Възкръсват бащите на българската култура

Книгата се опитва да спаси националната духовност

„Общественото мнение ще бъде такова, каквото бъде обществото”, писал преди 121 години д-р Кръстьо Кръстев. Понася ли някакъв коментар? Най-вероятно есето му „Има ли у нас обществено мнение?” е първи български текст по темата. С него почва „Злочестините на България” – първата значима антология с публицистика на Д-р Кръстев (изд. „Кралица Маб”, съставител Петър Трендафилов).

Статии върху политика, образование, културни теми, непубликувани материали. Стряска гражданската ангажираност на големия ерудит. Сега мрънкаме, че няма авторитети, но той, който е такъв с невъзможното днес главно „А”, брои с перото си банкнотите, ръсени от Фердинанд по европейски хотели. И друго. Че ще вметне някъде „както би рекъл Хегел…” е най-малкото. Езикът на учеността не го напуска и в най-отявленото злободневие. Значи е имал съответния адресат и се е грижил за него.

Още нещо от епохата: „Александър Божинов разказва” (изд. „Изток-Запад”). Синът Любен с години записвал разговорите с баща си, но го изпреварил с тръгването от този свят, книгата завършила снахата Дора. Чете се като автобиография. В онази епоха са основите на модерната българска преса с хумор и сатира, невъзможно славни, но Божинов твори над 70 години и тук е целият. Плюс факсимилета, стихотворната му сатира, карикатури, илюстрации.

Първият ни професионален литературен критик и бащата на българската карикатура. Два жеста на самозащита пред мрачната комерсиализация на духовното. Не друг, горката книга го може.

От Книжен ъгъл

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.