Носителите на Нобел за мир: четири са опасностите за планетата

Промените в климата ще бъдат по-драматични от очакваното

Нобеловата награда мир не беше спечелена еднолично от Ал Гор. Заедно с него беше отличен и Световният съвет по климата към ООН, който предупреждава, че промените в климата ще бъдат по-драматични от очакваното. Това е написано в четвъртия доклад на организацията, в който се отправят сурови предупреждения за последиците от промените в климата. Според съвета земята влиза в нова климатична епоха.

Според последния доклад на Световния съвет по климата към ООН дори отделянето на парникови газове да спре, температурата на планетата ще продължи да се покачва. Снимка: Ройтерс

Текстът на Световния съвет по климата ще се обсъжда от 13 до 17 ноември във Валенсия. Учени и политици ще дискутират констатацията, че затоплянето на земята “е много вероятно” да се дължи на човешката дейност. В досегашните три доклада експертите предупреждаваха за промените в климата и за последиците от тях. Четвъртият доклад съдържа само данни и факти, свързани с адекватните политически решения по проблема.

В него се казва, че 11 от последните 12 години са били най-горещите от 1850 г. – откакто се води статистика за температурите. “Много вероятно е глобалното покачване на температурите от средата на 20-и век да се дължи на повишената концентрация на парникови газове, произведени от човека”, се казва в текста. Според най-лошия сценарий до 2099 г. средната температура ще се покачи с повече от 6 градуса по Целзий, като това ще доведе до драматични последици, включително в Европа. Дори отделянето на парникови газове да спре, температурата ще се повиши с до 0,9 градуса.

Хората вече не могат да предотвратят покачването на нивото на моретата, както и топенето на целогодишните ледници и снегове. Мащабът обаче може да бъде променен. Очаква се в Европа да умират все повече хора заради жегите, както и по-голямо разпространение на заразните болести. Промяната в количеството валежи ще доведе до драматични проблеми в селското стопанство, преди всичко в горещите региони на планетата.

Ал Гор спечели Нобеловата награда за мир заедно със Световния съвет по климата към ООН заради усилията си за по-ефективни мерки срещу глобалното затопляне. Снимка: Ройтерс

“Повече от 29 000 систематизирани данни от 75 изследвания доказват значителната промяна в много физически и биологични системи”, пише Световният съвет по климата. Близо 90 процента от тези резултати водят до заключението, че промените са последица от увеличаващото се затопляне на земята. Дори и при умерено покачване на концентрацията на парниковите газове съветът предвижда четири основни опасности. Първо, ще загинат уникални и заплашени от изчезване системи и животински видове. Второ, природните бедствия ще се случват по-често и ще бъдат по-унищожителни. Трето, промените в климата ще създадат нови губещи региони и губещи общества. Четвърто, ще се увеличи рискът от по-големи необичайни явления като свличането на ледени маси в Арктика или изчезването на Гълфстрийм.

Всичко това не е причина за отчаяние, пише съветът. Все пак протоколът от Киото “наложи глобална отговорност за промените в климата” и така “подготви почвата за мерки на национално ниво”. Има много основания да се приеме, че търговията с въглеродни кредити положи основата за по-нататъшно намаление на емисиите парникови газове. Новите инвестиции в енергоснабдяването в развиващите се страни също ще доближат света по-близо до целта. А икономическият потенциал за подобни стъпки е налице.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.