Малко от сбъднатите прогнози на e-vestnik – за „Труд”, „24 часа” и КТБ

Из „Да купиш „Труд” и „24 часа” е като да купиш фабрика на 9 септември”, 2010 г.:

Статия от в. „Труд“ под рубриката „Така живеем“. Снимка: e-vestnik


Тъжната реалност е, че на никой сериозен инвеститор тези вестници не му трябват. То е все едно да си купиш фабрика на 9 септември. В случая ще последва не национализация, ами продължаваща загуба.

Тошо Тошев се изживяваше като предводител на „сериозната преса” (в Германия я нарекоха „булевардните вестници на ВАЦ в България”). Говоря за него в минало време, защото той пръв ще изхвърчи от редакцията. Въпреки неговото изявление, че „екипът ще се запази”. Той или наистина не разбира какво се случва, или се прави, че не разбира.

Другият всекидневник на ВАЦ – „24 часа” е същото умирающо издание с още по-нисък тираж. Години наред политиканстване, интриги, пиар публикации, обслужване на Бойко, на президента, на всички. Който не си поиска, той не обезчести „24 часа”, той не си избърса ръцете с него и не си излъска образа. Наричат го свитък за пиар публикации, некролози и малки обяви (виж повече тук). Но точно той има повече шанс да разшири аудиторията, обърнат е към читатели с по-ниска възраст. Само че със сегашното си ръководство също няма да стане. А точно то ще се запази, защото е удобно. На кого? Интересен въпрос. Простият отговор е – на Бойко Борисов. Дори не на правителството – лично на него.

Цветан Василев и Делян Пеевски на рожден ден на главния редактор на „Труд“ Тошо Тошев, 2010 г. Снимка: Булфото


Над всичко това стои болната амбиция на някаква група хора да притежават всички вестници в България. И да обслужват с тях правителството на Борисов. Те не знаят, че така ще се самоубият като вестници. Те и без друго са еднакви, сега искат да ги уеднаквят още повече. Ама май не им пука много. Лесно се харчат чужди пари. Пари от една банка, пълна с държавни пари, която се крепи дори и с долари от Оман (по официална информация султанът на Оман е собственик на 30% от Корпоративна търговска банка. Дали един ден някой султан там няма да си потърси парите и да пита какво са ги направили?). Да сме живи, ще гледаме сеир.

Венелина Гочева, шеф на фирмата издател на „24 часа“ и „Труд“ дължи 3 млн. евро на фирма, свързана с Цветан Василев и КТБ и не ги връща почти 2 години след изтичане на срока за погасяване.
България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.