Как министър Бъчварова не изпълнява решение на съда и не плаща обезщетение на пребит от полицаи

Цветан Цветанов, пребитият Радослав Божинов, който осъди полицията и сегашната министърка Бъчварова, която отказва да плати обезщетение и не изпълнява решение на съда. Снимки: Булфото и от екрана на тв

Оказва се, че има приемственост и взаимодействие между бившия министър Цветанов и сегашната министърка Румяна Бъчварова. Цветановата полиция бие безпричинно невинни хора, а Бъчваровата полиция нагло не им изплаща обезщетението, след като полицаите са осъдени.

Радослав Божинов, 29-годишен софиянец, който беше пребит от полицаи на улицата през 2011 г., след дълги перипетии осъди МВР да му плати обезщетение от 25 хил. лева.
Делото е приключило на всички инстанции, присъдата е потвърдена, не подлежи на обжалване, но МВР се ослушва.

Трябва да се поясни, че по закон неизпълнение на такова решение на съда се квалифицира като престъпление по НК. Това не смущава МВР. Там измислят всякакви несъстоятелни оправдания да откажат изплащането на обезщетението, което с лихвите поради забавяне ще достигне 50 хил. лева. Тоест – с мотаенето си МВР-шефовете накрая ще платят повече, а парите идват от националния бюджет, от джоба на всеки данъкоплатец.

Веднага след влизане на съдебното решение в сила, адвокатът на Божинов, Николай Хаджигенов, изпратил нотариална покана за доброволно изпълнение. Това не помогнало. Общо адвокат Хаджигенов е написал най-малко 5 жалби до министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и до директора на СДВР, в които им обяснява, че не изпълняват закона и вършат престъпление по НК. Безрезултатно. Впрочем, на първата молба има резолюция за плащане. И нищо. Тогава адвокатът вади изпълнителен лист от съдия изпълнител Радослав Божинов срещу МВР, с дата 19.08.2015 г. И това не помага. МВР е над законите.

Директорът на СДВР в едно от писмата си обяснява, че иска адвокатското пълномощно да е подписано и от двете страни (тоест и от адвоката), сякаш е договор, а не пълномощно. В МВР измислят всякакви несъстоятелни поводи, за да не платят.

А каква я свърши Цветановото МВР, за да се стигне до тук?

През 2011 г. Радослав Божинов, тогава 24-годишен, работи като дизайнер в БНТ. И една вечер се прибира след рок концерт от НДК. Излиза от подлеза на „Фритьоф Нансен”, на пъпа на София. Маха за такси. Спира червена кола, от нея излизат двама цивилни, показват набързо карта с кратко обяснение „Криминална полиция!”, искат му документ за самоличност и без да го погледнат, повличат Радослав да го качат в колата. Той се дърпа, мисли, че го отвличат. Слагат му белезници и започват да го бият вързан. Минават случайни минувачи и виждат, че двама цивилни бият вързан човек. Опитват се да помогнат. Цивилните ченгета викат подкрепление. Идва кола с униформени, които се включват в побоя и арестуват всички.

Радослав е 60-килограма, 158 см висок, и е бит яко от двама над 100-килограмови полицаи, а после и от не по-леки униформени. Има счупен нос, счупени зъби, наранявания по лицето и тялото. Спрян е за проверка, защото тази вечер издирвали нещо си, а Радослав имал дълга коса и изглеждал подозрително.

Според адвоката Николай Хаджигенов, слабичкият 24-годишен младеж не е убит от бой по чист късмет. В районното Радослав е оставен вързан с белезници в локва от собствената си кръв на пода. По някое време дежурният все пак решава да се застрахова дали не е умрял и вика линейка, която идва и си отива без да направи нищо.

По-късно през нощта го карат в МВР болница, но не за да му окажат помощ, а да му вземат насила кръв за проба за алкохол и да му правят тест за наркотици. Тестовете вероятно не намират нищо компрометиращо, защото въпреки многократните искания от страна на адвоката, пробите ги няма.

Това не пречи после МВР в официални съобщения и с изявления на полицейски шефове да твърдят, че Радослав бил пиян, друсан, оказал яростна съпротива и прочие.

След 24 часа Радослав е освободен, защото няма никакъв мотив и причина да го държат в ареста. В „Пирогов” му правят операции, седмици наред изкарва в болнични, а в това време полицаите и МВР обясняват, че е злодей. А обясняват това, само защото Радослав е служител в БНТ и телевизията прави репортаж за неговия случай. Ако вместо Радослав беше някой обикновен бачкатор или пък студент, някой нямаше да обърне внимание, щеше да мине и замине, безшумно пребит.

МВР се брани и повежда

война в защита на своите биячи

Все пак това е по времето на вътрешния министър Цветанов и родната полиция е непогрешима, арестува и бие само справедливо…
Като излиза от болницата, на Радослав са му повдигнат куп тежки обвинения. Адвокатът му Хаджигенов ги разбива и остава само едно – неизпълнение на полицейско разпореждане.

Но Радослав не е от страхливите и води съдебна битка с МВР. Заповедта за задържане е обжалвана и съдът я отменя, обявявайки, че задържането е незаконосъобразно.

Делото срещу билите го полицаи е разпределено първоначално за разследване на същия етаж в Първо РПУ, където работят и билите го полицаи… Адвокатът на Радослав се бори дълго, докато успее да се пребори с прокуратурата, стига и до главния прокурор, за да може делото да отиде от Първо РПУ в следствието.

Но и в следствието не са му „симпатизанти” на Радослав. При първото процесуално действие, което е разпит на Радослав, следователят обявява пред него и адвоката му, че той самият е бивш милиционер, малко са го били и е наясно, че всичко това е за пари…

Адвокатът иска отвод, случаят стига до главния прокурор (тогава Борис Велчев), но той не го уважава.
Делото е прекратявано два пъти, но Радослав и адвокатът му не се отказват, и накрая е внесено по чл.78а от НК. Тоест – административно нарушение.

Нови жалби, протести, снимки, доказателства и накрая съдът го връща отново на прокуратурата. Отново при същия следовател, който започва разследването с …разпит на Радослав.

Делото срещу МВР се проточва повече от 3 години, стига до Върховен съд, връща се в Градския съд и отново стига до Върховния. Накрая съдът уважава предявените два иска на обща стойност 50 000 лв., но намалява сумите наполовина.

МВР обаче вече една година отказва да плати, не уважава решение на съда. Това по закон е престъпление, но кой ще накаже МВР?

След побоя Радослав емигрира в чужбина, но се връща за всяко заседание и процесуално действие, дори за незадължителните, не защото се е надявал да получи справедливо обезщетение, а за да възтържествува справедливостта.

Б.р. – след публикацията ни адв. Николай Хаджигенов съобщи във Фейсбук: „По стечение на обстоятелствата днес платиха, след 9-месечни мъки и куп писма, съдържащи в себе идиотски изисквания от типа: нужна била нотариална заверка на адвокатско пълномощно(?), цитират текстове от ГПК, твърдейки от надмощната си позиция, че те съдържат изискване за нещо, което няма, и в крайна сметка ме принудиха в последната „псувня“, която написах и изпратих по куриер с обратна разписка до министъра на ВР, че наистина ли директора на СДВР очаква не само адвокатите да не познаваме закона, но и да не можем да четем?
След което, доколкото неизпълнението на съдебно решение е престъпление заявих без грам уважение, че не само ще сезирам прокуратурата срещу министъра на ВР и директора на СДВР, но и ще го направя на най-голямата възможна пресконференция!
И всичко това го пиша не с цел „елате ме вижте“, а защото една камара хора или адвокати не им се занимава да гонят до дупка спазването на закона, а карат по най-лекия път, което позволява на властта да ни прави на маймуни за всяко нещо!“

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.