Как Леонардо ди Каприо най-после спечели. Кой още взе „Оскар“ 2016

Американската филмова академия връчи 88-ите си награди „Оскар“ тази нощ

Леонардо ди Каприо с наградата „Оскар“. Снимка: от тв екрана

Леонардо ди Каприо разтуптя дамските сърца с ролята си в романтичния касоразбивач „Титаник“, изуми с арогантното си поведение във „Вълкът от Уолстрийт“ и завладя публиката с превъплъщението си в образа на легендарния предприемач, пилот, авиоинженер, режисьор и продуцент Хауърд Хюз в „Авиаторът“. За да се намира в най-добрата позиция за спечелването на дългоочаквания „Оскар“ обаче бяха необходими седем месеца снимки в изключително сурови условия. С роля, в която почти не продумва, Ди Каприо най-сетне спечели жадуваното отличие, предаде Ройтерс.След шест номинации, пет от които актьорски и една като продуцент през 25-годишната му кариера, 41-годишният Леонардо ди Каприо вече е носител на „Оскар“.
В благодарствената си реч Ди Каприо не пропусна да се изяви и като природозащитник, споделяйки, че хората не трябва да приемат планетата за даденост.

В драмата „Завръщането“ актьорът се превъплъщава в образа на трапера Хю Глас. Действието във филма, режисиран от Алехандро Гонсалес Иняриту, се развива през 1822 година. Героят на Ди Каприо е изоставен от спътниците си да умре сред пустошта, след като е нападнат от гризли. Въпреки това траперът оцелява, борейки се с изключително сурови условия, и планира своето завръщане и отмъщение.

Ролята в „Завръщането“ вече донесе редица отличия за Леонардо Ди Каприо, сред които“Златен глобус“, БАФТА и приза на американската Гилдия на филмовите актьори.
Ди Каприо, известен с многобройните си връзки с топмодели и все още ерген, придоби зрялост и се превърна в един от будещите най-голямо възхищение актьори, както и в поддръжник на редица каузи за опазване на околната среда.

„Холивуд вече приема факта, че Лео е съзрял и се е „кротнал“ от бурните си дни на палав ерген“, заяви Том О’Нийл, основател и главен редактор на сайта Голддерби, който прави прогнози за водещите награди в шоубизнеса.

Номинациите за главна мъжка роля. Снимка: от екрана

Леонардо Ди Каприо получава първата си номинация за „Оскар“ още като тийнейджър – за най-добър актьор в поддържаща роля, със завладяващото си изпълнение в „Защо тъгува Гилбърт Грейп“. Романтичните му превъплъщения в „Ромео и Жулиета“ и „Титаник“, развълнували дамските сърца, са подминати от Академията за кинаматографично изкуство и наука.

Трябва да минат 10 години, преди Леонардо ди Каприо отново да попадне в полезрението на имащите право на глас за „Оскар“-ите и през 2005 да получи номинация за най-добър актьор за ролята си в „Авиаторът“. Следват номинации за главните роли в „Кървав диамант“ (2007) и „Вълкът от Уолстрийт“ (2014), както и номинация като продуцент на „Вълкът от Уолстрийт“, съревноваващ се за приза за най-добър филм. При всички тези случаи Ди Каприо не успя да отнесе у дома най-престижното отличие в света на киното.

Сега обаче, с ролята му в „Завръщането“, „Оскар“-ът е вече е част от колекцията на Леонардо ди Каприо. „В този образ той вложи не 100, а 300 процента от себе си. Всички знаем колко е отдаден на каузите за опазване на околната среда. Смятам, че времето, което прекара сред суровата природа за снимките на филма, работейки при изключително тежки условия, му помогна да изгради едно забележително изпълнение“, споделя редакторът на сп. W Стефано Тончи.

Номинациите за режисьори. Снимка: от екрана

С ролята си в „Завръщането“ Леонардо ди Каприо надделя за дългоочаквания първи „Оскар“ в кариерата си над Брайън Кранстън за „Тръмбо“, Мат Деймън за „Марсианецът“, Майкъл Фасбендер за „Стив Джобс“ и Еди Редмейн за „Момичето от Дания“.
Eто победителите в състезанието за 88-ите награди „Оскар“, основните категории:

Най-добър филм: „Спотлайт“ на Том Макарти
Номинирани бяха:
„Големият залог“/The Big Short, реж. Адам Маккей
„Мостът на шпионите“ на Стивън Спилбърг
„Бруклин“ на Джон Краули
„Лудият Макс: Пътят на яростта“ на Джордж Милър
„Марсианецът“ на Ридли Скот
„Завръщането“ на Алехандро Гонзалес Иняриту
„Стаята“ на Лени Ейбрахамсън

Най-добър режисьор: Алехандро Гонзалес Иняриту за „Завръщането“
Номинирани бяха:
Адам Маккей за „Големият залог“/The Big Short
Джордж Милър за „Лудият Макс: Пътят на яростта“
Лени Ейбрахамсън за „Стаята“
Том Макарти за „Спотлайт“

Главна мъжка роля: Леонардо ди Каприо в „Завръщането“
Номинирани бяха:
Брайън Кранстън в „Тръмбо“
Мат Деймън в „Марсианецът“
Майкъл Фасбендър в „Стив Джобс“
Еди Редмейн в „Момичето от Дания“

Леонардо Ди Каприо в кадър от „Завръщането“.

Главна женска роля: Бри Ларсън в „Стаята“
Номинирани бяха:
Кейт Бланшет в „Карол“
Дженифър Лорънс в „Джой“
Шарлот Рамплинг в „45 години“
Сирша Ронан в „Бруклин“

Поддържаща женска роля: Алисия Викандер в „Датското момиче“
Номинирани бяха:
Дженифър Джейсън Лии в „Омразната осморка“
Руни Мара в „Карол“
Рейчъл Макадамс в „Спотлайт“
Кейт Уинслет в „Стив Джобс“

Поддържаща мъжка роля: Марк Райлънс в „Мостът на шпионите“
Номинирани бяха:
Крисчън Бейл в „Големият залог“/The Big Short, реж. Адам Маккей
Том Харди в „Завръщането“
Марк Ръфало в „Спотлайт“
Силвестър Сталоун в „Крийд: Сърце на шампион“

Чуждоезичен филм: „Синът на Саул“, Унгария
Номинирани бяха:
„Прегръдката на змията“/Еmbrace of the Serpent, Колумбия
„Мустанг“/Mustang, Франция
„Вълк“/Theeb, Йордания
„Война“/A War, Дания

Операторско майсторство: Eманюел Любецки, „Завръщането“
Номинирани бяха:
„Карол“
„Омразната осморка“
„Лудият Макс: Пътят на яростта“
„Сикарио“

Оригинален сценарий: „Спотлайт“
Номинирани бяха:
„Мостът на шпионите“
„Eкс машина“
„Отвътре навън“
„Директно от Комптън“/Straight Outta Compton

Музика: Енио Мориконе за „Омразната осморка“
Номинирани бяха:
„Мостът на шпионите“
„Карол“
„Сикарио“
„Междузвездни войни: Силата се пробужда“

Визуални ефекти: „Екс машина“
Номинирани бяха:
„Лудият Макс“
„Марсианецът“
„Завръщането“
„Междузвездни войни: Силата се завръща“

За декори, костюми, звук, звуков монтаж, грим и прически, филмов монтаж – общо 6 награди „Оскар“ взе филмът „Лудия Макс: Пътят на яростта“.
(„Лудия Макс: Пътят на яростта“ е австралийско-американски филм от 2015 година, научнофантастичен екшън на режисьора Джордж Милър по негов сценарий в съавторство с Брендън Маккарти и Нико Латурис. Филмът е част от поредицата за Лудия Макс, включваща три други филма от 70-те и 80-те години на XX век. Действието се развива в постапокалиптичен пустинен свят, като Лудия Макс помага на жена, преследвана от водача на религиозна секта. Главните роли се изпълняват от Том Харди, Шарлиз Терон).

По БТА

Пълен списък с наградите – в Уикипедия.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.