Сянката на терора в Европа и Меркел – настроенията в Германия

Атентатът в метрото в Брюксел. Снимка: от тв екрана

Няма съмнение, че с безметежния и безгрижен dolce vita на западноевропейците е свършено. Трябва да си идиот, за да вярваш в илюзията, че животът ще остане такъв, какъвто е бил досега.

Смущаващо е, че след вчерашния атенатат в Брюксел все още има хора, силно предозирали с досегашните европейски ценности, които не желаят да изтрезнеят от наркотичното опиянение и да си сверят часовника по новото време. Още по смущаващо е, че много от тези хора са сред управляващата върхушка, т.е. от тях зависи настоящето и бъдещето на европейските страни и народи.

Немците масово отказват пътуванията и полетите, запланувани за великденската ваканция, писа вчера пресата. И ако от една страна това изглежда като проява на здрав разум, то от друга страна става ясно, че сивата сянка на страха от терор вече е тук и тенденцията е да се загнезди трайно на нашия континент… Ако позволите да перефразирам стария Маркс нещата стоят така: „Един призрак броди из Европа – призракът на тероризма!“

Да, ще гърми и някой в самоубийствен амок ще крещи „Алах Акбар!“ Ще има убити, осакатени за цял живот, (физически и психически), осиротели майки, деца, съпрузи, близки… Звучи зловещо. Но, искаме или не искаме – започва нова страница в историята на Европа. Това не е обсесивен катастрофизъм, а реалност, която чрез събитията все по-осезателно и натрапчиво изтъква себе си.

Защо терористите удариха Брюксел и то в началото на страстната седмица на католическия Великден? Немският експерт по тероризма Гидо Щайнберг в интервю за n-tv каза, че

причината се корени в омразата

на второ и трето поколение имигранти към „родната Европа“.
Белгия, Брюксел, Париж са родно място на много от бойците от Ислямска държава. Те заминават през 2013 за Сирия, участват в създаването на Ислямска държава, минават „курс на обучение по тероризъм“. Задължителен елемент на подготовката е омразата. Трябва да мразиш всички, които не са като тебе, не вярват в Аллаха и твоята религия, казва Щайнберг. Те мразят европейците и нашата ценностна система, защото са се разминали с т. нар. интеграция. Те са децата на гетото, на паралелното общество, капсулирано в себе си, презряно и не прието от местните. Истината е, че за да се интегрираш трябва да ти дадат шанс, да ти протегнат ръка, да те приемат. В много случаи програмите и призивите за интеграция на чужденците в Германия са чиста проба формализъм, лицемерие и празни приказки. Това генерира омраза. А омразата е подплатена с високомерна и отричаща всички „гяури“ религия на Аллаха.

В Брюксел е обявено извънредно положение, полицията издирва, информират медиите, но между редовете прозира отчаяние. Защото в битката с тероризма врагът е анонимен, скрит и винаги атакува в гръб.

В Германия все още се чуват гласове, че терористичните актове и бежанската криза нямат нищо общо помежду си. Инфантилни кресльовци


показно заклеймяват терористите,

и продължават да призовават да обичаме прииждащите. Кого всъщност да обичаме? Онези няколкостотин хиляди, влезли нелегално, без документи, без имена и самоличност, млади, прави здрави мъже , които моментално изчезват след пресичането на границата и потъват сякаш вдън земя? Дали на някой от управляващите му е хрумвало, че не става дума, за бежанци, а за войници. Никой ли не си спомня мита за троянския кон и хитростта, с която ахейците проникват през крепостните стени на Златния град?

Все пак, либералните гласове доста прегракнаха след атентата в Брюксел. Когато фактите говорят дори европейските ценности трябва да замълчат и да се замислят дали не им е нужна спешна, много спешна промяна.

В Германия нещата се случват много бавно. До изборите има още една година и половина, а това е една цяла, отчаяно дълга епоха, на фона на динамичността на събитията. Меркел, за която пресата напоследък писа, че изглеждала страшно състарена, заяви в присъщия си неизменно либерален тон, че „се солидаризира с жертвите на атентата и е решително срещу тероризма“. Всъщност на жертвите, особено на загиналите им е все тая кой и защо се солидаризира с тях. Жертвите на тероризма и особено потенциалните жертви, каквито сме всички ние, имат спешна нужда от адекватни действия. Сълзите и лицемерното съчувствие изглеждат като евтин театрален етюд.

Може би затова все повече набира популярност

новата политическа партия Алтернатива за Германия,

на която официалната пропаганда побърза да тури печата „неофашисти“. В обществото се надига интерес към Алтернатива за Германия, защото в програмат й в пряк текст се казва, че ислямът няма място в Германия, границите трябва да се затворят, контролът да се засили, а бежанците, които не са от полза за страната да бъдат депортирани по родните им места.

Точно представителка на Алтернатива за Германия се осмели вчера, три часа след атентата, да каже открито, че за бежанската криза безредиците и атентатите е виновна лично канцлерката Ангела Меркел. Изявлението на Вера Лангсфелд в социалните мрежи предизвика буря от възмущение и политически коректни коментари от страна на привържениците на Меркел. Но много хора не само в Германия, но и в цяла Европа смятат, че Меркел е виновна за случващото се… Все едно от какви съображения и с чия подкрепа, поръчка и благословия са подтикнати действията и бездействията на канцлерката.

Новините от последния час гласят, че атентаторите от Брюксел били братя, идентифицирани са и поименно, че в брюкселското метро продължават спасителните работи и не е изключено да има още загинали, че по летищата има засилени мерки за сигурност, че в Германия живеят 450 потенциални терористи (по данни на службите за сигурност). Така ще е занапред, докато политическите пластове не се разместят…

– –-
* Авторката е българка, която живее в Германия

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.