Драма с ракиени казани потече по всички медии и институции

Как омбудсманът Мая, БНТ, партии и депутати дадоха рамо на шльокавицата

Заловена от митниците нелегално произведена продукция в казани, която се продава под тезгяха по магазини, пазари, наливно по заведения. Снимка: Агенция митници

В момента в България върви шизофренична драма, която се представя като всенародна борба в защита на домашната ракия, българските традиции и дребния бизнес. Всъщност става дума за борба против ограничения за казаните за ракия с обем над 500 литра.

Патриотичния фронт на Симеонов и депутати от Реформаторския блок съставиха неофициална коалиция, която се бори за правото да се вари ракия неограничено.
Омбудсманът Мая Манолова адвокатства за същото, авторитетно се изказва като разбирач на технологии за дестилация, за видове ментета, за отровените в Якоруда. И е сезирала Конституционни съд, сякаш той е някакъв акцизен орган и може да регулира алкохолното производство.

Ако някой каже нещо лошо за любителското варене на ракии, веднага го обвиняват, че

защитава големите винпроми

и е купен от тях.

И в България много обичат да обвиняват големите винпроми, че правят лоша ракия, а да хвалят домашната като по-хубава. Няма друга такава малоумна държава, в която да нападат производителите си, а да защитават любителски сварена, наливна в туби. За момент да си представим как някой поставя шотландската ракия в такова положение. Щеше ли да стане световно питие?
БНТ направи две предавания уж в защита на „домашната ракия”.
Само че на практика и БНТ, и Мая Манолова, и депутатите, които уж защитават „ракийката на народа”, всъщност защитават нелегално производство и търговия с неконтролиран като качество наливен алкохол.
Защо?

В едно от предаванията на БНТ се появиха неколцина адвокати на т. нар. малки уреди за дестилация, тоест казани. Двама бяха представители на Национално сдружение „Българската домашна ракия”, единият от които шеф на кооперация с казан. Един беше представител на фирма за производство на казани, и заедно с тях беше депутатът от Реформаторския блок Петър Славов, който се опитва с още двама от реформаторите да поправи закона за малките уреди за дестилация и да ги направи …по-големи. Звучи като шега, но е така. Това вече се опитваха депутати от Патриотичния фронт – да се пишат защитници „на ракийката на хората”. Сега се пробват и реформатори. Инициативата им е чист популизъм, да се харесат „на народа”, че му бранят интересите. Всъщност става дума за голяма лъжа.

Мая Манолова. Снимка: от тв екрана

Години наред за малки уреди за дестилация се смятаха казаните под 500 литра. Стопаните на такива са на регистрационен режим, а не на лицензионен и не плащат акциз в пълен размер, не държат данъчни складове, като големите производители. Някъде през 2006 г. някой лобисти от парламента вдигнаха летвата за малките уреди за дестилация на 1000 литра. Тоест казан до 1000 литра не подлежи на лиценз, а само на регистрация, плаща се половин акциз. Само че

това вече е малък винпром,

не е никаква домашна ракия. И неотдавна парламентът върна предишното положение – казаните над 500 литра вече ще са с лицензионен режим, ще се регистрират като данъчен склад.

На практика и предаванията по БНТ, и всезнайката омбудсман, и депутатите защитават прикрити частни интереси, а не домашната ракия. Защото лъжеха, че някой посяга на домашните казани за варене. Всеки частник, който има казан от 80, 100 или 120 литра, остава незасегнат от закона. И казани до 500 литра остават незасегнати. Частните стопани пък, които си имат вкъщи малки казани по 60-80 литра, така и така никой не ги проверява и за нищо не ги закача.

Излиза, че целият шум е за казаните на фирми и еднолични търговци с обем над 500 литра – до 1000 литра. Е те домашна ракия ли варят? Как един частен стопанин, който е набрал 100 или 300 кг грозде и иска да си ги свари на домашна ракия, ще направи това в казан от 1000 литра? Как ще стане това? Тези уж малки уреди за дестилация по 1000 литра никаква домашна не варят. Те работят като малки винпроми и произвеждат ракия за продажба в туби и пластмасови бутилки под тезгяха, безакцизно. Продава се по пазари и битаци и се доставя нелегално с етикет „карабунарска”, „сунгурларска”, „сливенска” и др., а кой знае от какво е сварена. Такава наливна ракия не може да се контролира кой как и с какво я разрежда, омесва и прочее.

Загиналите в Якоруда точно

ракия от туба са пили

и оцелелите споделиха, че била „като еликсир”. Това е ракия от някой такъв производител, омесена с метилов спирт, за по-евтино.
Така че, ако някой защитава подобна ракия от туба какъв лобист е?

Работници почистват казани с капацитет 800 литра. Занапред те трябва да се регистрират като акцизен склад и да бъдат под постояунен контрол на митницата. Снимка: Снимка: Агенция митници

Ако винпромите произвеждат безопасна ракия, а казанджии произвеждат и продават под тезгяха опасна или некачествена, кого трябва да защитава човек?

И Мая Манолова, и защитниците на казаните изприказваха пред телевизиите много лъжи. Най-очевидната от които е, че тези частници варели ракия за себе си. Никой не вари ракия за себе си в казан от 600, 800 или 1000 литра. Това национално сдружение за домашната ракия, което двама от гостите на БНТ представляваха, е регистрирано в частна полза от 5 души, а не е някакво всенародно движение, за каквото го мислят. И преследва частни интереси, които са свързани с производство на количества ракия, кой знае защо наречена домашна за лично ползване. Редно е да се припомни, че според закона са разрешени до 30 литра на семейство с половин акциз. Над 30 литра се плаща пълен акциз. И нямат право да я продават. На практика търговия с ракии в туби и пластмасови бутилки върви из цяла България. И понякога взима жертви.

Голямо нахалство е да представяш това производство като домашна ракия и български традиции. Няма българска традиция за домашна ракия в казан от 1000 литра. Домашна ракия е в малък казан, това е традицията.

Още нещо – по обезлюдените села няма много частни стопани като преди, които да събират плодове, грозде да варят ракия. Единици са вече. Това производство сега не е някогашната традиция, а бизнес на предприемчиви казанджии, които изкупуват грозде, и по-лошо – джибри, изцедени за вино, преваряват в малките си винпромчета

и се крият зад етикета „домашна”

А тя не е.

Сегашният закон бил лобистки, подкрепял големия бизнес, опита се да се хареса депутатът Славов пред БНТ. Не, не само големия – и малкия подкрепя. Има малки изби и винпроми, които имат казани точно по 1000 литра и по-малки дори, и работят с лиценз и акцизен склад. А стотици други с казани със същия капацитет не бяха под никакъв контрол, варяха неустановени количества и неконтролирани като качество. И какво излиза – да защитаваш законния производител било лобизъм, а да защитаваш това производство не е.*

Но не е най-важно кой вари ракия по закон, кой не. По-важно е ракията да е безопасна. Защото може да бъде пивка и да трови.
Тази казанджийска ракия, наречена домашна, не може да прослави България по света. Тя нито става за износ, нито може да има постоянно качество, че да се бутилира и продава. Тя може само да се търгува в туби под тезгяха, а което, както се вижда, носи рискове.

(*Бел. авт. – пишещият тези редове не може да бъде заподозрян в симпатии към правителството и управляващата коалиция в парламента. Но когато става дума за поправки в закона, които ограничават търговията на ракия в туби, ментетата, некачествено без контрол – твърдо „за”).

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.