Ново поколение дискове събират терабайти информация

Едно време нашите родители са съхранявали скъпи за тях неща в специални красиви кутийки. Днес, в информационната епоха, е все по-трудно да намериш начин, по който да запазиш най-ценните си спомени. Израелската компания Mempile има решение на този проблем – нови оптични дискове, които ще събират терабайти информация.

За разлика от споменатите кутии, пълни със стари писма или снимки, новият TeraDisc ще може да побира гигантско количество информация. Малко по дебел от стандартно CD или DVD, той ще побира терабайт информация, което е еквивалентно на 212 DVD филма, 250 000 МP3 файла и 1 000 000 Word документа.

Новият терадиск в разработка. Снимка : mempile.com

Съхраняването на информация изглежда все по-важно в наши дни. Вече всичко се дигитализира – снимките, писмата, журналистическите текстове, дори книгите. Логично това даде начало на революция при оптичните дискове – започнала с CD-тата, преминала към DVD-та и сега съревноваващите се HD DVD и Blu-ray. Първоначално дисковете събираха по 600 мегабайта, днес около 50 гигабайта, но дори това е като трохичка в сравнение с предложението на Mempile.

„С новите технологии като iPod и Tivo количеството дигитална информация, което потребителите записват и складират в домовете, си се увеличава в неподозирани размери“, казва Ави Хуперт, изпълнителен директор на Mempile. „Проблемът, който се получава е, че повечето информация се складира на „острови“ – различни преносими устройства, както и на домашния компютър, който често функционира като централен склад. В повечето случаи той пази повечето от иформацията от другите устройства, но винаги има риск от повреда на хард диска и безвъзвратна загуба на данните.“

Терадискът ще намали значително тези рискове. Според Хуперт терадискът ще има живот от около 50 години и ще заеме сериозно място на пазара. Дискът ще е разделен на 200 различни слоя, разделени на разстояние пет микрона, като всеки слой ще е с големина пет гигабайта. За разлика от DVD-тата, слоевете няма физически да са долепени един до друг. Те ще използват и прозрачната полимерна смес ePMMA, която дава специфичния жълт цвят на дисковете. Сместта е разработена от френската компания Total, стратегически инвеститор в проекта. Total e част от Arkema, една от най-големите химически компании в света.

„Ще променим правилата на играта. Днес тази ниша на пазара е празна и ние ще я запълним без да имаме конкуренция“, казва д-р Бет Ерец от Mempile.

Меmpile е основана от Ави Хуперт през 2000 г. Той стига до идеята за подобни дискове още в началото на 1990-те, докато учи в Йерусалим. Тогава той се опитва да съхрани все по-разрастващите се архиви на университетската библиотека.

За първите си инвестиции Mempile събира 1 милион долара от частни инвеститори. От тогава компанията е набрала над 33 милиона долара от инвеститори като Millennium Materials Technologies, Kodiak Ventures, Hitachi CSK Venture Capital, Portview и Alta Berkeley.

Компанията, чиито офиси са както в Йерусалим, така и в Токио, вече се подготвя за масово производство на терадисковете. Успоредно с това, Mempile подготвят и подходящи четящи и записващи устройства, както и правят опити да ускорят производствения процес на самите дискове. „Хубавото на тази технология е, че фактически е еволюционна крачка напред в сравнение с предишните опити. Компонентите са същите като имена и функциии, но са така модифицирани, че да отговарят на новите изисквания“, обяснява Ерец.

Все още обаче има време докато технологията стигне до пазара. Очаква се терадисковете да навлязат серийно в употреба през 2010 г. – първо в области като здравеопазването, финансите, правителството, медиите и видео наблюдението. Всеки един от тези сектори се нуждае от огромни архиви, които да са освен това сигурни, постоянно достъпни и преносими.

Първоначално цените ще са високи – 3 000 долара за терадиск и 30-50 долара за диск от 600 гигабайта, но постепенно ще спаднат. До 2012 г. се очаква терадискът да е достъпен за обикновените потребители и да заеме водещо място при оптичните устройства. Засега на пазара няма други решения за съхраняване на ценни лични данни, освен дисковете с малък капацитет и ограничен живот. От Mempile очакват в бъдеще, с развитието на лазарните технологии, да мога да направят и терадиск с капацитет пет терабайта.

Така ще изглежда четящото устройство за терадисковете. Снимка : mempile.com

В света на високите технологии това изглежда като далечно бъдеще, но експерти прогнозират, че и пазарът още не е готов за подобна революция. Те също така не са сигурни доколко Mempile могат сами да се справят с такава ключова технология. „Нуждаем се от партньори, признава и Ерец. Като начало, ние не можем да се сравняваме с доставчиците на електроника. За да успееш в този бранш, се нуждаеш от голям конгломерат. Ние вярваме, че имаме технология от ново поколение, но осъзнаваме, че не можем да я произвеждаме сами и трябва да накараме хората да чуят за нас. За това и отсега говорим в медиите за плановете си.“

Някои дори предричат провал и наричат опитите на израелците „много шум за нищо“. „Старая се да не се окажат прави, казва Ерец. Постоянно следя пазара, той се променя толкова внезапно, а и винаги може някой физик да измисли нещо революционно. Но в крайна сметка ние разчитаме на собствените си знания.“

„Виждаме, че капацитетът на магнитните носители се увеличава, но те не могат да са истински надеждна медия. Виждаме ги като допълваща технология. Колкото повече хората използват магнитни носители, толкова повече ще се нуждаят от архив, а това е добре за нас, обяснява Ерец. Да, хората складират все повече неща онлайн, но и искат да ги запазят само за себе си. Ние предлагаме нещо, което има несравними преимущества пред всичко останало, което излиза на пазара.“

Естествено, хората от индустрията вече се интересуват от проекта на Mempile. „Някои търговци говорят сериозно с нас, други само слушат, но със сигурност имаме вече своята публика, казва Ерец. Япония е световният източник на всякаква електроника и там всяка нова технология се поглъща лакомо, дори печалбите от нея да се очакват след пет-шест години. Важното е тя да удовлетворява нуждите на пазара.“

Идващата година обаче ще е решаваща за Mempile. Тогава ще стане ясно дали проектите ще останат само на хартия, или наистина ще влязат в разработка. „Това е решаващата година за нас“, признава и Ерец.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.