Гласувай тук за Меглена Кунева – европеец на годината

Българският комисар по защитата на потребителите Меглена Кунева е номинирана за „европеец на годината“. Снимка: европейски парламент

Еврокомисар Меглена Кунева е номинирана за европеец на годината от седмичника European Voice (част от британската издателска група „Икономист“) в годишната класация EV50.

Всяка година редакторите на вестника, заедно със съветници от европейските общности, избират 50 европейци за девет категории, които с работата си или с личните си качества са допринесли за утвърждаване на европейската воля и съзнание. Сред номинираните са комисари, държавни глави, политици, членове на европейския парламент, представители на неправителствени организации и обикновени европейци. Един от тях, получил най-много гласове онлайн и от анкетната карта във вестника, ще получи наградата “европеец на годината”.

Първият български комисар (по защитата на потребителите) Меглена Кунева се състезава в категорията „Комисар на годината“ с комисаря по икономическите и валутните въпроси Хоакин Алмуня, комисаря по околна среда Ставрос Димас, комисаря по конкурентноспособността Нели Крус, комисаря по енергетика Андрис Пийбалс и комисаря по информационно общество и медии Вивиан Рединг.

Гласува се тук, в сайта ev50.com

Другият български участник в класацията EV50 е българската журналистка Ренета Николова, която се състезава с още трима европейски колеги за наградата „Журналист на годината“. Тя е номинирана за „решителната й борба да постави измамите и корупцията на вниманието на политиците“.

Сред номинираните за наградата “Европеец на годината”, която се присъжда от 1987 година, са и основателят на Virgin Group Ричард Брансън, световният шампион по шах Гари Каспаров, губернаторът на Калифорния, роден в Австрия, Арнолд Шварценегер.

Гласуването ще приключи на 12 ноември, понеделник, в 18 часа. Резултатите ще бъдат оповестени на 27 ноември в двореца Егмон в Брюксел. На церемонията по награждаването ще присъстват известни личности от европейския политически живот. Всички приходи от събитието ще бъдат дарени на Фонда на ООН за населението (UNFPA).

През 2006 година отличията на EV50 спечелиха:
Европеец на годината: Хосе Мануел Барозу
Комисар на годината: Оли Рен
Евродепутат на годината: Жозеп Борел
Държавник на годината: Ангела Меркел
Дипломат на годината: Жан-Марк де ла Саблиер
Активист на годината: Колин Фърт
Бизнеслидер на годината: Никлас Зенстрьом и Янус Фрийс
Журналист на годината: Нилс Мулвад
Постижение на годината: Андрей Баюк
Неевропеец на годината: Тарик Рамадан
Европеец на годината: Хосе Мануел Барозу

Гласувай тук: http://www.ev50.com/poll/default.asp?id=16

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.