Какво ще стане ако Великобритания излезе от ЕС?

Бивши шефове на разузнавания са разделени за последиците от „Брекзит“

Франс прес

Президентът с бадж
Отляво на дясно премиерът на Великобритяния Камерън, американският президент Обама, румънският президент (вече бивш) Бъсеску, българският Плевнелиев и офицер от британската армия на срещата на НАТО в Уелс миналата есен. Под реверите на Плевнелиев се вижда, че българският президент е с бадж. Снимка: Сайт на Белия дом.

Атентатите в Брюксел отново поставиха въпросите за сигурността в центъра на кампанията за „Брекзит“, а бивши шефове на британски и американски тайни служби са разединени относно възможните последици от излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз.

Ричард Диърлав, директор на британската служба за външно разузнаване МИ6 от 1999 до 2004 г., заяви, че излизане на Великобритания от съюза ще допринесе за сигурността, засилвайки контрола върху имиграцията.

„Истината за „Брекзит“-а по отношение на националната сигурност е, че цената за Великобритания ще е пренебрежима“, писа той в сп. „Проспект“, твърдейки, че страната е „давала  много повече, отколкото е получавала“ при обмена на разузнавателна информация с европейските си партньори.

Той изключи също възможността Великобритания да престане да сътрудничи с европейските си партньори при излизане от ЕС, което би предизвиквало реакции в страната и в САЩ.

„Сега не е моментът да се предизвиква разделение сред Запада“, предупреди британският премиер Дейвид Камерън, повтаряйки, че евентуален „Брекзит“ би имал последици за националната сигурност, разделяйки Запада, докато той се опитва да се справи със световна заплаха в лицето на групировката „Ислямска държава“.

„Неравенство“ сред тайните служби в ЕС

Този аргумент не убеди Ричард Диърлав, който разкритикува качеството на разузнавателните служби в ЕС и най-вече белгийските.

Майкъл Хейдън, директор на американската разузнавателна агенция ЦРУ от 2006 до 2009 г., също изтъкна, че при тайните служби в ЕС има „голямо неравенство“.

Той стигна още по-далеч, като заяви пред радио Би Би Си, че ЕС „няма реален принос за националната сигурност на отделните страни членки и на практика и до известна степен дори може би пречи на държавите да гарантират сигурността на собствените си граждани“.

Позицията му противоречи на тази на Дейвид Петреъс – бивш шеф на ЦРУ и бивш командващ коалиционните сили в Афганистан и Ирак.

Евентуално излизане на Обединеното кралство от ЕС само „ще направи нашия свят още по-опасен и трудно управляем“, заяви той в неделя в рубрика за лично мнение на в. „Дейли телеграф“.
„Най-добрият начин да се защитим е именно като засилим военното разузнаване и дипломатическото сътрудничество в западния свят“, изтъкна той и добави: „ЕС, с всичките си недостатъци, е основен актьор за това“.

Това разбиране се споделя и от бивш шеф на британската разузнавателна агенция Център за правителствени комуникации (GCHQ) Дейвид Оманд, който смята, че Великобритания разполага „с най-доброто от двата свята“ като контролира собствените си граници, а същевременно поддържа тесни връзки в областта на сигурността с другите страни от ЕС.

„Уязвим за атентати“

Незабавно след атентатите в Брюксел, взели най-малко 35 жертви, обаче привържениците на „Брекзит“-а, и особено евроскептичната и антиимигрантска партия ЮКИП, побързаха да обвинят Европа в прекалена търпимост към терористичната заплаха, което бе възприето като опит за политическо завръщане на
партията. ЮКИП критикуваше главно Шенгенското пространство на свободно движение в ЕС, в което Великобритания не участва.
Според директора на европейската полицейска организация Европол – британеца Роб Уейнрайт – именно Великобритания ще е по-уязвима за атентати, ако напусне ЕС, тъй като ще изгуби „предимствата, с които разполага сега, като прекия достъп до базата данни на агенцията и възможността да участва в нейни
проекти в сферата на разузнаването“.

Дванадесет висши офицери от британските въоръжени сили също изтъкнаха в отворено писмо важната роля на ЕС при справянето с иранските ядрени амбиции и с украинската криза.

Според Джо Туайман, ръководител на отдела за политически и социални изследвания към маркетинговия институт „ЮГов“, дебатите за сигурността може да се обърнат в полза на лагера, подкрепящ „Брекзит“-а, в краткосрочен план, но не и за дълго.

„Сигурността е важна, границите са важни, но икономиката е по-важна“, каза той за АФП, като добави: „Нещата ще са различни, ако – не дай Боже – има атентат във Великобритания“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.