Кой данъчен рай да избера? – офшорните зони по света; Европа е първенец…

Улица в Хамилтън, столицата на Бермуда. Снимка: Уикипедия

Данъчен рай и офшорна зона са малко разтегливи и неясни термини, защото много от островните и др. държави, определяни като такива, имат доста различия в данъците и предлаганите финансови възможности за чужди компании. Все пак общото е изгодни условия за чужди фирми, ниски или липсващи въобще данъци, и един много важен индекс – непрозрачност, строга банкова, финансова и регистрационна тайна.

Всъщност едно от най-важните предимства на офшорните зони не са данъците, а възможността да си регистрираш фирма чрез упълномощена адвокатска кантора или физическо лице, така че собственикът да остане скрит. Повечето малки островни държави, наричани данъчен рай, предлагат тази възможност.

В последните години са подложени на натиск и повишено внимание от страна на големите икономики в света. Наричат ги „несътрудничещи юрисдикции”, доколкото поддържат непрозрачност и отказват да сътрудничат в разследвания за пране на пари. Затова Организацията за икономическо сътрудничество и развитие е съставила специален черен списък на офшорните зони, т. нар. несътрудничещи държави. Повечето изредени по-долу държави, са в този списък.

Повечето офшорни зони предлагат изгодни финансови и банкови услуги и привличат огромни капитали.

Скандалът с т. нар. „Панама пейпърс” е пробив в тайната на офшорните зони, който ще нанесе удар върху икономиките на тези държави и ще пренасочи капитали към по-малко популярни острови и към Швейцария, тъй като Швейцария традиционно води в класацията за секретност и опазване на банкова тайна.

 

Кои са главните офшорни зони в света?

Според глобален индекс за финансовите центрове в света към 2010 година има пет водещи офшорни финансови центрове:

Джързи

Гърнси

Остров Ман

Хамилтън, Бермуда

Кайманови острови

 

Първите три са автономни самоуправляващи се територии под британска корона, и трите в Европа (виж по-долу подробности за всеки). Не са ясни критериите за тази класация, тъй като на Каймановите острови са регистрирани компании, които управляват най-големите активи, а те са на пето място.
Следва описание на най-големите офшорни зони в света, не по големина, активи и брой фирми, а по региони:

 

Бахамите – островна държава от около 700 острова в Карибско море, източно от Куба.
На Бахамите са регистрирани огромен брой мореплавателни съдове и компании от цял свят. В миналото Бахамите са били водеща офшорна зона в света, но постепенно отстъпват след обявяването на независимост през 1970 г. Но и досега са един от най-силните офшорни финансови центрове. На Бахамите има 301 лицензирани банки. На островите няма данък върху доходите, няма корпоративен данък, няма данък върху печалба или богатство.

Туристически кораби в пристанището на Насау, Бахамските острови. Снимка: Уикипедия

 

Бермуда – Британска отвъдморска територия в Атлантическия океан, на 1000 километра източно от крайбрежието на САЩ, срещу щата Южна Каролина, на североизток от Бахамските острови.
Бермуда е пазарният лидер за т. нар. кептив иншуранс – дъщерни самозастрахователни компании на големите застрахователи. Това са вид дъщерни дружества, които се използват за преливане на капитали. Бермуда има също така силен дял в офшорните финансови фондове и регистрацията на въздухоплавателни средства и компании. Няма корпоративен и др. данъци върху доходите, но има едни от най-високите потребителски данъци в света (ДДС е такъв вид данък). Но средният доход на жител е над 90 хил. долара годишно.
Столицата на Бермуда Хамилтън е класирана в топ 5 на офшорните финансови центрове за 2010 г., според глобален индекс за финансовите центрове.

 

Вирджински острови (Британски Вирджински острови) – отвъдморска британска територия, автономна, намира се в Карибско море, източно от Порто Рико. Състои се от 50-ина острова, не всички обитаеми. Над 80% от населението живее на най-големия остров – Тортола. Валутата е щатски долар.

Има най-големия брой регистрирани офшорни компании. Данъчен рай с непрозрачни банки, един от големите играчи с офшорни финанси. Любопитно, че е данъчен рай и за неправителствени организации. Правителството на територията се опитва да се измъкне от имиджа си на непрозрачен данъчен рай, като се представя за юрисдикция, която спазва всички международни закони и финансови споразумения. Сегашният британски премиер Камерън се изказа в този смисъл, че Вирджинските острови и някои други територии под британска корона вече не били непрозрачни офшорни зони.

 

 

Кайманови острови – Британска отвъдморска територия, състояща се от три острова, недалеч южно от Куба, северозападно от Ямайка.

Банка в Джорджтаун, Гранд Кайман. Снимка: Уикипедия

От активите, управлявани в офшорни фондове, тези с най-голяма стойност са на Кайманите. Също така Кайманите имат най-силното присъствие на американския пазар на т. нар.  секюритизация – издаване на ценни книжа срещу неликвидни активи. Кайманите се смятат за главния данъчен рай в света за богати физически лица. Няма данък върху доходите, няма прогресивен данък, няма корпоративен данък. На Кайманите са регистрирани над 7100 хедж фондове (по данни от 2005 г.), , които управляват активи за над 1,1 трилиона долара. Към онзи момент това е около 75% от всички хеджфондове в света (хедж фондовете са силно спекулативни финансови дружества, които търгуват рисково на борсите с деривати на акции, валута, ценни книжа, суровини). На Кайманите има 285 лицензирани банки.

 

 

Панама (Република Панама) – централноамериканска държава, чиято територия представлява най-тясната връзка между Северна и Южна Америка.

Панама, заедно с Бермуда, е най-старата офшорна зона и значителен международен мореплавателен център, под панамски флаг са регистрирани множество плавателни средства от цял свят. Панама губи първенството по брой на регистрирани офшорни компании в началото на 90-те години и по брой на фирми днес е втора след Британските Вирджински острови. Има големи данъчни облекчения за чужди инвеститори в страната.

 

Доминика (Република Доминикана) – островна държава в Карибско море, източно от Порто Рико и северно от Венецуела.

Известна като бедна бананова република, в последните години Доминикана има най-голям брой регистрирани офшорни фирми. Страната освобождава от данъци чуждите компании, регистрирани на острова. В последните години също така Доминикана се превръща в най-големия финансов център за офшорни банки.

Изглед от Хамилтън, столицата на Бермуда. Снимка: Уикипедия

 

Мавриций – остров в Индийския океан, на около 2000 км източно от африканския бряг, бивша британска колония, независима островна държава от 1965 г.

Мавриций се използва едновременно като платформа за вътрешни и външни инвестиции в африкански, азиатски и европейски страни. Има добра търговска и правна инфраструктура, способна да подкрепя глобални инвестиции в цял свят. Държавата има множество договори за изключване на двойно данъчно облагане и юрисдикции, които покриват международни данъчни стандарти и изисквания за прозрачност.

 

Швейцария – въпреки че данъци в Швейцария се събират от конфедерацията, кантоните и общините, страната често се сочи като данъчен рай, заради ниски данъчни ставки. Друга причина да се смята за данъчен рай са различни данъчни изключения и намаления за регистрирани в Швейцария фирми, които правят бизнес в чужбина, също и за чужденци, които живеят в Швейцария. В някои кантони на Швейцария също е възможно да се регистрират фирми, като остава анонимен собственикът. Например нашумялата навремето групировка „Мултигруп” беше регистрирана в Цуг, Швейцария, а след това наши лидери на т. нар. силови групировки се насочиха натам. Страната традиционно води в класациите за банкова тайна, финансова секретност.

 

Люксембург – малка държава кралство между Белгия, Франция и Германия, една от столиците на Европейския съюз, седалище на Европейския съд. Втората по богатство страна в света според МВФ, с брутен годишен доход на жител над 100 хил. долара.
Люксембург е пазарен лидер в особен род инвестиции, съобразно евродиректива от 2009 г. (2009/65/EC), която дава право ценни книжа, издадени от една компания, в една страна членка, да се търгуват в целия ЕС. Въпреки че няма официална статистика, се смята също, че Люксембург е най-големият издател на особен род т. нар.

Изглед от Люксембург. Снимка: Уикипедия

еврооблигации, които често се бъркат с държавните еврооблигации, издадени от страни членки на ЕС. Тези, които се издават най-вече в Люксембург, не са държавни, а на частни инвеститори, издадени в съответна валута (наричани евройена облигации, евродолар облигации, и др.) и се търгуват в цял свят. Въпреки че Люксембург е член на ЕС, там също може да се регистрира фирма, в която собственикът да остане скрит. Смята се за една от страните с най-строга банкова и финансова тайна, според индекса за финансова тайна на „Такс джъстис нетуърк”.

 

Джързи – най-голямото островче в Ламанша, между Великобритания и Франция, недалеч от бреговете на Нормандия. Самоуправляваща се територия под британска корона.
Класиран на първо място сред офшорните финансови центрове за 2010 г. според глобален индекс за финансовите центрове.
От всички британски острови и отвъдморски територии, които са офшорни зони, Джързи е с най-широко международно присъствие. Джързи има особено силен сектор за управление на банкови и финансови активи, също така има висока концентрация на професионални съветници, адвокати и мениджъри на фондове. Смята се за данъчен рай със сравнително високо ниво на финансова и банкова тайна на фирми и физически лица.

 

Гърнси – малък остров в Ламанш, недалеч от брега на Нормандия, съседен на о. Джързи. Автономно управление под британската корона, юрисдикцията включва и още няколко незначителни, но населени островчета.
С население 65 хил. Гърнси е един от най-силните финансови офшорни центрове, според индекса за глобалните финансови центрове за 2010 г., благодарение на ниски данъци и разположението в Европа.

 

Остров Ман – остров в Ирландско море, между Великобритания и Ирландия, самоуправлявяща се юрисдикция под британска корона. Малък данъчен рай в Европа. Данъците са ниски, максималният за физическо лице, независимо от доходите, е 120 хил. паунда. Корпоративният данък е нула, единствено се облагат банките с 10% върху печалбата, само за приходите от дейности на самия остров. Класиран е на трето място в топ 5 водещи финансови офшорни центрове за 2010 г.

Кипър – вече се определя като по-скоро бивш данъчен рай. Дългогодишна офшорна зона с ниски данъци, въпреки че е страна член на ЕС, има възможности за регистрация на фирми чрез пълномощници, като собственикът остава анонимен. След рухването на кипърските банки, които, за да не фалират, под натиска на ЕС експроприираха между 30% и 60% от големите депозити на фирми и физически лица, страната вече не е привлекателна за чужди компании и регистрация на фирми.

 

Нова Зеландия – Островна държава в Тихия океан, югозападно от Австралия. Има ред предимства в юрисдикцията за управление на фирмите, с облекчения при съдебни спорове. Има твърд, но практичен регулаторен режим. Добре позиционирана за азиатския пазар, но поддържа тесни връзки към Европа.

 

Делауер, САЩ – макар официално да не го смятат за офшорна зона, щатът е рай за регистрация на фирми и се смята за едно от местата с най-мъгляви данъчни закони, което го прави привлекателен за компании от цял свят. Над 50% от публично търгуваните компании в Щатите са регистрирани тук, 63% от компаниите в топ 500 на сп. „Форбс” са регистрирани тук.

 

 

В списъка могат да се добавят още няколко островни държави, също и привлекателните Андора и Монако в Европа. Неотдавна Лихтенщайн престана да бъде толкова привлекателен, след като беше изключен от черния списък на несътрудничещите държави от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

 

Виж още: От данъчна оптимизация до пране на пари: за какво служи офшорната компания?

Мнения & КоСвят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.