За българските фенове на Тръмп

Продължавам да се натъквам на мислещи хора, поразени за жалост от определена поза на консервативен интелектуален хюбрис**. Те единствени са видели светлината и оригиналното им мнение трябва да подчертае тази възприемчивост към истински важните, тайни детайли на битието по всички въпроси, и да ги отдели  от невежите тълпи с ров пълен с лава. Всяка очевидна истина се подлага на съмнение, защото, ако е очевидна, значи е за простосмъртни – фалшива истина, от която тези личности държат да се разграничат на всяка цена.

Модерна хватка в момента е да се задават отговори като „Ама Тръмп наистина ли е чак толкова лош или медиите му придават такъв имидж?” Българската диаспора в САЩ е забележителна в софистиката си по въпроса. Да, медиите изкривяват реалността в много направления, но има автентични реалности, които медиите и да искат, не биха могли да оркестрират в такъв мащаб.

Гледаш телевизионните дебати на Тръмп и немееш – неинформиран, неартикулиран, откровено кръчмарски нападки ад хоминем***, попара от възпламенителни лозунги за полуграмотни, гневни каубои. Това не е политика, а психодрама. Четеш му туитовете – дори не са на английски. Подобно публично поведение не прилича дори на нашенски охранител на мол.

За Бога, Волен Сидеров годен ли е за служба? Не. Доналд Тръмп значи също не става, независимо от банковото му извлечение, което с въобразената си харизма някак успява да омагьоса тези елитни десни мислители.

Махнете неоновите надписи TRUMP от няколко кичозни небостъргача и пред очите ви е откровено жалка, опулена, нечленоразделно виеща откачалка с прегорял перчем и изцапано с оранжево лице. Как е възможно богатството да заслепява така?

Лидери-психопати винаги се харесват на определени групи от населението, които се разрастват в периоди на масово лишаване от блага. Най-старото клише в обществената история – явява се някой, който обещава да накаже света за страданията на богоизбрания народ (insert релевантна нация с мания за величие****).

Страшното е, че в реакцията си към такива феномени хората се делят най-вече на пишман анализатори, които с пълна вяра повтарят „не е толкова лош, преувеличавате” и горди поддръжници на статуквото, които не приемат заплахата сериозно, докато не стане прекалено късно. Виждаме и двата сюжета в американската надпревара на Тръмп, който от самото начало имаше добри шансове и ето, че ги реализира под съпровода на разнообразни тълкувания.

Нейсе, както казваше баба, няма файда да търсиш под вола теле. Ако един човек се държи като психопат, значи е психопат. Това е единственият диагностичен критерий, anyway.

––- ––- –––

* Авторката е журналист, докторант във Великобритания, една от присъствалите на „историческата” среща на премиера Борисов с народа в посолството в Лондон. Коментарът е неин публичен статус във Фейсбук, не е писан специално за e-vestnik. Заглавието е на редакцията.

** Хюбрис – от гръцки, означава арогантност, надменност, липса на връзка с реалността, надценяване на собственото положение (особено за хора с власт) и обида към боговете. В Древна Гърция хюбрис се смята за най-тежък грях, противопоставяне на дике (справедливостта). Смята се за нарушаване на социалните норми, признак за упадък и води до незабавно божие наказание не само на извършителя, но на цялата негова общност. Унищожение от боговете постига всички, които се асоциират с виновните.

*** Ад хоминем – от латински, „към личността”, лична нападка. Така се нарича аргумент в логиката, реториката и критичното мислене, който е насочен към личността на опонента, а не към неговия аргумент. Смята се за логическа грешка, ирелевантност, която отклонява вниманието на опонента и аудиторията от темата, и го насочва към личните качества на атакувания.

**** insert – англ., вмъквам, вмъкни.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.