Пламен Орешарски за новия дълг: Вече станаха 21,3 млрд. лева, а по мое време имаше съпротива за 1 млрд.

Пламен Орешарски. Снимка: Булфото

През 2015 година правителството получи мандат от НС да емитира 16 млрд. лева нови дългове. Тази година сумата бе увеличена с още до 5,3 млрд.лева или общо 21,3 млрд.лева.

В същото време, мерките за подобряване на събираемостта на държавните приходи, въведени от моето правителство (мобилен фискален контрол, обратно начисляване на ДДС при някои стоки и др.), вече дават добри резултати. Същите мерки са в основата на хвалебствията за преборената контрабанда…!

При реализираните допълнителни приходи в бюджета би трябвало да се емитира далеч по-малък нов дълг. Уви, от министерство на финансите разбираме, че плановете за емисии на дългове остават – вече бяха заявени поредните 4 млрд.лева.

Налагат се 2 извода:

1. Водещ принцип на настоящото правителство е да харчи, без каквато и да е загриженост за последиците.

2. Тези разходи не са за развитие, а за поддържане на стабилност, която видимо хората не усещат.
Преди повече от 2 години тогавашното правителство (бел. ред. – на Пламен Орешарски) рефинансира един наследен фермерски дълг в несравнимо по-скромен размер (1 млрд. лева) от сегашните разточителни дългове (21 млрд. лв.) и срещна остра „обществена“ критика.

Какво ли правят сега критиците от онова време…?!

(Коментарът е пуснат в профила на Пламен Орешарски във Фейсбук)

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.