Франция вече има Музей на имиграцията

Хора се се събрали пред входа на музея преди откриването му. Снимка: Ройтерс

Миналата седмица Париж се сдоби с нов музей. Церемонията по откриването му беше дискретна и мина почти незабелязано. Иначе идеята за музея съществува от около 20 години. Той се намира в същата сграда, където някога се е помещавало Министерството на колониите, а официалното му название е Национален център по история на имиграцията.

Откриването на музея съвпадна със скорошното назначаване на първия в историята на Франция министър на имиграцията и разгорещените дебати в парламента относно приемането на нови по-строги законови мерки срещу кандидат-имигрантите.

“Имиграцията е голям проблем за Франция още от 19 век и днес продължава да предизвиква полемика”, казва историкът Жерар Ноарие. Той е един от осемте учени, които през пролетта протестираха срещу решението на президента Саркози да създаде Министерство на имиграцията, интеграцията, националната идентичност и съвместното развитие.

Директорът на музея Жак Тубон. Снимка: Ройтерс

На откриването на музея не присъстваха представители на правителството. “Политиците са си политици – казва директорът на музея и бивш министър на културата Жак Тубон. – Но центърът вече отвори врати и това е най-важното.”

Снимки, нащърбени фигури и най-различни предмети, дарени от имигранти, могат да се разгледат в музея. Във фасадата му пък са издълбани рисунки на кораби, слонове и други животни. Те са запазени още от времето на Международната колониална изложба през 1931 г., чиято цел е била да покаже ползата от колонизацията.

Стенопис в главната зала на музея изобразява как Франция дарява светлина на света. В краката й е Европа, а Северна Америка и другите континенти обикалят около нея. Всички имигранти в страната имат възможност да посетят музея и да оставят там нещо свое, което да бъде подредено сред останалите експонати.

Посетители разглеждат снимки, подредени в музея. Снимка: Ройтерс

За броя на нелегалните имигранти в страната няма точни данни. Според Министерството на имиграцията те са между 200 и 400 хиляди. Голяма част от тях са дошли от бившите колонии на Франция в Африка. По искане на президента Саркози до края на годината трябва да бъдат депортирани 25 хиляди нелегални имигранти.

“По въпроса за имиграцията френските политици са особено чувствителни – казва заместник-директорът на музея Люк Грусон. – Но ние нямаме намерение да се крием от никого. Действаме открито и честно.”

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.