Според БНТ Обама май е комунист, няма да го показваме

БНТ е получавала похвали за новините си понякога, защото се е показвала по-балансирана и по-информативна от другите частни телевизии с по-висок рейтинг и повече претенции.
Но в неделя и понеделник БНТ се изложи така, че заличи и малкото, за което могат да я похвалят.

Тя премълча в „По света и у нас” в неделя, че президентът Обама пристига на историческо посещение в Куба. Първа новина беше катастрофа на автобус в Испания, втората за атентатора в Истанбул, трета за споразумението в Турция, кардинал на посещение в София, интервю за сериала „Под прикритие” с програмната директорка на БНТ Севда Шишманова, а за Обама в Куба нито дума. Би Ти Ви например съобщи за посещението, макар и през информацията за протести на кубински дисиденти. В късните новини БНТ го съобщиха като пета поред новина, илюстрирана с кадри за протести на кубински емигранти срещу това посещение.

Чак в новините на другия ден сутринта посещението, което може да се сравни с падане на Берлинската стена в Америка, беше споменато след затворените булеварди в София, санирането на блоковете (за което имаше поканен гост да коментира) и др.

Така БНТ се нареди сред параноичните антикомунисти. Или като публична телевизия, която прави новини само за тях.

За да премълчи и неглижира новината БНТ, това означава, че съобразно конюнктурата, която са си измислили с големите си глави, това е срамен акт. Социалистът Обама се е изложил, като отива при комунисти. Тоест БНТ приема мисленето на умниците, които смятат Обама за комунист, а комунизмът е зло, плюем го, това е конюнктурата, значи не трябва да съобщаваме за резила на Обама. Това не е важно, да го заметем под килима. БНТ слезе на равнището на Фейсбук потребител, който си избира и пуска линкове само на неща, които му харесват.

И мнозина закъснели антикомунисти очевидно така разбират посещението на Обама. За тях не е новина, не е историческо събитие, а подкрепа за комунистически режим. Такива политици и мислители са се навъдили у нас, че Джоузеф Маккарти ряпа да яде.

Само че комунизмът умря отдавна, няма кого да борят. А кастрокомунизмът се реформира, за тяхно съжаление. Те не искат затопляне на отношенията между САЩ и Куба, не искат трансформация на режима. Той трябва да остане такъв, че да могат да го мразят и размахват като чучело. И е трагикомично, че новинарите в БНТ имат такова мислене.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.