Ами ако биячите на Околовръстното не ги бяха заснели? (Или до какво води полицейското безхаберие)

Полицията у нас реагира бързо, само ако някой инцидент го покажат по телевизията.

Мутрите на Околовръстното, които пребиха младо семейство, защото им свирнали с клаксон, нямаше да бъдат разкрити и арестувани, ако жената не ги беше заснела. Дори жертвите да кажат номера на колата, полицията щеше да издирва, ама кой бил в нея, кой карал, ама какво се вижда от камерите по Околовръстното и т. н. докато случаят се забрави.

Кадрите от побоя обаче попаднаха в телевизия и МВР си размърда задника. Размърда си го и прокуратурата. Тези биячи вероятно ще ги осъдят. Макар че не е сигурно, има и други случаи, показани по телевизия, които завършват безнаказано.

Основната причина мутрите да се вихрят необезпокоявани, е полицейското безхаберие. Полицаите у нас се държат като чиновници, които се скатават. Като им съобщиш за кражба и др., те като чиновници записват, описват и …нищо. Колкото да отчетат дейност. Затова много хора вече въобще не търсят полицията като им разбият колата, като им оберат вилата, къщата на село. Няма смисъл.

А полицаите гледат да си заработят допълнително с нощни дежурства – спират безпричинно шофьорите и измъкват по някой лев. Не става дума само за катаджии. Средният доход на полицай от охранителна полиция е колкото заплата на депутат.
И докато полицията е слаба, мутрите са силни и се чувстват безнаказани.
Напоследък и нагли грабежи взеха да правят, което показва безсилието на полицията.

До такава степен мутрите са силните на деня, че има хора, които искат да стават мутри и дори се правят на мутри, защото е престижно. Например майстори бояджии или зидари от провинцията, работят в София, изкарват по някой лев, в събота-неделя вземат един черен джип БМВ под наем, отиват си на село и сядат важни в кръчмата, като се хвалят, че те „държат наркотика в кв. „Люлин”. Да си мутра е престиж.

А парвенюта ходят по заведения, като си плащат за охрана, без никаква причина – наемат за по 50 лв. на вечер двама души и така ходят на дискотека. Престижно е.
До там доведе полицейското безхаберие. Безнаказаността на мутрите ги превърна в силните на деня.

Няма министър, началник в МВР, който досега да е вмени на полицаите какви са функционалните им задължения и да им е създал система за контрол и ограничаване на корупцията.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.