Оранжево вино – вече и у нас

Ново двайсет – „Всичката Мара втасала”, коментират ценители

Оранжевото вино се получава от някои сортове бяло грозде, ако сокът от него преседи около месец със зърното. Виното извлича повече багрилни вещества от ципата на зърното и с някои сортове се оцветява в кехлибарено-оранжево. Снимка: архив e-vestnik

Модните увлечения по странни цветове на виното нахлуват и у нас.
Преди време тук стана дума за нюансите в цветовете на розето и т. нар. цвят „сьомга” (виж тук). Известен е още като цвят „корал”, много са близки, трудно могат да се разграничат. Изведнъж у нас маниаците на розе се хвърлиха на вина с този цвят, без да се вълнуват толкова от вкусовите качества.
В розето има много разновидности на цветове, по-тъмни, по-светли, с нюанси на жълто и оранжево.

И подобно на розе със странни цветови нюанси се нарежда и т. нар. оранжево вино.
Най-напред този термин предизвиква много недоразумения. На английски е „orange wine” и с този термин се нарича и плодово вино от портокали, което все пак не е толкава разпространено. Така наричат и вино от грозде, в което при ферментацията са добавени и кори от портокали и то поема съответният аромат и вкус. Но не става дума и за него.

Не става дума и за виното от регион Orange в Ню Саут Уелс, Австралия, което също предизвиква недоразумения на английски.

Става дума за вино от грозде, което има по-силно или по-слабо изразен оранжев цвят. Той се постига от някои сортове бяло грозде, когато сокът преседява по-дълго с гроздето. По правило при белите вина, за разлика от червените, сокът се отделя веднага от гроздето, след като то бъде изцедено.  И повечето бели вина имат съвсем слаб бледо жълт или бледо жълтозелен цвят. Но когато сокът се остави да ферментира и преседи около месец заедно с гроздето, поема някои багрилни вещества от ципата на зърната и се оцветява в по-тъмни цветове, а в някои случаи и при някои сортове с по-тъмни кехлибарени зърна – в оранжеви нюанси.

Има различни мнения кои сортове са най-подходящи за оранжево вино. Някои твърдя, че оранжев цвят се получава най-добре от сорта Пино гри. Но други правят оранжево вино от сорта Шардоне.

Оранжево вино в изба в Калифорния. Снимка: wine challenge

По принцип правенето на оранжево вино като технология е обратното на правенето на розе. При розето червено грозде се смачква, сокът се отделя веднага и не може да се оцвети достатъчно – багрилните вещества са в ципата на зърното. И според сорта и времето, през което сокът е престоял с гроздето, се получават розета с по-наситени или по-бледи цветове и с различни нюанси.
За оранжевото вино, напротив, сокът се оставя дълго с гроздето. Прави се от бяло грозде, виното придобива багрилни вещества от ципата, и понякога се получава цвят сьомга с оранжеви отенъци или бледо оранжев цвят. При бялото грозде престоят с ципата променя не само цвета, но и вкуса и аромата. В такова вино има повече танини, по-плътен вкус, по-сух.

Подобни оранжеви вина са правени от древността в Армения и Грузия, където и сега някои вина се правят така. Иначе по света технологиите за белите вина изключват престоя с гроздето, извличането на повече танини е нежелано.

В последните години технологията от Грузия и Армения е пренесена в Италия и се превръща в мода. Оранжеви вина правят и във Франция, Калифорния, Германия, Нова Зеландия, Хърватия и др. Модата обхваща и България. У нас вече три изби правят оранжево вино, в малки серии – Боровица (Orange Garden Шардоне), Росиди, изба Николаево (Orange wine Шардоне), Вила Мелник (Orange wine от керацуда и совиньон блан).

Оранжевото вино се получава от някои сортове бяло грозде, ако сокът от него преседи около месец със зърното. Виното извлича повече багрилни вещества от ципата на зърното и с някои сортове се оцветява в кехлибарено-оранжево. Снимка: архив e-vestnik

Някои т.нар. биодинамични натурални вина се правят по подобна технология, с минимална технологична намеса, с по-голям престой на сока с гроздето и се получават с такъв блед оранжев кехлибарен цвят. Те имат и аромат и вкус близък до селско домашно вино, по-прости, по-природни аромати. Някои ценители не харесват такива вина, защото ги намират за по-груби, по кисели, с повече танини.

Така или иначе, у нас дойде ред и на оранжевото вино. „Всичката Мара втасала”, казват някои познавачи. Но за всеки влак си има пътници. Появата му е признак на развитие на винената култура у нас.

Виното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.