На съд заради Фейсбук. Окей, но защо медии пазят бивш бос от СИК? Сикаджията Борисов ли помага?

Случаят се заплете миналата година. Журналистът от Бургас Божидар Божков написа във Фейсбук, че пиарка го помолила да изтрие от интернет стара своя статия във в. „Сега” за сикаджията Димитър Вергиев, сегашен преподавател във ВУЗ. Статусът беше препечатан на две места (виж тук и тук).

Преди години, когото Божков бил кореспондент на в. „Сега”, неговият герой бил шеф на СИК в Бургас и станал обект на публикации (виж тук). В онова време, когато СИК беше синоним на мутри и рекет. Но после бившият бургаски сикаджия, въпреки слабия си успех, завършил в Бургас по индивидуална програма и направил университетска кариера. Сега е доцент в колежа по туризъм в Благоевград, има свой сайт, в който миналото му в СИК дори не се споменава (виж тук).

И след като Божков описал във Фейсбук опитите на Димитър Вергиев да си изтрие от интернет миналото (откъдето според журналиста изчезнали много неща за него), получил призовка да отговаря в съда.

Какво се случва след това? Съдията отказва да допусне на делото свидетелка доцентка, която да разкаже как навремето отказала да пише тройка на сегашния „уважаван преподавател”, и тогавашният студент Вергиев я набил в залата пред студентите (виж тук). Този ход на съдията е скандален. Опитите на бившия сикаджия да си изтрие миналото от интернет и да съди онези, които не искат да си изтрият написаното, също са скандални. Но намира ли журналистът защита от нечия страна?

Медии, които преувеличават незначителни случаи с подобни сюжети и герои, не искат да обърнат внимание. Някои издания може би се плашат да пишат, да не би Вергиев да съди и тях. Защо? Да не казваме истината, ей тъй, да си спестим съдебни разправии? Или може би нечия дълга сикаджийска ръчица от високо във властта спира медиите?

Бургарския сайт „Флагман” писа, че бТВ е спряла репортаж за бившия шеф на СИК-Бургас. Трябвало да бъде излъчен в съботно-неделния сутрешен блок още през декември. Журналистът Божков е поканен да говори пред камерата, той отначало отказва, защото срещу него се води дело, но после приема на свой риск. Предаването обаче е спряно*.

Същият сайт пише, че Божков неотдавна получава и покана за участие в предаването на Милен Цветков, но малко по-късно е отменена.

Това засилва подозренията за контрол върху големите медии, осъществяван от властта и нейни пиар посредници или пионки вътре в тях. И в този случай подозренията са особено силни, защото начело на правителството е човек, свързан със СИК в миналото, и особено със СИК-Бургас. Както е известно в края на 90-те Борисов е бил съдружник с Румен Николов-Пашата във фирма, уличена в незаконно производство на цигари именно в Бургас (виж тук). И това не е днешен компромат за Борисов, защото тогава той е бил Господин Никой за медиите, още не е бил бодигард на Живков и царя.

– –– –– –

* След публикуването на този коментар в неделя вечер (13 март) беше излъчено предаване по бТВ, което включва накратко кадри от случая с Борислав Божков в една по-голяма тема за съдебни преследвания за публикации във Фейсбук (случаят Борислав Сандов от Зелените, осъден за статус) и др. коментари в интернет.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.