слуги?

Защо срещата на Борисов в Лондон се превърна в гореща новина и дори сензация? Читателите разбиха интернет да търсят кадрите от Лондон, да четат разказано от очевидци какво се е случило.

Обяснението е много просто – в София журналистите не задават такива въпроси на премиера Борисов, каквито му зададоха обикновени българи там. Борисов се почувства в небрано лозе, защото не е свикнал да го питат такива неща.

А телевизиите отначало смотаха случката, все едно нищо особено не се е случило, някаква жена само заяждала премиера за „Южен поток”. И чак когато скандалът набра скорост и читателят се информира от интернет какво е станало, се опитаха да коментират с гости в студиото.

Големите медии по правило реагират, само след като правителственият пресцентър или самият Борисов изпуснат някакъв коментар.

В този случай коментарът беше удивителен.

Шефката на пресцентъра на правителството Арнаудова написа, че въпросите към Борисов в Лондон били „организиран сценарий“, „по учебника на ДС и КГБ“, а информациите в медиите за това „преструвки и манипулации“. По-рано същата госпожа каза, в подобен конспиративен дух, че протестът пред парламента бил метеж.

Вицепремиерката и вътрешен министър Бъчварова също заяви по повод случая в Лондон, че „има сили и групи, които създават провокации пред правителството и властта“

С техните усти говори Борисов. Това са типичните негови маниакални милиционерски конспирации.

Как е възможно медиите да не реагират и да мълчат на такава наглост. От името на правителството ги обвиняват в преструвки и манипулации.А те почти всички са казионни и обслужващи. И само затова, че са си позволили да съобщят с половин уста какво е станало в посолството и вече са обвинени в манипулации.

Един важен детайл – същата Арнаудова казва: „Разбирам, че ви е угодно да представяте една простотия в посоката, в която вашите собственици ви подбутват“. Кого има предвид? Няколко сайта, които се държат опозиционно? Защото всичко останало е под контрол (на собствениците) и с него правителството няма проблем.

Шефка на правителствен пресцентър третира журналистите като слуги, които изпълняват каквото им кажат собствениците. Мисълта, че журналист може да има свои въпроси и позиция е изключена. Точно така мисли и Борисов.

И журналистическото стадо мълчи и не реагира. И колкото повече журналистите мълчат, толкова повече ще ги третират като стадо слуги без своя воля.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.