138 ислямски водачи зоват за край на омразата

Конфликтът между религиите заплашва човечеството, пишат духовниците в писмо до папата, българския патриарх и други християнски лидери

Писмото беше разпространено от кралския Институт за ислямски изследвания Аал ал-Байт в Йордания и може да бъде прочетено в сайта A Common World – Общ свят. Снимка: acommonword.com

Тези дни няколко западни издания публикуваха отзиви за писмото на 138 мюсюлмански духовници до папата, Кентърбърийския архиепископ, патриарха на Българската православна църква и други християнски лидери. В него се казва, че оцеляването на света е заложено на карта, ако християните и мюсюлманите не успеят да се помирят. Духовниците от всички течения на исляма са изполвали цитати от Библията и Корана, за да илюстрират сходствата между двете религии като вярата в един Бог и обичта към ближния.

В дългото 29 страници писмо се споменават войните в държави с преобладаващо мюсюлманско население и се отправя призив към западните правителства да не преследват мюсюлманите. „Ако мюсюлмани и християни не живеят в мир, светът също няма да живее в мир. Заради ужасното въоръжаване в модерния свят, заради сблъсъците между мюсюлмани и християни както никога досега, никоя страна не може да спечели конфликта между повече от половината население на земята. Общото ни бъдеще е под заплаха. Може би е заплашено дори съществуването на света”, се казва в писмото. Мюсюлманските духовници пишат също: „Нека различията между нас не предизвикват омраза и борба. Нека се съревноваваме само в справедливостта и в добрите дела. Да се уважаваме, да сме честни и коректни един към друг, да живеем в искрен мир, хармония и взаимна доброномереност.”

Писмото беше разпространено от кралския Институт за ислямски изследвания Аал ал-Байт в Йордания. То е било одобрено на годишното събрание на института през миналия месец. Много от сложилите подписите си под текста са главни мюфтии, всеки от които има десетки милиони последователи, отбелязва „Гардиън“.

В коментар на в. „Таймс“ се казва, че писмото на мюсюлманските духовници е колкото безпрецедентно, толкова и добре дошло. „Рядко се е случвало мюсюлманският свят да се е изказвал толкова ясно за нуждата от световен мир или да се е обръщал към християнството с такива думи на уважение и приемане на общите за двете религии вярвания”, отбелязва изданието.

Мюсюлманските духовни водачи от цял свят написаха безпрецедентно писмо до папата и до десетки християнски лидери, в което зоват за мир и за край на войните и омразата. Снимка: Ройтерс

Писмото е изпратено в навечерието на празника Айд ал Фитр, който бележи края на свещения за мюсюлманите месец Рамадан и основната му цел е да привлече умерените мюсюлманите във време, когато екстремистите използват религията с политическа цел. Значението на това писмо в средите на самия ислям не бива да се подценява, пише в. „Таймс”. Мюсюлманите са ужасени от ставащото в Ирак, Афганистан и при други конфликти, където не само ислямът се настройва срещу Запада, но се изострят и старите разделения между шиити и сунити, между суфити и по-пуританските салафисти.

В. „Таймс” подчертава, че писмото, подписано от водещи духовници от Иран, Ирак, Пакистан и Саудитска Арабия, както и от живеещи в западни страни мюсюлмани, ще окаже силно влияние върху нарастващите богословски дебати в исляма.

Вестникът цитира думите на епископа на Лондон Ричард Чартърс, че подобен ход заслужава сериозен отговор от страна на християнските лидери. Той изтъква също, че в писмото са цитирани както Старият, така и Новият завет, с което според него авторите косвено признават дълга на исляма и на християнството към юдаизма. „По-явно признание на тази тема би направило много за постигане на световен мир“, завършва коментарът на „Таймс“.

Американският в. „Лос Анджелис таймс“ цитира думите на Кентърбърийския архиепископ Роуан Уилямс, че писмото набляга върху мира и хармонията и това е „показателно за вида отношения, към които се стремим във всички части на света, особено там, където съжителстват християни и мюсюлмани“.

Писмото на 138-те мюсюлмански духовници се появява точно една година, след като група мюсюлмански духовници и учени написаха отворено писмо до папа Бенедикт ХVI, с което протестираха срещу негов цитат в лекция, в която той обвърза исляма с насилието. Тогава папата се позова на откъс от дебата между византийския император Мануел II Палеолог и шаха на Персия от 14 век, в който Палеолог казва: „Покажи ми какво ново ни е научил Мохамед? Ще намериш само безчовечност и зло, като дългът да се разпространява вярата с меч.“ Тогава папата се извини заради неудачния цитат.

Освен пълния текст на писмото, на сайта www.acommonword.com може да бъде намерен списъкът на подписалите го, списък на адресатите и коментарите в медиите по света.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.