Между фобията от исляма и рязането на глави по инструкции от Корана

Кадър от обезглавяване пред публика на улицата в Ислямска държава.

Госпожа Ердоган каза пред камерите на телевизиите в Турция: „Харемът е бил училище, подготвящо жените за живота.” Стряскащо е положителното отношение към харема у съпругата на лидера на съвременна Турция, която ще става член на ЕС. Ако я цитираш, дори без гневни или обидни коментари, само като куриозно мислене на жена в 21 век, рискуваш да те обявят за човек, който създава страх към исляма и мюсюлманите.

Ако пък изразиш съмнение, че постулати на исляма сеят омраза, ти вече си ислямофоб. Това е недопустимо, то е нарушение на приличието и на може би задължителния неписан политкоректен етикет.
Не дай си Боже да извадиш цитати от Корана, които са „слово на омразата”, както се изразяват модерно сега. И веднага като отговор ще ти извадят цитати от Библията, които също били „кръвожадни”. Дали е така?

В някои сайтове са пуснали видео от Сирия, тоест от територия на Ислямска държава, на които се вижда отблизо как ислямисти обезглавяват хора на улицата, заобиколени от публика. (Бел. авт. – няма да слагам линк, който иска да гледа рязане на глави, да си го намери с гугъл).

Темата може да се илюстрира с две често цитирани строфи от Корана, давани за пример

как той вдъхновява за терор, убийства

и конкретно за обезглавяване:

„Наказанието за онези, които воюват срещу Аллах и неговия Пратеник, и се стремят с всички сили и средства да правят злини на земята е: екзекуция, или разпъване на кръст, или отрязването на ръце и крака от двете страни, или прогонване от земята: това е тяхното опозоряване на този свят, и тежко наказание ги чака на онзи свят.”
(Коран 05:33)

Аллах вдъхновява с послание:
„Аз съм с вас: Дайте твърдост на вярващите: Аз ще влея терор (ужас) в сърцата на неверниците: Ударете ги (посечете ги) по вратовете им и откъснете пръстите им.” (Коран 8:12)

Някои мюсюлмански богослови твърдят, че тези цитати се тълкуват изопачено. За първия например трябвало да се допълни, че Аллах е милостив и ще се направи изключение за тези, които се разкаят и попаднат под властта му. За втория дават обяснения, че се отнасял за конкретна война, а не въобще. Но цитатите от Корана имат силата на заповеди за силно вярващите. И, както се вижда, те ги използват като постулати и привеждат на практика.

Това са само два цитата, има много подобни. Ама били извадени от контекста…
Ами то на практика всеки религиозен екстремизъм е в някакъв смисъл вадене от контекста. Но не се срещат масово християнски фундаменталисти, които режат глави и се самовзривяват, нещо не са извадили подходящо вдъхновение от контекста.

Онези, които

се опитват да докажат, че в Библията има същите цитати,

действат на принципа на реципрочност – всяка религия има равно право да съществува, равностойни са вярващите, равни са религиите. Да, ама… Това е все едно в евенгелиетата Христос да учи вярващите да убиват.

В Стария завет могат да се намерят насилия и жестоки божии наказания. Но Христос учи на смирение и ненасилие. Това само като илюстрация за сравнение, а не като аргумент в религиозен спор. Не всеки е религиозен. На мнозина религиите изглеждат като нещо архаично, но се отнасят с уважение към тях, като към старина. Саудитска Арабия обяви официално за терористи атеистите. За агностиците още не се е произнесла, сигурно не правят разлика. Атеизмът също е вяра, както вярата в Аллах или друго. И не е задължително атеизмът да е агресивен към религиите. Може да бъде и уважителен. Но какъв трябва да си, ако си затваряш очите пред религия, в името на която извършват самоубийствени атентати, режат глави, аятоласи издават смъртни присъди и т. н.? И при всеки голям атентат на Запад религиозните мюсюлмански водачи мълчат, не осъждат. Само някои имами в Западна Европа промърморват по нещо от кумова срама, нали са жители на светски държави. А маса от т. нар. мирни мюсюлмани тихо злорадстват, а понякога и шумно се радва на атентатите. Други пък направо проповядват джихад срещу това, което наричаме цивилизация.

Генерал Сиси в Египет каза на религиозните водачи да реформират исляма. Ако го каже някой у нас в Европа, ще го обвинят в кощунство, либералните воини ще скочат да бранят исляма. И ще кажат, че това е всяване на омраза. (А това в Корана не е…).
Заради политкоректност трябва да мълчим и да не ги споменаваме тези работи. Така и при комунизма някои неща ги мълчаха и не ги споменаваха. Затова някои казват, че сега има някакъв нов комунизъм.

Оценено с днешен аршин, в Корана се съдържа чисто слово на омразата и всяване на ненавист към друговерците, наричани неверници. И да казваш, че рязането на глави и взривяване на хора няма нищо общо с исляма, е глупост. След като го правят в името на Аллаха, има някакъв системен проблем.

Ама не всички мюсюлмани били терористи. Не са, разбира се. Но има проблем. И като мълчим и се самозаблуждаваме, той сякаш ще се реши от самосебе си. Първата стъпка към намиране на изход на някой проблем, е да го назовеш, а не да си затваряш очите пред него.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.