Брекзит – ще напуснат ли британците ЕС? Или ще има споразумение на върха?

Франс прес

Преговорите по споразумение на ЕС с Лондон, от което се очаква да задържи Великобритания в Европа, влизат във финалната права със светкавична обиколка на председателя на Европейския
съвет в редица ключови столици преди срещата на върха на 28-те в Брюксел.

Днес и утре Доналд Туск поема на поход, за да убеди най-скептичните страни членки и да завърши проекта за
споразумение, който ще предложи на държавните и правителствени ръководители в края на седмицата.

Макар че всеки от лагерите е склонен да драматизира залозите, за да покаже, че е успял да изтръгне отстъпки от
другия – особено британският премиер, който е изправен пред мощно евроскептично течение – изглежда слабо вероятно да не успеят да постигнат компромис.

Провал би отслабил още повече Европейския съюз в момент, в който той отива от „екзистенциална криза“ към „неовладяна поликриза“ (по думите на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер).

Дейвид Камерън, който обеща да организира скоро референдум за оставането или излизането на страната му от ЕС, вероятно през юни, повтори в петък в Германия, че вярва в шансовете за постигане на споразумение.

„Що се отнася до мястото на Великобритания в Европа, винаги съм бил уверен, че заедно можем да постигнем реформите, които отговарят на британските очаквания и работят и за цяла Европа“, каза Камерън пред канцлерката Ангела Меркел.
Меркел, както и Вашингтон, желае Великобритания да остане „активен член на успешен Европейски съюз“.

В Брюксел цари предпазлив оптимизъм, откакто Доналд Туск представи на 2 февруари предварителен вариант на споразумение, за да отговори на британските искания и да избегне „Брекзит“, излизане на Великобритания от ЕС.

Туск все пак определи като „много крехък“ протичащия сега процес. Затова ще посети Париж и Букурещ днес и Атина, Прага и Берлин утре, „за да получи широка политическа подкрепа“ за окончателното предложение.

Макар че европейските преговарящи да дадоха „технически и юридически пояснения, остават висящи политически проблеми“, уточни европейски източник.
„Дяволът се крие в подробностите“, съгласява се друг европейски дипломат.

Франция настоява, че не може и дума да става да се променят европейските договори, за да се угоди на исканията на британците, нито да се пречи на укрепването на еврозоната, на която не са членове, за да защитят интересите на лондонското Сити, най-големият финансов център в Европа.

Президентът Франсоа Оланд вече предупреди, че „няма да е допустимо да се преразглеждат основите на европейските ангажименти“.

Друга ябълка на раздора е искането на британския консервативен управник да се ограничи плащането на социални
помощи за гражданите от други страни на ЕС. Мярката е насочена първо срещу „полския водопроводчик“ – работниците от Централна и Източна Европа, наети във Великобритания.

Туск предлага „обезопасителен механизъм“ – иначе казано „аварийна спирачка“ – който позволява на Лондон да спре
социалните помощи за европейски мигранти за период до първите четири години.

Дали обаче има опасност тази клауза, освен че тревожи страните от Вишеградската четворка (Полша, Чехия, Словакия и Унгария) плюс Румъния, да насърчи другите страни членки да въведат подобни ограничения, което нарушава основополагащия принцип за свободното движение на хора?

Друга отстъпка на Туск за суверенитета – той сложи на масата „система с червени картони“, позволяваща при решение на повече от половината (55 процента) от всички национални парламенти на ЕС да се спират законопроекти на европейския изпълнителен орган.

Остава и това, че дори в Брюксел да се сключи споразумение, всичко в крайна сметка ще зависи от кампанията на британския референдум в обстановка на възход на популистките движения в Европа. Според допитванията британците остават силно разделени.

Дейвид Камерън „задвижи процес, който не му е по силите“, отбелязва европейски дипломатически източник, който изразява опасение, че „без значение дали ще има решение, истинският въпрос (на британския референдум) ще е против Европа“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.