Цачева – шеф на парламент или зарзаватчийка? В нормална държава щеше да й хвръкне главата

Председателката на Народното събрание Цецка Цачева трябваше да подаде оставка още на другия ден, след като „Господари на ефира” излъчи записа с реплика, достойна за зарзаватчийка от пазара. Впрочем не се знае. Дори на това равнище хората се изказват по-възпитано.

От микрофона на председателското място, един от тримата държавници с най-висок ранг, казва да я заместят, защото „отивам да се снимам с ня’кви баби” (виж тук). Това няма как да се квалифицира по друг начин, освен като простащина, невъзпитание. Уличен език, грубиянско изказване, каквото си позволяват фрустрирани тинейджъри. А идва от възрастна жена, председател на парламент. Просто недопустимо.

„Бабите” се оказаха гости от Израел, български евреи, дошли да почетат у нас Деня на холокоста, като благодарност, че в някогашния български парламент са се намерили хора да организират тяхното спасяване от влаковете на смъртта. И сегашната българска депутатка, първа между равни, олицетворяваща българската държава, показа какво й е отношението към официалните й задължения – „няк’ви” там, „баби”, да отбием номера с тях.

И след излъчения срамен компромат, освен смях и подигравки нищо не последва.
Защото аудиторията е привикнала да слуша простащини от хората на ГЕРБ във властта. Нещо различно да прави премиерът? Да се изразява по-изискано и по-възпитано? И той говори за „каки”, казва на репортерките, че крякат като пуйки, ходят след него като патици, пита ги „вие сутрин пикаете ли?”… То Лъчо Мозъка ли да споменеш, или кмета на Пловдив Тотев, накъдето се обърнеш се лее същото.

Навремето при Живков имаше простаци във властта, но чак такива не е имало. Име по име да ги сравняваш, онези се държаха по-възпитано и отговорно от сегашните. И после защо имало носталгия по соца…

Медиите не реагират адекватно не само на простащините, а и на ужасяващи компромати, като записа от Банкя или записа с Мишо Бирата. Такива неща могат да прекратят политическата кариера на всеки западноевропейски политик. Но тук такива компромати не са достатъчни. Медиите ги поставят под съмнение, сякаш е някаква фалшификация, да не й обръщаме сериозно внимание.

След гафа на Цецка Цачева, срам е за България, че тя продължава да е шеф на парламента. Нито да се извиниш на гостите от Израел, нищо не оправя нещата. Само оставка. Но тя е безсрамна и дори не се сеща за това. А нито един политик, партия, опозиция, не поиска оставката й. Нито официалната, нито „коалиционната“ опозиция.
Тя ще продължи да назидава, да се надува от висотата на поста си, да говори нелепости.
Публиката кротко хрупа като стадо овчици. Кой да събуди стадото?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.