Милиардерът Агаларов и неговият резерват за милионери край Москва

Една къща ще струва между 20 и 30 млн. долара, в селището има спа-курорт, плувен басейн със солена вода, частно училище и камъни за 5 млн. долара

Агаларов е написал собствени правила за квартала на супербогатите, а една къща в него струва между 20 и 30 млн. долара. Снимка: ko.ru

Докато зад гърба му чуруликат птички, Арас Агаларов обяснява защо е решил да построи жилищен комплекс за супербогатите руснаци. Работата по огромната вила в неокласически стил наблизо е почти завършила. По калния път надолу между редиците току-що засадени брези се извисява величествено жилище в готически стил.

„Хората, които ще живеят тук, са с нормален социален статус – казва г-н Агаларов. – Но има определени правила. Един потенциален купувач имаше афганска хрътка. В имота обаче не пускаме големи кучета. Затова не му продадох място. Представяте ли си? – пуфти Агаларов – Изгубих 30 млн. долара заради едно куче.”

Агаларов е руски милиардер, който се занимава с разработване на недвижима собственост. Той също така е мъж с идеи и е на път да построи най-скъпия жилищен комплекс в Русия, а може би и в целия свят.

Идеята е тук да живее щастливо и накуп новият руски милиардерски елит. Агаларов описва проекта си като един вид социален утопичен експеримент – но без бедни хора.

„Намерението ми е всички тези дървета да скрият селището” – казва той и посочва порутените дачи зад оградата. В момента имотът се простира на 340 хектара в район Истра близо до Москва, осеян с ели и лайка. Няколко вили вече са завършени. Архитектурата на някои, с надиплени колони и капители със стилизирани орнаменти, е заимствана от древните гърци; други са изпълнени в безстрашен готически стил. Но няма две еднакви къщи.

Руският милиардер Арас Агаларов пред жилищния комплекс край Москва, в който трябва да живеят местните супербогаташи. Снимка: в. Гардиън

Селището отсега се гордее с голфигрище и скъпо частно училище. Тук има и 14 изкуствени езера, водопади, спа-курорт и плаж с внесен от чужбина бял пясък. Агаларов възнамерява да построи 150-200 къщи. Всяка от тях ще струва между 20 и 30 млн. долара. В замяна купувачите получават 2000 кв. м, плувен басейн със солена вода и гаранцията, че съседите също ще са подходящи. Дори камъните тук са специални – освен че е наел американски дизайнер-озеленител, Агаларов е похарчил около 5 млн. долара за камъни.

Потенциалните купувачи задължително минават през лично интервю с Агаларов. Освен това те трябва да подпишат документ от 30 страници в знак на съгласие да спазват определените от Агаларов правила, които на моменти са доста ексцентрични. На обитателите е забранено да простират пране навън, да правят подобрения в къщите или да пускат фойерверки. Всички бодигардове се изпращат в малки къщи в края на квартала.

„Повечето семейства имат по пет или шест бодигарда. Двеста семейства означава хиляда бодигарда” – казва Агаларов.
Малцина се съмняват, че всички къщи ще бъдат продадени. Според класацията на списание Форбс от 2007 година в Русия има 53 милиардери в долари.

В последната класация на най-богатите хора в света на сп. „Форбс” Агаларов беше класиран на 95-то място със състояние от 540 млн. долара. Той обаче твърди, че има повече от 10 млрд. долара. Снимка: ko.ru

Агаларов е 95-ти в списъка на Форбс, а състоянието му е оценено на 540 млн. Той твърди, че притежава повече от 10 млрд. долара и че много от руските олигарси са по-богати, отколкото сочи официалната статистика. Забогателите по времето на Владимир Путин са не само свързани с руската петролна и газова индустрия. Сред тях има много кремълски бюрократи с добри връзки, а някои притежават къщи в Кенсингтън или Южна Франция.

Агаларов е съгласен, че за 30 млн. долара може да се купи добър имот навсякъде. „Но ако искаш да живееш в Москва, ще трябва да избереш това място. Няма да има по-красиво място.”

Преди десет години новите руски богаташи се прочуха с любовта си към луксозните дизайнерски стоки. Дали това се е променило? Агаларов се колебае: „Става дума за демонстрация. А демонстрацията продължава.”

Строежът трябва да приключи през 2009 година. Единствената пречка, която разваля плановете на Агаларов е селцето Воронино, което граничи с имота. Магнатът е успял да купи 14 от 28-те му къщи, които ще събори. Засега обаче мъжът, живеещ на №54 в грохнала тухлена къщурка отказва да продава, въпреки че са му предложили един милион долара.

„Накрая ще приеме” – казва Агаларов.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.