Грийнпийс възпита екологично IT-компаниите

В класацията за екологична електроника води Нокиа, следвана от Сони Ериксон и Дел. На послените три места са Apple, Хюлет Пакард и Панасоник. Снимка: Грийнпийс

Преди десетина дни Грийнпийс отпразнува една година откакто започна да публикува ранглистата на IT-производителите и последиците на техните продукти за околната среда. На всеки три месеца класацията Guide to Greener Electronics предоставя данни за производителите на персонални компютри и мобилни телефони и глобалната им политика и практика за опазване на околната среда. Само за една година класацията се превърна във влиятелен инструмент за натиск върху най-големите концерни, за да полагат повече усилия в опазването на околната среда. „Много сме доволни от напредъка на електронната индустрия, подчертава ръководителката на кампанията Иза Крушевска. Преди една година само половината от включените в класацията ни фирми получаваха повече от пет точки при десет възможни. Междувременно всички прескочиха тази летва.”

Като водеща компания в ранглистата се наложи производителят на мобилни телефони Нокиа. През последните три месеца пък Сони Ериксон се изкачи на второто място. В последното издание на ранглистата на трето място са производителите на персонални компютри Дел и Леново. Най-голям прогрес отбелязват Сони и LG Electronics, които напуснаха американското индустриално сдружение Advanced Recycling Fee, което лобира срещу строгите мерки за рециклиране, и въведоха програми за обратно приемане и преработка на използвани продукти. Надолу в класацията е изпаднал Хюлет Пакард, а две компании запазват позициите си непроменени – Панасоник и Apple.

[swf] data=“http://www.youtube.com/v/dBF_AkaXRG4″, width=“425″, height=“350″ [/swf]

Ръководителката на проекта Крушевска отчита, че Guide to Greener Electronics сам по себе си е успех. „Класацията ни се концентрира предимно върху водещите производители в бранша, но ефектът й може да бъде видян в цялата IT-индустрия.” Като пример тя дава производителя на компютри Asus, който въвел обширна екологична програма. Съществени са промените и при най-големите индийски концерни за електроника Wipro и HCL.

Камари от кабели и отпадъци от компютри може да се видят в много страни. Затова от Грийнпийс инициира класация, която да стимулира IT-компаниите да произвеждат екологично чисти продукити и да рециклират излезлята от употреба техника. Снимка: Грийнпийс

Два са основните критерия в класацията: 1) чисти продукти и елиминация на вредните вещества и 2) обратно приемане на използвани уреди и рециклирането им, след като излязат от употреба. От Грийнпийс твърдят, че двата критерия са свързани, тъй като използването на опасни химикали в електрониката пречи на безопасното им рециклиране.

Подреждането в последното издание на ранглистата е следното:

8 точки – Нокиа. Продължава да заема първото място защото елиминира най-вредните химикали от много от продуктите си. Все още обаче има оскъдни данни за процентите рециклирани апарати.

7,7 точки – Сони Ериксон. Придвижи се напред в класацията заради по-екологичните продукти на пазара и заради обещанието, че до 2008 г. всичките продукти няма да съдържат най-вредните химикали. Има нужда от по-добра програма за статистика на приети обратно за рециклиране апарати.

7,3 точки – Дел. Загуби няколко точки заради факта, че няма модели, които да са произведени изцяло без най-вредните химикали. За сметка на това обаче има силна воля за обратно приемане на техника в целия свят.

7,3 точки – Леново. Загуби позиции, тъй като няма ясна програма за обратно приемане на техника. За сметка на това пък пусна на пазара продукти, свободни от най-вредните химикали.

7 точки – LGE. Наказателните точки, дадени заради политиката за обратно приемане на използвана техника, са отменени. Сега има продукти, които не съдържат вредни химикали. Има нужда от подобрение в програмата за рециклиране.

7 точки – Сони. Компанията с най-голям прогрес благодарение на програмата за рециклиране и все по-големия брой продукти, които не съдържат вредни химикали. Отменени са наказателните точки заради програмата за рециклиране, но са наложени нови, тъй като няма точни данни за процента рециклирани стоки.

7 точки – Фуджицу Сименс. Придвижи се напред в класацията заради ускорената програма за рециклиране. Някои модели не съдържат вредни химикали. Губи точки заради неясния график за елиминиране на вредните вещества.

6,7 точки – Самсунг. Няма подобрение, но поддържа добра политика по отношение на вредните вещества. Няма продукти, които не съдържат вредни химикали. Програмата за рециклиране засяга само някои страни и има нужда от подобрение.

6,7 точки – Моторола. Има подобрения в програмите за рециклиране и в плановете за продукти без вредни вещества. Губи точки заради неясния график за елиминиране на тези химикали при всички продукти.

6 точки – Тошиба. Направени са стъпки за производство на някои модели, които не съдържат вредни вещества. Работи се и по програмите за рециклиране. Отнети са точки заради липсата на информация за плановете за рециклиране.

5,7 точки – Acer. Пада надолу в класацията заради липсата на подобрения. Отнети са точки заради липсата на модели, които не съдържат вредни вещества. Програмите за рециклиране имат нужда от подобрение.

5,3 точки – Apple. Пада надолу в класацията заради липсата на подобрения. Има точен график за отстраняване на вредните вещества от производството. Губи точки заради липсата на модели, които не съдържат вредни вещества и слаба програма за рециклиране.

5,3 точки – Хюлет Пакард. Продължава да не предоставя ясен график за отстраняване на вредните вещества от производството. Отнети са точки заради неясна политика на рециклиране.

5 точки – Панасоник. Падна до последно място в класирането заради липсата на подобрения. Някои продукти не съдържат вредни вещества. Губи точки заради слабата програма за рециклиране.

Преди дни екипът на Грийнпийс взе на мушка Apple и най-продавания й нов продукт iPhone. След като го изследваха в независима лаборатория, еколозите алармираха, че телефонът съдържа вредни за околната среда и за човека химикали. Нарушения са открити в половината от общо 18 вътрешни и външни части, като повечето са свързани с повишено съдържание на бромид. Вградената антена например съдържа повишено количество от опасното съединение, от което другите производители са се отказали отдавна по екологични съображения. Според Грийнпийс Apple тепърва трябва да се сбогува и с друго опасно вещество – PVC – което се съдържа предимно в устройствата „свободни ръце“. Еколозите се надяват, че от компанията ще направят съществени промени преди премиерата на iPhone в Европа.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.