Полит(не)коректната интерконекторна конюнктура

Иво Инджев

Колко трябва да си прост, за да претендираш да разбираш от компресорни станции и конектори повече от „много професори”? Отговорът е: просто трябва да си Б. Б.

Възклицанието на Борисов по адрес на неназованите от него „професори”, посочени обаче от него като виновници за несъстоялите през цялата епоха на неговото властване алтернативни на руските връзки за снабдяване с газ, е гузен опит за бягство от отговорност.

Няма нужда човек да е „професор” (обидна дума в речника на Борисов), за да си спомня какъв неистов ентусиазъм струеше от нашия премиер като лобист на смъртоносния за диверсификацията руски проект „Южен поток”.

Дори и след като тази златна корупционна гъска\мюре беше ритуално заклана на 1 декември 2014 г. от самия Путин в присъствието на самия Ердоган, Борисов редовно правеше изкуствено дишане на трупа й с повод и без повод. Тръбеше, че патокът за него бил жив и щял да го строи мигом, щом му позволят.

Да лобираш от позицията на властелин на България за инструмента на „Газпром” за демонтиране на всякакви надежди за разнообразяване на руската зависимост във вноса на газ и същевременно да твърдиш, че някакви „професори” са ти били виновни да предприемеш стъпки да вложиш в българското отдалечаване от руската орбита заделените за целта 200 милиона лева, е чиста проба нечистоплътност на (под)съзнанието за вина.

Е, нека не го съдим строго, важното е, че сега вече се е поправил, биха казали сътрапезниците му в управлението (на риска, фиска и на каквото още там му се иска). Да, поправился (е) в руския смисъл на думата (т.е. надебелял), натежал е доста междувременно от поетите порции. А пропуснатите ползи за България – тях кучета я яли в държавата, в която куче влачи, диря има – води към притежателя на Кремъл (и на кучето, което Борисов му подари).

Спомняте ли си онази фраза от изтеклия в Уикилийкс дипломатически доклад, писан за Борисов в американското посолство, според която фраза Борисов трябва да бъде бутан в правилната посока (за да не залита прекалено към Москва)?

„Ние трябва да продължаваме да го бутаме в правилната посока, но никога не трябва да забравяме с кого си имаме работа“ – това е заключението на дипломатически доклад посветен на Бойко Борисов, изпратен от посланик Байърли на 9 май 2006 г. [06SOFIA647]

Тази политика намира материален израз чрез първата видима публична изява на новия щатски посланик Ерик Рубин, придружаващ Борисов при откриването на въпросната компресорна станция в Лозенец.

По мое скромно мнение, това е и първият залп от обещаваната на изслушванията в сенатската комисия миналия декември от Ерик Рубин борба с руската хибридна война в България.

Докато руска пропаганда вменяваше намерение на американците да демонстрират налагане на някаква военна воля в България, то Ерик Рубин наистина нахлузи каска, само че не военна, а строителна. В този вид побутна Бойко „рамо до рамо” като демонстрацията на отдалечаване от руската му зависимост.

Едно на нула. Ще следим развоя на завоя.

От ivo.bg

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.