Алтернатива за Германия – за какво се борят и това ли са новите фашисти?

Проф. д-р Йорг Мойтен, един от лидерите на Алтернатива за Германия. Снимка: Велт

След местните избори в три немски провинции на политическата сцена изгря нова политическа формация наречена с многообещаващото  название: Алтернатива за Германия (Alternative für Deutschland).
Политкоректните прослойки в германското общество се почувстваха застрашени, защото оттогава в  медиите тече масирана кампания, която се опитва „да демаскира“ Алтернатива за Германия и да я припознае едва ли не като партията на новите фашисти. От някои медии се посипаха епитети и етикети  като: „нацисти“, „дясно-екстремисти“, „дясно-популисти“, „консервативни-националисти“ . Журналистическото братство в Германия започна да чете и тълкува (всеки от своята си кула) партийната програма, която ще се появи в окончателния си вид в края на април. Чуха се гласове: „Ама, чакайте сега. Защо им  обръщате толкова внимание  на тия? Защо изобщо пишете и тръбите за тях?“ Въпрос, който може да се тълкува като глупав или като опит за цензура и информационно затъмнение.
Няма как да не се пише и говори за Алтиирнатива за Германия, след като се пръкнаха от нищото, а вече имат свои представители в регионалните парламенти на девет бундес-републики. Електоралната поддръжка на местните избори: 8 процента в провинция Рейнланд-Пфалз, 10 процента в Баден-Вюртенберг и 15 процента в Захсен-Анхалт ,не могат да останат незабелязани и да бъдат отминати с мълчание.

Алтератива за Германия  събра гласовете на значителна част от избирателите

заради проблема с бежанците

Някои коментатори писаха, че народът е намерил начин легално да  изрази своя протест срещу досегашната политика спрямо бежанската криза. Затова и Алтернатива за Германия беше наречена Партия на протеста.
Какви са основните й искания?

– Ислямът няма място в страната, а  потокът прииждащи мюсюлмани от Сирия, Афганистан Пакистан, Иран и северна  Африка трябва да бъде незабавно спрян, смятат идеолозите на. Алтернатива за Германия. Границите на Германия трябва да се затворят  и да се поставят под усилена охрана. Правото за получаване на азил (убежище и престой) да се затегне здраво. Пришълците,  които са вече тук да бъдат  върнати обратно, ако от тях няма полза за обществото.

– Според Алтернатива за Германия историческия опит показва, че хората, изповядващи исляма са на практика непригодни да се интегрират в Европа.  Те  не приемат нашите ценности и нашия начина на живот, затова създават паралелни общности, които са причина за конфликти и конфронтация от всякакво естество.

– За осигуряване целостта на границите новите политици предлагат да се инвестира в силовите  структури – армия и полиция, да се увеличат там работите места, да се подобрят условията на труд и заплащането. Алтернатива за Германия предлага да има повече  контрол и следене  на публичните места и във виртуалното пространство, което да осигури на обществото повече сигурност и да  намали риска от терористични актове и подобен вид изстъпления. Алтернатива за Германия са за връщане на редовната военна служба, която да важи за всички мъже, немски граждани  между 18 и 28 годишна възраст.

Подигравателна лепенка срещу Алтернатива за Германия, игра с английската дума Fuck.

– Хомо- и транссексуалните не бива да се налагат като норма в обществото и да се натрапва на децата още от най-ранна възраст, че това е нормално и едва ли не за предпочитане. Уроците по сексуално възпитание нямат място в детската градина. Излишно е детската психика да се обременява с една тема, която на тази крехка възраст не е присъща.
Алтернатива за Германия пледира за морал и връщане на традиционните ценности в брака, за възраждане и укрепване на семейството и традиционните връзки между мъжете и жените. Според тях семейството от класически тип, между мъж и жена, трябва да бъде основната клетка на обществото, затова то да се поощрява и стимулира чрез данъчни облекчения и условия за по-висока раждаемост.

Опоненти веднага отправиха обвинения, че „десни радикали“ искат да  върнат  жените обратно в кухнята, да им отнемат равноправието с мъжете и да им забранят  да правят аборти.. Всъщност, истината е , че  немската жена никога не е била наистина равноправна с представителите на силния пол. Независимо от изцепките на феминистките, показните квоти в политиката,  изтъкването и превъзнасянето на „жените с кариера“ всичко си остава  една лъжа и чиста проба лицемерие.. Жените  печелят по-малко пари  за същата свършена  работа в сравнение с мъжете, обикновено работят  на минимално заплащане или  минимален брой часове, абортите (особено в западните, католически провинции) не са забранени, но не са и позволени и цялата процедура е изключително усложнена и  скъпо струваща.
От друга страна не всички  германски жени  искат да стават канцлерки и министърки.  Представата им за щастие се състои в това не бъхтят тежко на трудовия фронт наравно с мъжете, а да имат семейство, съпруг, деца  дом,  спокоен и охолен живот.

– Набедените за „фашисти“ настояват също така веднага

да бъде свалено ембаргото  срещу Русия

Те са за това, че Германия да поддържа добри икономически и културни контакти с тази страна. Близкото сътрудничество с Русия е от полза  за немския народ, затова трябва да бъдат отстранени всякакви препятствия и предразсъдъци.

– На особена критика бе подложена енергийната  концепция на партията. Алтернатива за Германия е
за връщането на  атомните електроцентрали,много от които бяха затворени  от правителството на Меркел като превантивна мярка след  аварията  във Фукушима. Алтернативните енергийни източници от слънцето и ветровете са засега нерентабилни и изискват  силни дотации, които плаща  цялото общество. Атомната  енергия ще даде възможност  хората да ползват евтин ток,  без да има монополисти, както е сега. Освен това съседните страни не  затвориха атомните си електроцентрали и ако се случи авария Германия така или иначе ще бъде засегната.

– Партията твърди, че ще се бори за запазване  на  целостта и благоденствието на средната класа. Тенденцията от последните  години, не само в Германия а и във всички развити страни е  средната класа да  се свива, поради обедняване на някои нейни прослойки. Като инструмент  се предлагат реформи в данъчната система, мораториум върху вдигане на данъците, премахване на данък наследство, въвеждане на плосък данък.

Д-р Фрауке Петри, говорителка на Алтернатива за Германия. Снимка: ДПА/БТА

– Алтернатива за Германия предлагат и да се премахне безумният морално престарял данък „Телевизия”, който  възлиза годишно на 250 евро на домакинство.  Много хора днес не гледат вече телевизия, нито пък филмите за бабички по официозния канал АРД, където най-вече отиват парите. В епохата на интернет и социалните мрежи държавната телевизия е със затихваща функция и няма нужда обществото да кръводърява „пътник за оня свят.“
Алтернатива за  Германия бе създадена преди три години като опонент на мерките за спасяване на Еврото и против идеята, да  се наливат пари в нефелните източно-  и южноевропейски икономики. Оттогава партията демонстрита изключителна гъвкавост и умение да се актуализира и да метаморфозира, в зависимост от актуалната политическа ситуация и настроенията в немското общество. В момента тя има представители в регионалните  парламенти на девет провинции  като тенденцията е, че влиянието ѝ расте.
Създатели, идеолози и лидери на Алтернатива за Германия са

предимно хора от университетските среди,

с научни и професорски титли, теоретици в областта на обществено-икономическите и политологическите науки. За сега няма един ясно лансиран лидер.
Проф. д-р Йорг Мойтен (55 г.) е учен в областта на икономиката и финансите, преподавател във Висшето училище в Кехл. След последните местни избори, депутат в регионалния  парламент на провинция Баден-Вюртенберг.
Говорителката на партията, Д-р Фрауке Петри (41 г., химичка, родом от бившето ГДР) бе обект на мощна кампания в  медиите през последните седмици, че е отказала участие в сутрешния блок на държавната телевизия, тъй като водещата журналистка е от арабски произход. В интернет се разпространяваше  кратко интервю с нейн бивш учител от гимназията, в което той споделя, че Петри е интелигентна, но не и умна, защото умът бил свързан с морал,  какъвто тя нямала.
Как ще се развие политическата съдба на Алтернатива за Германия –

това уж политическо джужде,

което е на път да се превърне във в политическа сила със значително влияние? Въпрос, който трябва да вълнува цяла Европа в близко бъдеще.
Алтернатива за Германия има потенциал да получи много голяма подкрепа. Тя предлагат решения, които сегашните управляващи нямат или по-точно казано, с които не желаят да се ангажират. Ясно е, и че тук става дума за използване на момента, за възсядане на вълната от недоволство сред хората, за умело вписване в актуалната политическата ситуация. Чий интереси обаче представя и за кого ще лобира Алтернатива за Германия в бъдеще, ако наистина  се превърне в значима  сила? На този въпрос е трудно да се отговори в момента. Едно са предизборните обещания и партийната програма, друга е реалността, когато си във властта и когато чистата политика трябва да се съобразява с нечистите интереси на тези и онези.
Алтернатива за Германия е по принцип за силна, независима, концентрирана върху  себе си и собствения си народ  Германия. Но дали това е възможно в днешния тъй или иначе глобализиран свят и в днешната много оплетена  политическа и икономическа ситуация? Дали  идеята  за „спасяване поединично“ и бягството от отговорност спрямо партньорите в ЕС, която прозира в намеренията на Алтернатива за Германия не е просто илюзия, популизъм и лекомислие?

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.