Как бежанската криза заплашва шведския социален модел

Полицейска проверка в общежитие за бежанци в Швеция. Снимка: от тв екрана

В Швеция, която се опитва да се справи с безпрецедентен наплив на бежанци, много неща, които бяха немислими до неотдавна, стават възможни. Шведското правителство сега е подложено на натиск да се намеси на смятания за неприкосновен пазар на труда, на който размерът на възнагражденията традиционно се определя от работодателите и профсъюзите.

Сега обаче правителството трябва да помисли за създаването на хиляди нови работни места за бежанците и по тази причина може да се стигне до намаляване на минималната работна заплата.

„Шведският социален модел е конкурентно предимство, когато Швеция беше хомогенно индустриално общество“, коментира икономистът Андреас Берг. Според него обаче сега се появява проблем, а никой не е наясно кой ще поеме отговорността за промяната, която трябва да бъде направена.

Много от основите на социалния модел също ще бъдат разтърсени – безплатното образование и здравеопазване, смятат анализатори, според които правителството вече анализира какво може да бъде променено.

Управляващата партия на социалдемократите коментираха, че моделът вече е достатъчно променен, за да бъдат интегрирани 250-те хил. бежанци, които пристигнаха в Швеция през последните две години. За да ограничи потока Швеция, в която живеят 9,9 млн. души, затегна контрола по границите си.

Според опозицията обаче правителството няма никакъв план как пристигащите бежанци могат да се включат в трудовия пазар. „Политиците трябва да престанат да стоят със скръстени ръце и да не вършат нищо“, коментира Матс Персон от опозиционната Либерална партия.

Освен за социалния модел политиците в Швеция трябва да насочат вниманието си и към строго регулирания жилищен пазар. Потоците от хора в страната изостря недостига на жилища. Управляващите и опозицията вече обсъждат как да ускорят строителството на нови жилища – изчисленията са, че през следващите 10 години ще са необходими около 700 хил.

Имаме гигантско търсене на жилища в Швеция, но никой няма стимул да покрие това търсене, коментират от местна организация, работеща за решаване на проблемите в сектора на недвижимите имоти. Правителството вече подхвана реформа и по отношение на модела за контрол върху наемите.

През тази година в училищата в Швеция ще влязат още 70 хил. деца. Това означава липса на достатъчно учители, посочват още местните власти.

Правителството се опитва да интегрира бежанците, но един факт е особено разочароващ – само 25% от бежанците, които са пристигнали в Швеция през последните осем години, има постоянна работа.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.