Марешки не е Робин Худ, но неговата война с монополите е героична. Дано оцелее жив

Човек като Марешки, който си купува спортна кола за половин милион долара от печалбите си едва ли е добрият самарянин.

Марешки е предприемач, търговец, забогатял от верига от аптеки в цяла България. И посегна да се намеси в една област, където цари тотален монопол от години.

Пуска вече няколко бензиностанции с невероятно ниски цени, но със сигурност не е Робин Худ, който взима от богатите, за да раздаде на бедните.

Опитът му, без преувеличение, е смъртоносно опасен, защото точно във Варна преди години дребен търговец на горива беше убит, предполага се от местни конкуренти, които предпочитат да продават на еднакви (монополни) цени. А така правят и едрите.

Цените на бензиностанциите на „Лукойл”, „Шел”, ОМВ и др., както е известно, са еднакви, с 1-2 ст. разлика на литър, тоест под 1%, което издава негласното картелно споразумение (по закон то трябва да се преследва, но години наред Комисията за защита на конкуренцията се правеше, че не го забелязва).

Още с първата си бензиностанция във Варна Марешки предизвика срещу себе си необявения картел на горивата. Когато я откри, при тогавашната еднаква цена на дизела около 2,20 лв., той го пусна за 1,79 лв.

И още седмица след откриването, картелът отвърна. Всички околни бензиностанции в района, от различни вериги, свалиха цената на 1,71 лв. на дизела, за да изгонят новия натрапник на пазара. Марешки от своя страна намали дизела на 1,69.

Веригите отговориха с цена 1,63. После цената на петрола започна да пада и Марешки намали дизела дори до 1,48. Монополистите свалиха на 1,45 за дизел.

Варненци почувстваха, че щом държавата не ги защитава срещу монополите, трябва да подкрепят самотния конкурент, появил се на пазара и се редяха на опашки (и досега) на бензиностанциите наа VM Petrolium на Марешки. Той откри още няколко, последната в Айтос предизвика невъобразими опашки.

Картелът пусна слухове чрез медиите, че Марешки купува петрол от Ислямска държава, затова държи такива ниски цени. Което е велика глупост, защото той взима готови горива от рафинерия, а не петрол, и ги продава на дребно. И много лесно може да се види откъде и какво купува, защото той няма рафинерия и танкери за петрол.

Как ще завърши това? Ще оцелее ли Марешки – физически и пазарно? Ако спонтанната подкрепа от потребителя продължи и той на инат се реди на опашка на неговите бензиностанции, той ще оцелее и постепенно ще повлияе на цените в цяла България.  Да е жив и здрав.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.