Да почетем паметта на Гидо Вестервеле

Гидо Вестервеле. Снимка: от тв екрана

Свободните демократи в Германия скърбят за бившия си изключително популярен партиен лидер и политик, Гидо Вестервеле. Той почина от левкемия на 18 март 2016 г. на 54 годишна възраст в университетската клиника в Кьолн. От 1983 до 1988 г., той бе председател на младите либерали, от 1994 до 2001 г. – генерален секретар на партията и от 2001 до 2011 г. – неин председател. След една успешна и модерна предизборна кампания през 2009 г. и резултат от 14,6%, Свободната демократическа партия (СвДП) влезе в коалиция с християндемократите на Ангела Меркел, като Гидо Вестервеле бе вицеканцлер и външен министър.

Реакциите за кончината на Вестервеле във водещите германски медии бяха повече от многозначителни. Според „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ той бе постоянно преоткриван политик, който формулираше остри като бръснач послания и страстно поляризираше политическите дебати. Според „Зюддойче Цайтунг“, след 1990 г. Вестервеле бе една от най-значителните фигури на германската политика. Той бе един от най-силните оратори в парламента – остроумен, с бърз ум, остър език и много забавен.

В некролога си „Цайт Онлайн“ подчертава, че който е познавал Гидо само от публичните му политически изяви, не го е познавал изобщо. Той беше рязък, понякога невъздържан в политическите сблъсъци. Но изглеждаше по съвсем друг начин като външен министър – любезен, винаги заинтересован, симпатичен, дипломатичен и скромен. В това си качество, той посети над 100 държави, като навсякъде оставяше великолепни впечатления за нивото на германската външна политика. Той бе голям човек и голям политик, се казва в материала на „Ди Велт“. Въпреки че някога поляризираше либералите, той се бореше страстно за своите убеждения, както много малко политици умеят.

Като дългогодишен сътрудник и партньор на Фондация за свободата „Фридрих Науман“ се присъединявам към нейните дълбоките съболезнования по повод дълбоката загуба за либералната общност. Фондацията се разделя с един от най-верните си приятели и дългогодишни сътрудници, който през целия си живот се ангажираше с каузата за свободата, както в политическия, така и в личния си живот.

Според председателя на Управителния съвет на Фондацията, д-р Волфганг Герхард, Гидо Вестервеле има големи заслуги за развитието на политическия либерализъм. Неговият специален начин на правене на либерална политика, ангажирането му с насърчаването на свободата като основна либерална ценност, вълнуваше и мотивираше много хора.

По време на мандата си като Федерален външен министър, Гидо Вестервеле действаше в стила и традициите на прочутите либерални външни министри Валтер Шел, Ханс-Дитрих Геншер и Клаус Кинкел, защитавайки високия международен авторитет на обединена Германия! Поклон пред паметта му.

От сайта на Аспарух Панов

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.