Светът ни се смее. Бокова я провалят наши политици от завист

Правителството закъсня за кандидатурата й

Ирина Бокова и Кристалина Георгиева. Снимка: от тв екрана

Ден след като Кристалина Георгиева даде признаци, че ще се оттегли като кандидат за генерален секретар на ООН, МВнР предложи Ирина Бокова. Но вече е късно. Това едва ли ще помогне, кандидатурата й малко или повече е компрометирана от българи, не от чужбина.

Основната (неизказана) причина за това е, че ако случайно Ирина Бокова стане генерален секретар на ООН, това ще е нещо като шамар и повод за завист у всички останали български политици през последните 25 години. Някой извън техните партии и коалиции да стигне такъв пост… Нито такива с претенции за „днешния Стамболов” – Иван Костов, нито „български Наполеон” като Борисов, ще могат да се съизмерват по ръст и международен авторитет с една българка генерален секретар на ООН. Нито който и да е от другите по-малки наполеоновчета.
Затова кандидатурата й на всяка цена трябва да бъде провалена.

Претенциите на заслепени антикомунисти,

че Бокова е дъщеря на човек от висшата номенклатура на режима през 60-те и 70-те години на миналия век са по-скоро второстепенни и се изтъкват като основен аргумент, за да прикрият останалите. Такива хора са обсебени и не виждат по-далеч от носа си. Не е далеч от ума такива политици какви неща са говорили за Бокова на чужди дипломати. Не могат да понесат идеята, че дъщеря на такъв е оценена като международен авторитет – множество статии имаше в западни издания, че Бокова е с най-голям шанс за поста генерален секретар на ООН. В някои дори конкретно се посочваше, че алтернативна кандидатура като тази на Кристалина Георгиева няма шанс.
Светът ни се смее – българите са карат и не могат да решат коя своя сънародничка да издигнат, а се опитват да издигат и двете. В казуса с Бокова се вижда отчетливо най-големият проблем на България – нацията е разделена и истерична.

Няма да допуснат да изберат Бокова, защото освен международен фактор, неимоверният авторитет от такъв пост ще я превърне и в твърде силен фактор в България.

И в такъв момент на интриги около кандидатури Мони Паси се появи в понеделник в сутрешния блок на Нова тв и обясни с две изречения, че всички напъни да се издига алтернативната кандидатура на Кристалина Георгиева са напълно безсмислени, и правителството трябва да подкрепи Бокова.
Ирина Бокова и в момента е председател на ЮНЕСКО – най-голямата международна организация на ООН. И докато е на този пост, по никакъв начин не могат да изберат друга българка за шеф на ООН. „Това е аксиома”, обясни простичко Паси. Ако, разбира се, политиците са разбрали какво е значението на думата аксиома. Паси е математик по образование и знае. Всякакви шансове на Кристалина Георгиева са изключени.
За да има шанс Кристалина Георгиева, евентуално Бокова трябваше да подаде оставка като шеф на ЮНЕСКО, за да й разчисти пътя. Такъв малоумен ход едва ли минава на някого през главата. Отделен е въпросът как се приема от отделни страни кандидатурата на човек от ЕК.
И може би затова още същия ден Кристалина Георгиева оповести, че е много заета в Европейската комисия и отдадена на работата си там. Едва тогава правителството подкрепи кандидатурата на Бокова.

Паси каза още нещо, което издава по-дълбоки причини за бламирането на кандидатурата на Бокова. „Има хора, които се борят за по-ниска позиция в ООН, прецаквайки високата.

Отговорността е на Борисов

Той проваля шансовете на България ежедневно”, каза Паси пред Нова тв. И обясни още, че премиерът е некомпетентен и заради него България ще се размине с възможност, каквато не е имала от векове, и употреби израза „национално предателство”.
Паси не посочи имена, но според някои публикации бившият външен министър Николай Младенов се бори за поста зам.-шеф или друг висок пост в ООН. Той също е син на човек от комунистическата номенклатура, но е „против комунистите” и „наше момче”.

Медии изкараха изказването на Паси, че е кампания за Бокова. Но това беше просто оценка на математик с международен и дипломатически опит.

Нашенецът може да се порадва и да види нагледно изтърканата поговорка за българския казан в ада, където нямало нужда дявол да седи да ги ръчка българите, те сами се дърпат един друг надолу.

Дълги години цитираха под сурдинка Елин Пелин, който казал: „Ако в България се роди гений, това ще бъде геният на завистта”. Някак не върви класик на българската литература да го казва, затова през годините на соца го премълчаваха. Сега, уж в свободни времена, може би трябва да се припомня. Има поводи.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.