Ражда се големият писател Симеон Радев

Не го забелязваме от слугински инстинкт

Симеон Радев за „Строителите на съвременна България”: „Защо да си задавам за цел едно сухо изложение, когато епохата, в която встъпваше България след освобождението си, ми показваше една област, където можеше да намери задоволство и успех всичко това, което носех в себе си – мисъл, въображение и чувство?…

Често пъти съм си казвал, че при по-дълга и бавна работа щях да дам нещо по-съвършено. Но тогава много бързах… Някои са ме питали кое ми е създавало най-много мъка – портретите. Мъка, обаче и едновременно радост”.

Четем го в том 5. на „Лица и събития от моето време”. Том 4. се простира от края на 1902 г. до средата на 1908 г., том 5. – до 28 юли 1913 г. (изд. „Захарий Стоянов”).

Припомняме. Синът на Радев се спомина и архивистите свариха в бащиното му жилище 54 кашона и куфари с ръкописи и документи. И се оказа, че раждането на писателя Симеон Радев предстои.

Седем тома почти неизвестни спомени – 4200 страници, книги за Вазов, том от „Строителите”, предхождащ  онези два, още за Възраждането, за дипломатическата ни история, безценна кореспонденция…

Списващият тези редове беше принуден наскоро с удивление да проумее медийната тишина около всичко това. Заради името на издателя! То е политически некоректно. Всеки журналист е длъжен да пази хлебеца си.

Та подсказваме: у Радев има доволно русофобски хляб. Дайте, да се защипем за него и да ползваме политнекоректния издател за медийна боксова круша. Заради раждащия се голям български писател!

От Книжен ъгъл

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.