Македонски българи ще връщат медали от Първанов

Те са възмутени от награждаването с орден "Стара Планина" на Любиша Георгиевски

Любиша Георгиевски, председател на македонския парламент. Българският президент го награди с орден „Стара планина“, а в Македония той е известен с антибългарски изказвания. Снимка: Булфото

Няколко десетки граждани на Република Македония с българско етническо самосъзнание съобщиха, че ще върнат получените си от българския държавен глава медали, след като са научили в каква компания са се озовали след последното награждаване, извършено от Георги Първанов. Полу на шега, полу наистина някои от тях казват, че след отличаването на бившия македонски посланик в София и настоящ председател на Народното събрание Любиша Георгиевски**, сега наред за посмъртно удостояване с орден „Стара Планина“ са българомразци като Жика Лазич, Велимир Прелич, Николай Велимирович, владиката Каравангелис …


Любиша Георгиевски е познат в македонския публичен живот с антибългарските си настроения. Той е известен като ментор на Борис Змейковски, който през 1997 година от поста генерален секретар на ВМРО-ДПМНЕ, обвиняваше ръководството на партията в „българофилство“. Тогавашният председател на ВМРО-ДПМНЕ Любчо Георгиевски изгони Змейковски от партията и той формира алтернативна ВМРО. През 1999 и 2000 година отново Змейковски с подкрепа на Любиша Георгиевски се опитваше да разцепи партията и да я свали от власт. Обвиненията както и предишния път бяха, че ВМРО-ДПМНЕ провеждала „пробългарска“ политика. Тогавашният премиер Любчо Георгиевски „реши“ проблемите с театралния режисьор Любиша Георгиевски, изпращайки го за посланик в София. След повторното идване на власт на ВМРО-ДПМНЕ с лидер Никола Груевски, Борис Змейковски бе върнат в партията заедно с всички други отцепени в миналото анти-български кадри.

Благой Велинов, получил от Първанов медал „100 години Илинденско-Преображенско въстание“, смята че с ордена за Любиша Георгиевски, България дава признание за разпространението на македонизма и прави същата грешка както през 1945 година, когато Георги Димитров кани учители от югославската република Македония да учат децата в Пиринска Македония на нов език, на нова история и на нова етническа принадлежност. „Да получи награда някой, който допринася за българската идея и за сътрудничеството между двете страни е разбираемо, но Любиша Георгиевски едва ли има такива заслуги. Той е човек от културата, а ние не сме видели български филм или вестник в Скопие, рядко идват и певици и певци от България. Най-голямата стена между Изтока и Запада се разруши, но стената между Македония и България още стои. Това става благодарение на хора като Любиша Георгиевски. Едни от най-лошите антибългарски изявления дойдоха от неговата уста – че той изчистил ВМРО-ДПМНЕ от източния грях“, говори Велинов.

Един от македонските българи, получили отличия от Георги Първанов, Никола Поп Илиев, припомня, че през 2003 година на скромно тържество в Скопие, в присъствие на активни и днес български политици от висок ранг, група граждани на Република Македония са били отличени с медали и плакети. „За нас наградените това малко уважение представляваше дълбоко душевно удовлетворение. Смятахме че то не е предназначено само за нас, но и за други сънародници, които споделят нашите чувства“, казва Поп Илиев. На самият плакет, където се намира и копие от медала, пише: „Националният инициативен комитет за чествуване на 100-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание под патронажа на президента на Република България Георги Първанов удостоява с юбилеен медал 100 години Илинденско-Преображенско въстание…“ след което следва името на наградения.

„Преди седмица се учудих, когато прочетох, че Любиша Георгиевски получил един от най-високите български ордени, „Стара Планина“, от президента на България Георги Първанов. Моите скромни заслуги и неговите големи заслуги не могат да се сравняват. Аз като потомък на семейство, жестоко репресирано през бившия югославски режим, с дядо и баща прекарали години в затворите като българи, и Любиша Георгиевски, който заемаше всички висши постове в културния живот на този режим, имаме различни жизнени пътища и взаимно се изключваме като кандидати за българско отличие“, смята Никола Поп Илиев.

„Чувствам се като македонски българин, докато Любиша Георгиевски се нарича етнически македонец. Навремето той направи прочутото изявление, че ВМРО-ДПМНЕ се освободи от източния си грях, (т. е. от българите). Аз съм това, от което той се е освободил. Тъй като нямам намерение да се променям и по-нататък ще продължа да се чувствам като българин, смятам че един от нас двамата – или Любиша Георгиевски, или аз, не заслужава отличие. След като такъв човек получава орден „Стара Планина“, честно е аз да върна моя медал“, казва Никола Поп Илиев.

Получилият медал от Георги Първанов, депутат в първия многопартиен парламент на Република Македония през 1991 – 1994 година, Ристо Йованов пита: „Кои са критериите на президента на България за награждаване с най-високо отличие на Любиша Георгиевски? Дали това е неговото изявление в скопския всекидневник „Утрински весник“, че е изчистил партията от източния грях? Какво е направил Любиша Георгиевски като посланик на Република Македония в София за подобряване на отношенията между двете страни? Йованов казва че в частни разговори с българи от Македония и България, се представя за най-големия българин, а в официални изявления в Република Македония ползва идеологемите „български фашистки окупатор“ и „български фашистки орди“.

И други българи от Македония искат да върнат медалите си, получени от Първанов. Те смятат, че трябва да се разкрие кой е предложил Любиша Георгиевски за орден „Стара Планина“ и с каква мотивация е станало това.

* Виктор Канзуров е македонски журналист. Други негови статии могат да се намерят в Интернет изданието tribune.eu.com. Интервю на e-vestnik с Виктор Канзуров може да прочетете тук.

** Любиша Георгиевски от ВМРО-ДПМНЕ у нас често се бърка с Любчо Георгиевски, бивш премиер на Македония и лидер на същата партия, който по-късно оглави ВМРО – народна.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.