Скандалните заплати от 7000 лв. – ще спрат корупцията или това е подигравка с обществото?

Много ли е 7000 лева заплата за член на Висшия съдебен съвет?
Със закона, който им определи такава заплата, депутатите скандализират обществото.

Какви аргументи могат да оправдаят заплата от 7000 лв. в страна, в която обичайната заплата е 700 лева?
От някаква гледна точка тази заплата за членовете на ВСС може да изглежда и малка. В Западна Европа заплата от 3500 евро е обичайна, но е истинска наглост за страна като България държавни служители да си определят такава. Защото това е заплата колкото на държавния глава, по-висока от тази на премиера. И сега се дава на 25 души кадровици на съдебната система.
С идеята, че те оглавяват съдебната власт и така трябва. Откъде накъде? Председател на парламент, президент са един човек на върха на съответната власт, а членовете на ВСС са цели 25.

И с презумпцията, че трябва да са добре платени, за да не се корумпират, трябва да ги приравнят към държавни глави? 25 богопомазани глави (трима от тях са членове на ВСС по право – главният прокурор и шефове на върховните съдилища).
Ще спре ли това корупцията?

Един член на ВСС може да усвои подкупи между 50 хил. и 250 хил. лева годишно. Според случая, кого ще избират за шеф на съдилища, за едно друго. Има си кой да предложи на десетина души от ВСС подкуп. Знае се на кого може, на кого – не. На такива и да им дадеш 7000 лева заплата, няма да се откажат да усвоят подкупа.

Който взима подкуп, ще си го взима и 20 000 лв. заплата да му дадат. А който е неподкупен, каквато и заплата да му дадеш, ще работи по съвест.
Затова членовете на ВСС трябва да получават по-нормални заплати, 3000 лв. най-много, подобни на тези на шефове в съда и прокуратурата.

Със заплати от 7000 управляващите се подиграха с обществото, което се дави в недоимък. Това решение на законодателната власт да облажи кадровиците на съдебната, е симптом за плутократичното управление, в което се намира България.

Власт на забогателите от властта.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.