САЩ се надлъгват с Русия като малки деца

Кондолиса Райс и министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс ходиха до Москва и направиха нови предложения на Путин за съвместна противоракетна отбрана. Щели да се пазят заедно от … ирански и севернокорейски ракети. Да паднеш от смях.
Както е известно Путин се озъби на намерението на САЩ да слагат радари в Чехия и Полша. Защо? Защото тези радари прихващат отблизо новите им ядрени ракети ракети Топол М с касетъчни заряди. Те са направени да достигнат до всяка точка на света, влизайки от космоса. До коя точка? Бразилия? Франция? Германия? ЮАР?
Очевидно, че ракетите са направени, да заплашват САЩ. А американците отговарят с радари и противоракетни щитове отблизо в Европа. И Путин се разсърди и заплаши, че ще пренасочи ракети  към Западна Европа (накъде ли ги е насочвал досега?). В отговор пусна и да патрулират стратегически бомбардировачи с ядрени ракети, като по съветско време.
После САЩ мислиха, мислиха и го поканиха да участва в противоракетния щит. Надлъгване.
Кой кого ще излъже не е ясно, но тревогата от времето на Студената война се връща в мислите на хората. В небето летят съветски стари бомбардировачи, в силозите се крият нови бързи ракети, САЩ произвеждат в отговор противоракетни щитове и нови подводници, които дразнят руската мечка и т. н.
И двете страни имат ядрен арсенал, който може да затрие Земята.
А Путин намекнал пред Кондолиса Райс, че Русия може да излезе и от ядрения договор за ракетите със среден обсег, ако към него не се присъединят и други държави. Договорът е от 1987 г. и в съответствие с него двете страни унищожиха ядрените си ракети с радиус на действие от 500 до 5500 км. Дали всичките? Така или иначе – Путин може скъса и този договор, както суспендира Договора за обикновените въоръжени сили в Европа.
Цялата работа прави актуален оня стар виц – какво трябва да правиш, като стане ядрена война? Завиваш се с бял чаршаф и бавно тръгваш към Орландовци.
Добре дошли пак в Студената война и ядреното противопоставяне.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.