Явлението Тоше Проески

Македония скърби за своята суперзвезда, която беше без аналог на Балканите

17 октомври беше обявен за траурен ден в Република Македония, вчера в повечето училища нямаше занятия, хора се събираха по площадите със запалени свещи, дори Народното събрание не проведе заседание. Причината е, че рано сутринта във вторник в катастрофа почина поп-певецът Тоше Проески.

Вечно усмихнат, Тоше Проески имаше уникална популярност в Македония. Снимка : idividi.com.mk

Не кой знае колко популярен у нас, Проески беше истинска мегазвезда в Македония. Трудно в България, а и където и да е на Балканите, можем да намерим подобна обществена фигура, която да е обичана и уважавана от 99 процента от хората в страната. Едва ли хора обръгнали на печалната супер известност на Азис например, могат да си представят, че за Македония Проески беше много по-популярна фигура, която освен това беше известна с позитиви, а не с негативи.

Ако приемем с нужните условности, че Македония води автономно съществуване от 16 години, то Проески вероятно беше нужната обединителна фигура, която с харизма и талант привлече всички. За младата държава той беше икона и смъртта му се прие като истински апокалипсис, напомнящ гибелта на Георги Аспарухов и Никола Котков у нас през 1971г.

Показателен пример за това колко обичана фигура е бил Тоше е, че вчера цял предиобяд сайтът на водещата скопска телевизия А1 показваше само тази новина. Други просто липсваха. Няма фигура в Македония, която да не изказа съболезнованията си – премиерът Груевски, президентът Цървенковски, председателят на Народното събрание Георгиевски, специалният представител на ЕС в Македония Ерван Фуере. Дори американският посланик в Скопие Джилиан Милованович официално изрази мъката си от смъртта на певеца, когото Би Би Си сравни с Елвис Пресли по популярност на Балканите.

Наистина славата на Тоше надминаваше границите на Македония. Неговите песни бяха хитове в цяла бивша Югославия, името му бе познато у нас и в Гърция, а имаше сериозни тенденции да стане популярно и в цяла Европа. Проески не само беше представлявал Македония на „Евровизия“, но и отскоро работеше с английска звукозаписна компания. Последният му албум излезе на македонска езикова норма, на сръбски и на английски.

Проески беше известен като вярващ християнин и често даваше пари за строеж и поддържане на храмове. Снимка : idividi.com.mk

Тоше пя миналата година и у нас, като неговото изпълнение на популярната народна песен „Зайди, зайди“ беше посрещнато с бурни овации. Последният му албум „Божилак“ включваше и други любими народни песни от Македония като „Йовано, Йованке“и „Море сокол пие“.

Роденият през 1981г. Проески ще бъде погребан днес с държавни почести в родния си град Крушево, като темата не спира да е водеща в Македония. Световните агенции също коментират. Германската агенция ДПА нарича Проески “македонска и балканска поп икона”, според „Ройтерс“ той “е една от най-големите звезди на Балканите“, „постоянно избирана за най-популярен музикант“ в държавите от бивша Югославия през последните няколко години. Дори албанските медии, традиционно недоброжелателни към младата република, нарекоха смъртта на Тоше „голяма загуба за Балканите.“

За обикновените македонци той ще остане като истинска национална икона, поп-културен идол и много талантлив певец. Само преди десетина дни Тоше събра над 30 хиляди души на благотворителен концерт в Скопие. Днес ще събере още повече на погребението си, където Македония ще се сбогува не само с любим изпълнител, но и с романтичен идеал, трудно постижим отново.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.