Ски легендите Пиеро Грос и Стефания Белмондо на Световно първенство за журналисти в Италия

Наш вестникар със сребро в гигантския слалом, а Пампорово взе домакинството на първенството след 2 г.

Членовете на италиански журналистически отбор се надпреварваха да се снимат с легендарната ски бегачка Стефания Белмондо. Снимка: Тихомир Шолев

Ски легендите Пиеро Грос – алпийски дисциплини и Стефания Белмондо – ски бягане, бяха почетни гости на 63-та традиционна среща на Международния ски клуб на журналистите (SCIJ). Проявата, наричана и Световно първенство за журналисти по ски, се проведе от 13 до 20 март т. г. в италианския олимпийски курорт Сестрире (на зимната олимпиада „Торино 2006”, тук бяха състезанията по ски алпийски и северни дисциплини).

За журналистите от България срещата беше плодоносна: Генералната асамблея на SCIJ единодушно реши Пампорово да домакинства на 65-та среща през 2018 г., а в гигантския слалом Юлиан Стоянов, от седмичника „Лична драма”, взе сребро в групата до 55 г.
Други четирима журналисти от 8-членния български ски отбор се класираха в десетката в съответните групи жени и мъже.  Александър Богоявленски от телевизия „България Он Еър” стана 5-ти в трудното за непрофесионалистите ски бягане на 5 км. Което е едно отлично постижение в северната ски дисциплина за представител на държава от югоизточна Европа. Принос за българските резултати имаха състезателните ски „Росиньол”, предоставени на отбора от веригата магазини SLS.

Юлиян Стоянов е полегнал на олимпийската писта „Кандахар Слалом – Джовани Анели” в Сестриере, но два дни по-късно ще вземе сребърен медал в състезанието по гигантски слалом на нея. Снимка: Тихомир Шолев

Надпреварата се проведе на олимпийската писта „Джовани Анели” – на името на основателя на курорта Сестриере през 30-те години на миналия век и дългогодишен собственик на фабриката „Фиат” в Торино. Ски бягането също беше на част от олимпийското трасе Праджелато. И за да е още по-трудно за новинарите-скиори, двете дисциплини се проведоха в един и същи ден. Причината беше снежната виелица в деня на слалома, което принуди организаторите да го отложат. И така се стигна до невижданото поне 15 г. назад в историята на (SCIJ) решение, сутринта ски бягане, след обяд от 16 ч. гигантски слалом. „Оцеляхме, не било толкова страшно”, казваха състезатели.

Освен състезанията, участниците в срещата – 200 журналисти от 32 страни – имаха срещи с местни кметове, хотелиери, гурме-кулинари и спортисти. Основна тема беше 10-те години от олимпиадата „Торино 2006” и как тя е повлияла на бизнеса, туризма и инфраструктурата в региона Пиемонт и столицата му Торино. Доскоро градът беше известен главно като градът на „Фиат”, на „Ювентус” и на плащеница с лика на Спасителя. След олимпиадата преди 10 г. амбицията на местните е той да стане и безспорна столица на Алпите.

Пиеро Грос разказа как олимпиадата в Торино преди 10 години се е провела благодарение на над 20 000 доброволци. Снимка: Тихомир Шолев

Ски легендата, Пиеро Грос, роден и първо стъпил на ски в съседното селце Sauze d’Oulx, си спомни за прекрасната по думите му работа на доброволците по време на олимпиадата. По различни данни броят им и бил от 20 000 до 35 000 души и Грос е отговарял за тяхната заетост и работа. „Не съм очаквал, че някога ще се занимавам с организация на зимна олимпиада в нашата долина, но се справихме”, каза Грос на срещата си с журналистите.

„Сещам се за вашия Петър Попангелов, той е фантастичен скиор, голям приятел и чрез вас искам да го поздравя” каза специално за e-vestnik Пиеро Грос. „Ето Попангелов ми е „в джоба”, допълни Грос, посочвайки мобилния телефон в якето си. Двамата с Пепи са приятели още от средата на 70-те години на миналия век, когато са и съперници на пистата. По това време все още не са въведени сегашните пружиниращи и прегъващи в основата си колове за слалом. И разликата в техниката при гигантския слалом и при слалома (наричан тогава даже „специален слалом”) не е била така драстична.
Грос има общо 12 победи за световната купа, 7 в гигантски слалом и 5 в слалом, както и златен медал от олимпиада в Инсбрук 1976 г. На тази олимпиада доминиращият по това време шведски алпиец Ингемар Стенмарк, остава втори в слалома след италианеца. В края на сезон 1982 г. Грос на 27 г., се оттегли от международни състезания.

От началото на 1983 г. в слалома задължително се въведоха прегъващите се „чупещи се” колове и за тяхно преминаване вече се изискваше нова съвсем различна техника. Това е повод Петър Попангелов също да спре с участията си за Световната купа. Днес Пиеро Грос коментира световните ски състезания за щвейцарска телевизия, лятото е зает с бизнеса си и … да играе голф, както сам каза.

Ски бегачката Стефания Белмондо, пък специално дойде да поздрави участниците в 63-та SCIJ среща, непосредствено преди официалното награждаване на призьорите. Церемонията беше на терасата на хотел Villaggio Olimpico Sestriere, централна част от някогашното олимпийско село – там сега бяха настанени журналистите-скиори.

Белмондо е друга легенда, в женското ски бягане – в кариерата си има общо 10 медала от 4 поредни зимни олимпиади. Само от последната през 2002 г. в Солт Лейк Сити САЩ, тя е с 3 медала, комплект златен, сребърен и бронз. На игрите в Торино, в столицата на родната и за нея област Пиемонт, тя беше тази, която запали олимпийския огън в жертвеника при откриването. После коментираше за телевизия RAI ски бяганията в Праджелато. Тогава много хора са впечатлени и от нейните актуални и силно емоционални уеб публикации за игрите.

_черновиСвят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.