България осъдена да плаща за акциите на Цветанов вече над 200 000 евро

Цветан Цветанов. Снимка: Булфото

109 703.26 евро – толкова струва засега на държавата операция „Октопод“ със силовите арести, заснети и показани чрез медиите и коментарите на бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, в които без съд и присъда обявяваше задържаните за виновни. Това следва от решения на Европейския съд за правата на човека, в които днес той призна, че са погазени правата на сочения за лидер на „Октопод“ Алексей Петров и на Антон Петров – Хамстера и Пламен и Йордан Стоянови – Дамбовците и семействата им.

Унизително отнасяне, нарушаване на презумпцията за невиновност и на правото на личен и семеен живот са част от нарушенията на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, които съдът в Страсбург установи при арестите на четиримата.

Така сметката, която се натрупа след операциите на Цветанов, вече надхвърли 200 000 евро. Компенсации от по 40 000 евро вече бяха присъдени на бившия шеф на общинския съвет във Варна Борислав Гуцанов и на местния бизнесмен Даниел Славов – Дидо Дънката и семействата им за операция „Медузите“. Общо 5100 евро за обезщетение и разноски получи и шефът на полицията в Бяла Слатина Тони Костадинов, който беше задържан при акция „Касоразбивачите“ на през 2009 г. За него Цветан Цветанов обяви на пресконференция, че е подпомагал престъпна група за разбиване на сейфове срещу процент.

Цветанов оправя съдебната система
Карикатура: Христо Комарницки, в. Сега

„Не е лошо да се припомня на публиката, че всички ние ще плащаме вече над 200 000 евро заради политиката на ранния ГЕРБ на показни акции, при които без доказателства бяха арестувани и медийно демонизирани десетки бизнесмени и политически опоненти. А полицията и прокуратурата се използваха като бухалка за помпане на рейтинга на Цветанов. Не е лошо бившият министър да помисли дали не би било справедливо и дали не би бил красив политически жест да дари на хазната поне стотина хиляди евро, като компенсация за загубите, които ние търпим заради злоупотребата с власт при тези акции с нелепи имена“. А защо и финансовият министър Владислав Горанов да не обмисли един регресен иск срещу Цветанов“, коментира адвокат Михаил Екимджиев, който представлява братя Стоянови в Страсбург.

Как се воюваше с „Октопода“

На 10 февруари 2010 г. МВР задържа 13 души. Маскирани и тежко въоръжени полицаи, нахлуват в домовете на набелязаните за задържане още преди съмване. Полицията разпространи видео запис с проснатия по очи Алексей Петров и снимки на полуголи жени от нощни заведения, които крият лицата си. Тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов обяви, че „Октопод“ „дава начало на борбата с организираната престъпност, корупцията и срастване на организираната престъпност с държавния апарат“. Премиерът Бойко Борисов пък заяви: „Война е“.

За това как са проведени арестите стига разказът на Антония Иванова, съпруга на Йордан Стоянов, единия от братята Дамбовци: „Към 05:45 часа се събудих от силен шум – викове на много мъже. Веднага събудих Йордан, за да провери какво се случва пред къщата – мястото, откъдето се чуваха виковете. Той погледна през прозореца и тръгна бързо да слиза по стълбите. Тъй като бях много изплашена и мислех, че идват да ни оберат или отвлекат, се обадих на брата на Йордан – Пламен. Докато говорехме, чух викове „Отвори, ще разбием вратата!“. …Следващото нещо, което чух, беше как се изкачват по стълбите към втория етаж. Чух Веселин (бел. ред. – синът на Йордан Стоянов) да вика „Не! Не!“, а някой да крещи силно „Лягай, лягай долу на земята!“. След това двама маскирани мъже с автомати нахълтаха на третия етаж, където бяхме аз и децата. Единият от тях ми каза: „Полиция, бе, споко!“. Казаха ми да отворя вратата към банята и да дръпна пердетата. През това време децата се събудиха от шума. Прегърнах ги и седнахме на дивана. При нас остана един въоръжен и маскиран полицай, който да ни пази. Децата бяха изключително стресирани и аз се опитах да ги успокоя, като им повтарях, че това са добри хора“.

На въпросите на задържаните защо е това брутално нахлуване в дома им, отговорите са: „Недей да знаеш много! Сега ще видиш к`во ще става!“. А искането им да повикат адвокатите си е посрещнато с: „Това е специализирана акция“.
Пламен Стоянов е проснат по бельо пред къщата си. Оператор и фотограф на МВР снимат акцията и кадрите са разпространени през официалния сайт на министерството.

Вицепремиерът Цветан Цветанов връчва на банкера Цветан Василев приза „Мистър Икономика 2011“. Снимка: Булфото

Още мърда само едно пипало

Още в деня на арестите Цветанов обяви, че „Октопод“ е „йерархично изградена организирана престъпна група, занимаваща се повече от 10 години с изнудване, силово събиране на рекет, предлагане на платени сексуални услуги, незаконно придобиване на финансови средства от „Кремиковци“ АД, източване на ДДС, търговия с влияние, пране на пари и други престъпни дейности“.

Равносметката днес показва, че от всички изредени линии на разследването се родиха няколко по-малки „Октопод“-чета, но те „умираха“ едно по едно. Някои стигаха до съда само заради искане на подсъдимите след изтичане на 2-години от повдигането на обвинения и само за да бъдат прекратени. Такава беше съдбата на делата за пране на пари и за източване на „Кремиковци“. По искане на Антон Петров воденото срещу него, мистър България 2003 Мирослав Йончев и още трима души дело за организирана престъпна група за сводничество, също беше прекратено миналата година.

Така в съда днес има само един процес. По него подсъдими са Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера, Янко Попов, Марчело Джотолов, Кирил Топалов. До преди два месеца подсъдим беше и бившият прокурор Цеко Йорданов. Той беше „пришит“ към „Октопод“ през 2010 г. с обвинението, че е „смачкал“ наказателно дело срещу израелския бизнесмен Маир Овадия. След 6 години прокуратурата, която се опитваше да докаже, че Йорданов е извършил престъпление срещу правосъдието, сама прекрати делото срещу него поради липса на доказателства. Делото „Октопод“ е в Специализирания наказателен съд, където е в начална фаза, въпреки че минаха 6 години от зрелищните арести. Процесът започна от нулата миналата година, тъй като председателката на състава в Софийския градски съд, който го гледаше – Румяна Ченалова, беше уволнена.

Алексей Петров в съда. Снимка: Булфото

Гол на земята и с белезници

Братята Стоянови и семействата им получават общо 80 000 евро, т.е. по 10 000 евро на човек заради начина на извършаване на арестите през 2010 г. В решението на съда в Страсбург се посочва, че не е укоримо, че спец-сили са участвали в задържането на братята. Но се подчертава, че няма оправдание за това, че Йордан Стоянов е държан окован и гол за един час или че Пламен Стоянов е трябвало да стои по бельо и с белезници пред блока. Остра критика търпи фактът, че големият син на Йордан – Веселин Стоянов, който не е заподозрян в никакво престъпление, е бил обезвреден и закопчан с белезници. Той не е оказал никаква съпротива при ареста на баща си и не е имало никаква смислена причина да се смята, че ще се държи агресивно.

Антон Петров и жената, с която живее – Красимира Иванова, получават общо 15 000 евро компенсация. Съдът присъжда по-голямата част от парите на Иванова, тъй като по време на ареста тя е бременна. И според съда в Страсбург нахлуването на въоръжените и маскирани мъже в дома ѝ е предизвикало у нея силни чувства на страх, мъка и безсилие.

Единствено за Алексей Петров европейският съд не намира да е бил подложен на унизително отнасяне. Неговият арест беше и „най-обран“, дали заради обучението му да борави с оръжие и да се отбранява, дали защото той непрекъснато повтаряше на маскираните спецполицаи: „Спокойно, спокойно“.

Виновни до доказване на противното

Емблематичните коментари от ранния период на Цветанов, начело на МВР, са довели до констатацията на съда в Страсбург, че и за тримата задържани по „октопод“ е била погазена презумпцията за невиновност.

Алексей Петров (вляво) и Бойко Борисов във времето когато са били каратисти и са имали обща фирма. Като стана премиер, Борисов обяви Алексей Петров за „Октопод“. Снимка: в. „Галерия“

Веднага след арестите той казва по телевизията: „Мога да кажа, че сред всички, арестувани миналата нощ и днес, има хора, които са най-високи нива на тази йерархична престъпна организация. Тази сутрин са арестувани братята Дамбовци, които са били на входа и в края на „Кремиковци“ през последните години …Всичко това са лица, които упражняват необходимото влияние, за да не пречи никой на тази престъпна организация през последните 10 години“.

За Хамстера пък заявява в интервю: „В двете операции „Наглите“ и „Октопод“, ние откриваме едни и същи хора. Типичен пример е Хамстера. Всеки знае кой е човекът, който контролира повечето от хората в застрахователните среди и кражби на коли“. За Алексей Петров изказванията са изключително многобройни. Той е обявен от Цветанов за човек на мафията, внедрен в държавата и министърът посочват, че той играе ключова роля във всички дейности на престъпната група.

И в трите решения на съда от днес се подчертава, че Цветанов е минал границата на обичайната комуникация чрез медиите на информация за хода на текущо разследване.

„МВР пикчърс“ представя

Съдът в Страсбург обръща специално внимание на медийната политика на МВР в началото на мандата на Цветан Цветанов. Занемането на ареста на Алексей Петров и разпространяването на записа от пресцентъра на министерството са повод съдът да установи, че е погазено правото му на личен и семеен живот. „Тази намеса в правата на Петров не отговаря на никакви законови критерии, а произтича от желанието да бъдат заснети полицейски операции HAD, които привличат голям обществен и медиен интерес“, обяснява съдът. И за това му присъжда 6000 евро обезщетение.

Отхвърлена претенция за 85 млн. евро и жалба до Голямата камара

Заради повдигнатите обвинения на Пламен и Йордан Стоянови срещу тях започва проверка на комисията за конфискация. Скоро след арестите на братята тя обяви, че по нейно искане е запорирано имущество за 32 млн. лв. на Пламен и за 500 хил. лв. на Йордан. Блокиран е целият им бизнес – пари в банки, техника, недвижими имоти, дялове, акции, включително и една от най-големите компании за търговия и преработка на отпадъци от черни цветни метали „Екометал инженеринг“. И така до септември 2014 г. , когато окончателно бяха свалени всички запори и възбрани. Стоянови наеха международната одитна компания „Делойт“, която изчисли, че загубите и пропуснатите ползи за семейството и бизнеса им са за 85 млн. евро. Това беше и претенцията им за обезщетение пред съда в Страсбург.

Той обаче я отхвърля с мотив, че те не са изчерпали всички вътрешни средства да търсят компенсация, т.е. трябвало е да заведат дело по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.
„Становището на Пламен Стоянов е категорично, че решението трябва да бъде обжалвано пред Голямата камара и ако жалбата бъде отхвърлена, ще бъде заведен и иск по ЗОДОВ за имуществените вреди, причинени на дружествата, притежавани от братя Стоянови, в резултат на наложените обезпечителни мерки“, заяви адвокат Екимджиев.

От „Правен свят

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.