Тихите компютри идват на мода

Искали ли сте да свържете някое старо PC със 106 инчов плазмен Panasonic? Повечето компютри са толкова шумни, с вентилатори напомнящи перката на хеликоптер и бучащи твърди дискове, че почти заглушават звука на модерния телевизор.

Специални звукоизолиращи кутии, предлагани на сайта endpcnoise.com

„Особено при по-тихите сцени няма как да не се подразниш от шума“, казва американецът Джош Шенкл. „Толкова е силен, че трудно следиш филма.“

Днес повечето компютърни потребители са като Шекл и искат тихи офиси и всекидневни, а съответно и тихи компютри. Нормално, производителите си вземат бележка. Някои нови компютри като Applet iMac и Alienware Area-51 7500 се рекламират именно с безшумността си. Много други фирми също отговарят на новото търсене и работят в тази насока.

Също така се появява и нова пазарна ниша – все повече се търсят части, с които потребителите сами да „заглушават“ старите си компютри. Някои малки компании като Zelman вече продават супер тихи машини, специално пригодени за звукозаписни студия или кина. Цената обаче не е ниска – повече от 5 000 долара.

Джош Шекл, технически анализатор в Минеаполис, в крайна сметка си направил почти изцяло нов компютър, грижливо скрит зад специалната кутия Antec Sonata 2 (www.antec.com). Тази кутия е така създадена, че да шумоизолира максимално.

„Хубавото на Antec 2 e, че има специални топлинни датчици, които регулират скоростта на вентилатора. Ако температурата се повиши, тогава се забързва и вентилаторът“, казва Шекл.

Всяко решение, което компютърът взема, излъчва топлина. Какъв да е фонът на вашата Уеб страница или накъде да завие колата в любимата ви игра, всичко това излъчва определено малко количество топлина. Модерните компютри решават милиарди подобни задачи в секунда и като резултат топлината се увеличава.

„В повечето случаи шумът е свързан с охлаждането“, обяснява Майк Чин, редактор на сайта silentpcreview.com. „Идеята е да имаш ефективно охлаждане с колкото се може по-бавен вентилатор.“

Чин е създал сайта си преди пет години, когато за пръв път се е подразнил от шумните машини на пазара. Днес си изкарва парите като пише по темата, коментирайки нови продукти и правейки дизайна на машини за производители като Cool Tech PC (www.endpcnoise.com).

Чин казва, че най-лесният начин за намаляване на шума е да се използват големи вентилатори с различни скорости, които се въртят на най-висока скорост само при крайна необходимост. Ако компонентите вътре в кутията са така подредени, че да осигуряват лесен достъп на въздушния поток и до най-затънтените кътчета, то тогава работата допълнително се улеснява.

Също така се препоръчва използването на по-тихи твърди дискове и CD устройства. Те могат да бъдат снабдени със специални гумени уплътнители, които поглъщат вибрациите. Вземането на всички тези мерки дава сигурен резултат.

Но Чин казва, че е е невъзможно шумът да се елиминира напълно. „В повечето кутии шумът от самото дъно се заглушава от вентилатора. Когато обаче всички ненужни шумове се заглушат, започват да се чуват тези, за които нищо не може да се направи.“ Тук идва реда на новите разработки.

Сайтът на Чин коментира новите компоненти, като измерва звука в децибели и се опитва да характеризира естеството на звука. Повечето производители и потребители, които се интересуват от тихи компютри, посещават редовно сайта, за да сравняват звука, който издават различните компоненти.

Много производители използват подобни трикове, когато продават цели системи. „Типичният ни клиент харчи между 2000 и 5000 долара за компютър“, казва Джон Шоенборн от Cool Tech PC, „Те не търсят евтини неща, а най-висококачествени части. Искат безупречен компютър.“

Неговата компания тества много внимателно частите за шума, който издават, консултира се с експерти като г-н Чин, избира най-тихите части и след това експериментира с тях и се опитва да ги постави по най-добрия начин. „Да подредиш частите в един компютър не е лесна работа“, казва Шоенборн. „Нашият персонал е високо квалифициран и продуктите ни просто не стават за масово производство.“

Оребрена кутия на фирмата A-Tech Fabrication, която намалява нуждата от вентилация. Снимка: atechfabrication.com

Други компании експериментират с по-екзотични решения – като използване на големи блокове високопроводими метали, които да пренасят топлината от компонентите до стените на кутията. Глен Лирус, собственик и главен дизайнер на A-Tech Fabrication (www.atechfabrication.com) в Калифорния, казва, че някои от неговите компютри имат алуминиево покритие на твърдия диск. Според него това е по-добро решение, в сравнение с използването на материали, които поглъщат вибрациите. Алуминиевият блок провежда топлината далеч от диска без нужда от въздушен поток.

„Големият проблем в гумените уплътнители е, че те премахват топлината от хард диска и отново има нужда от вентилация“, казва Лирус.

Друг нов метод за охлаждане са така наречените топлинни тръби. Те са запечатани и съдържат специална течност, която завира в горещите точки, а след това кондензира на по-хладните места, по този начин ефективно разпределяйки топлината.

Топлинните тръби регулират топлината в кутията и са свързани с металните ребра. Снимка: atechfabrication.com

Корейската компания Zаlman използва именно такава технология за новата си система Zalman 300. Мрежа от топлинни тръби се свързват с централна обработваща единица и със самата кутия, която е снабдена с големи алуминиеви ребра. Подобна кутия може да се купи за 600 долара от www.quietpcusa.com.

Много хора обаче не са съгласни с подобни методи. Според тях движещият се въздух е много по-лесен и ефективен начин от алуминиевите ребра. Според Чин премахването на вентилатора може да означава покачване на температурата с над 15 градуса.

Чин казва също, че стандартният шум в офис се равнява на 40 децибела. С по-добри компютри тази цифра може да намалее значително. В собствения си офис Чин е измерил 20 децибела. „Да слезеш под това ниво е много трудна задача, но може да се постигне с по-добри вентилатори“, казва той.

Звукът на обикновен компютър е около 35-40 децибела, горе-долу колкото на хладилник. Често се срещат и по-шумни модели, стигащи до 50-60 децибела. Това е и нивото на нормален човешки разговор.

Дизайнерите не искат просто да оптимизират нивото на звука. Те се интересуват и от естетиката и затова новите кутии доста наподобяват спортни коли. Това се харесва на много клиенти. Когато Карлос Родригес, мениджър на уеб фирма, решил да си купи система за домашно кино, той си взел и Zalman CNPS9500 със специален охладител с хиляди медни ребра.

„Има огромни ребра, 92-милиметров вентилатор и почти не се чува“, казва Родригес. „Голям е, но някак си красив.“

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.