Ислямска държава и Русия пробват (поотделно) отстъпчивостта на общия им враг Европа

Иво Инджев

Ислямска държава предлага мир на Запада при условие да спре да бомбардира нейни цели, съобщи белгийският всекидневник La Derniere heure. Същият вестник заяви преди 4 дни, че първи е разпространил снимки от летището в Брюксел, на които се виждат трима заподозрени.

Сега всекидневникът твърди, че във видео, в което ислямисти смесват заплахи с предложение за мир, за първи път Западът получава подобна оферта.

Въпросът е доколко смесицата от заплахи с предложение за мир към Запада във видеото отразява волята на нещото, което се нарича Ислямска държава. Защото тази „държава” не предлага обратна връзка с офис, електронна поща или телефон, чрез които човек да помоли секретарката да ни свърже с шефа за потвърждение.

Но да прием за вярно, че самата „Ислямска държава” наистина предлага мир на Запада, ако спре бомбардировките. Тогава възникват няколко въпроса.

Защо изобщо тези кръвожадни чудовища, заканили са да потопят в кръв Запада на всяка цена, изведнъж проявяват толкова необичайно миролюбие? Не налива ли това вода в кремълската пропагандна вятърна мелница, която претендира, че е смляла от бой ислямистите в Сирия (и те сега омекват пред мекушавите европейци именно поради благодарение на руската сила)? Кому е изгодно това внушение?

За руската пропаганда, с която човек също не може да установи обратна връзка, отговорът е прост: Русия отслаби позициите на въпросната „държава” и победоносно оттегли част от силите си от Сирия. Сега главорезите падат на колене и молят за мир (макар и на грешен адрес).

Защо Ислямска държава обаче предлага мир на безопасния за тях Запад, а не на победоносната Русия, която терористите също така не притесняват с атентати и дори не я споменават като свой враг?

Западът, както е добре известно от руската пропагандна истерия, също е смятан за враг в Москва. Днес това бе потвърдено от прессекретаря на Путин в Москва Дмитрий Песков, който съобщи, че Русия се намира в състояние на (информационна) война с „англосаксите”.

От Кремъл също предлагат помирение със Запада, но срещу вдигане на санкциите. В замяна обещават „сътрудничество срещу тероризма” при условие Западът да отстъпи пръв. Ето едно такова бартерно предложение от миналия февруари.

Междувременно Западът не само не прие търговията (с влияние от страна на Русия върху терористите, както излиза), но и ги поднови. А атентатите в Брюксел предизвикаха зле прикрито задоволство в Москва. Премиерът Медведев поднови търговската оферта за вдигане на санкциите срещу „сътрудничество срещу тероризма”. Заместник – председателят на руската Дума Жириновски пък стана изразител на въпросното задоволство , като пожела на европейците на „ пукнат” , заявявайки, че тероризмът срещу Запада е полезен за Русия.

За да илюстрира връзката между Путин и Жириновски, който далеч не е някакъв маргинал в управлението на Русия, сп. „Нюзуйк” публикува на 23 март статията си, посветена на варварската му изява, придружена с красноречива снимка.

Все по-прозрачно Кремъл иска да изтъргува завоюваното в Украйна срещу спиране на терора срещу Европа и повдига въпроса – защо не помогне без да й се плаща за това с украинския суверенитет? Подобно нетърговско усилие би й се изплатило под формата на възвърнат международен престиж.

Но пък поне става все по-ясно, че Русия намеква твърдо за своите възможности да влияе върху терористичната вълна на континента, както повлия върху бежанската криза, която уж щеше да спира, а всъщност вдигна вълната до нивото на цунами, връхлетяло Европа тъкмо през шест месечния период на руската война в Сирия.

Апропо, във видеото ислямистите обясняват, че ударили Белгия заради членството й в НАТО (макар Белгия от година насам да не участва в широката коалиция, нанасяща удари в Сирия, а точно обратното: в резултат на атентатите реши да се присъедини отново към нея). С други думи, абстрактното понятие „запад” придобива за терористите конкретно измерение, компресира се в рамките на термина НАТО, който от своя страна комплексира Кремъл, ненавиждащ сдържащата сила на алианса срещу руските мечешките апетити спрямо близки и далечни територии.

От ivo.bg

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.