Най- богатите семейства на прокурори и съдии… А онези, които ги няма в списъка? А други банки?

Хората са убедени, че зад тогите се крие застрашителна корупция. Снимка: Телеграф

Синдиците на КТБ публикуваха списъци с клиенти на банката от политическите среди, държавни институции, съд, прокуратура и др., които веднага предизвикаха спорове и възражения, защото не дават пълна картина за размера на влоговете, времето през което са били налични в КТБ и дали са изтеглени своевременно.
Сдружението на дребните вложители в КТБ направи набързо анализ на новия списък и посочи недостатъците му. То изкара и списък с пълен размер на сумите по сметките на някои от оповестените сега имена.
Най-голям интерес представляват сметките на семействата на прокурори и съдии. Защото в пълния списък на вложители в КТБ сметките на съдии са 184, на прокурори – 152, на следователи – 72, на членове на Висш съдебен съвет – 28. Съсловието на магистратите е много по-голямо. И по-хитро. За сравнение депозитите в КТБ на депутати са 65, а на министри – 50 (става дума и за бивши, и настоящи към 2010-2014 г.).

Ето списък с най-големите депозити на съдии и прокурори, техни съпрузи и съпруги, разпространен от сдружението. Имената са подредени по размера на влоговете им:

Манол Курдаланов и съпругата му – съдия Анна Баева – над 2 млн. евро;

Асен Бърнев, съпруг на прокурора от ВКП Н. Бърнева, 572 хил. лв и 237 хил. евро;

Митко Игнатов – прокурор, Стара Загора, 892 хил. лв;

Костадин Кемалов, съпруг на съдия Е. Кемалова, 872 хил. лв.;

Андрей Костов, съпруг на Албена Костова, прокурор, ВСС – 561 хил. лв и 84,6 хил. евро, и Албена Костова – със 107 хил. евро;

Валери Кръстев, военен следовател, ВОП – Плевен, 702 хил. лв. и 8 хил. щ.д.;

Цветана Сурлекова – съдия във ВАС, вече пенсионер – над 700 хил. лв.

Красимира Стоянова – съдия, Стара Загора, 301 хил. евро

Живко Тагарев, съпруг на съдия Красимира Тагарева, Плевен – 532 хил. лв.;

Вида Христова, следовател в НСлС, над 450 хил. лв.

В.Ханджийски, съпруг на И. Ханджийска, съдия, 440 хил. лв.

Анна Шопова – следовател, 108 хил. лв. и 94 хил. евро

Никой не е проверявал какво е присъствието в списъка на вложителите в КТБ на

хора от специалните служби и МВР

Защото тези хора са по-малко публично известни и имената им не се срещат по медиите, и е трудно да се установят с проверки в интернет, в регистри.
Но ето един пример – М. Брайлова, кото е съпруга на Митко Брайлов – главен секретар на ДАНС, е имала депозити в КТБ с 316 хил. лв и 70 хил. евро.
Или друг пример – Ивайло Цонков – съпруг на Антоанета Георгиева-Цонкова – зам.-председател на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, е имал депозити с 314 хил.лв., 100 хил. евро и 54 хил. щ.д.

Цветанов оправя съдебната система
Карикатура: Христо Комарницки, в. Сега

Тъй като повечето имена не се виждат в списъците с цесионери, които са успели да си заменят влоговете с дълговете на някого, се предполага, че хора от сегашния списък са ползвали вътрешна информация и услуги на банката, за да изтеглят своевременно сумите си по сметките преди затварянето й.

Всеки един от хората в този списък със сигурност има някаква легенда откъде са тези пари. Съдии и прокурори не са толкова наивни да сложат придобити незаконно пари на влог. Впрочем, години наред са се чувствали толкова безнаказани, че е възможно да си откриват сметки в банка с големи суми без никакви скрупули. Те са част от една голяма олигархия, с която са преплетени като черва и не са допускали, че може да ги изкара някой на светло, особено с банкови сметки.

Какво липсва в този списък?

Липсват много други прокурори и съдии, с пари в други банки. Които не са фалирали предизвикано и скандално, няма разследване от специални комисии, и затова парите им там няма да излязат на светло.
Например бившият зам.-градски прокурор Роман Василев преди години беше декларирал няколкостотинхиляди лева доход в рамките на една година, с обяснението, че е продал имот и е играл на борсата.
Когато започне обещаното от ВСС разследване на съдии и прокурори за доходите им, ще чуем много подобни обяснения.
Съдия Стефан Гроздев впечатли Висшия съдебен съвет, когато се кандидатираше за шеф на Апелативния съд, след като специална комисия проучва защо той има апартамент в Париж. Не намериха нищо нередно.

Но най-хитрите „в този бранш” въобще не са слагали пари в банка. Държат ги в брой, по касети в трезорите на банките. И проверките на сметки в масивите на банката, които лесно правят хора от ДАНС и ГДБОП, не ги ловят.

Други държат пари в банкови сметки в чужбина. Най-сигурното място е Швейцария, разбира се. Както показа случаят с Христо Бисеров швейцарските власти не дадоха никаква информация за неговите сметки там – кога са открити и колко пари има в тях. Така че, ако сега държавата (случайно) тръгне да проверява 100-ина съдии и 100-ина прокурори за сметки в чужбина, ще остане с пръст в уста. Трябва да им се докажат престъпления, и то не данъчни, а тероризъм, наркотици, тежки криминални, за да разкрият швейцарските власти сметки с техните имена.

Друг прекрасен начин за укриване

на незаконни пари е купуването на картини и ценности. Широката публика може да не знае, но български прокурори и съдии са едни от най-големите ценители на картини от стари майстори. Притежаването на картина може да се легендира като наследство, подарък, закупуване на нещо уж евтино, пък то се оказало от голям художник от миналото. Разбира се, тази тенденция отдавна е усетена от измамниците и много менте картини на Златю Бояджиев и прочее стари български майстори са продадени на магистрати.

Друг разпространен начин за легализиране на пари е печалбата в казина. Казината са класически начин за пране на пари. Има съвсем реални средства да се осигури печалба на автомат, на рулетка и др. на определен човек. Той губи и печели, но накрая се сдобива с документ, че е спечелил определена сума. Така че нищо чудно някой магистрат да си оправдае парите с игра на хазарт.

Навремето при соца, когато всичко беше много строго и под контрол, съдии, прокурори не бяха сред корумпираните съсловия. Митничарите бяха кокошкари – прибираха дребни рушвети цигари, бутилка уиски, дребна сума. Голямата далавера започна после.

При соца най-големи незаконни доходи имаха бармани и бензиджии. Тогава се говореше, че за да станеш барман или бензиджия, трябват връзки с Политбюро на ЦК на БКП.
И тогава такива си легализираха парите, като купуваха печеливши фишове от тотото и билети от лотарията. Имаше неофициален черен пазар. Шестица от тотото беше 20 хил. лева – колкото два апартамента. Имаше и печалба 5+1 – 15 хил. лева. Който спечели шестица от тотото, знае, че може да си продаде фиша за 5-6 хил. лева отгоре. Въпрос на личен избор.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.