Абе, що ги крият тези кандидат-президенти? Кого ще извадят от ръкава?

Нито една партия досега не е издигнала кандидат за президент, освен винаги готовия конформист Калфин от АБВ.
Това изваждане на кандидати от ръкава в последния момент е хем озадачаващо, хем смешно, на фона на няколкомесечната вече кампания в Щатите.

В БСП вече имало подадени 20 и няколко кандидатури за лидерския пост на предстоящия конгрес, а още не са излъчили кандидат за президент… Което е илюстрация за положението в тази партия.
Същото е и с ГЕРБ, и с т. нар. реформатори, по подобни причини. За кога чакат?

Изборите са наесен, а кандидати още няма. И сегашният президент Плевнелиев не обявява дали ще се кандидатира за втори мандат, дали се отказва да се кандидатира. Щял да обяви през юни. Е защо? Чака дали ще му разрешат? Както го пуснаха на пистата в последния момент преди 5 години…

В България кандидатите за президент ги издигат в последния момент, сякаш искат нещо да излъжат избирателя. Евентуално да няма време да се разочарова от кандидата, като го чуе и види за повече време. Или основната цел е да няма дебати и предизборна борба, да пробутат „нашия човек“ без много да говори и да му намират махна.

От ГЕРБ вариантите за кандидати за президент са Борисов (ако се откаже от правителството), Фандъкова (най-вероятно), Кристалина Георгиева или, не дай си Боже, Цветанов. Плевнелиев е компрометиран и безпомощен и ще си вкарат автогол, ако решат да го издигнат отново. А може Борисов и Миков да се договорят тайно и наистина да издигнат Плевнелиев, за да може планирано да спечели друг.

БСП ще издигне Янаки Стоилов или някой кандидат като проф. Андрей Пантев (вече пробваха с друг професор историк преди години, но беше по-неподходящ). Или социалистите ще решат позорно да подкрепят обтекаемия ляво-десен бюрократ Калфин, когото вече веднъж издигнаха за президент, а той притича в АБВ да стане министър на Борисов. Нямат много ходове.

Изборите ще се решат от гласовете против, а не от гласовете за. Избирателят е отново в положение да няма за кого да гласува.

Други възможни кандидати са Елена Поптодорова, посланик във Вашингтон (харесвана от Щатите), бивша преводачка на Тодор Живков, бивша депутатка и кадър на БСП. Приемлива от различни страни.

Радан Кънев е самотен, наивен реформаторски кандидат, без шансове. Там няма кого друг да издигнат, без да се изпокарат. А да извадят двама или трима кандидати, ще е смешно.

Независимите също нямат шансове, особено налудничави кандидатури като тази на милионера Банев.

И така, още не знаем кои са кандидатите за президент, а до изборите остана кажи-речи половин година.
Ще ни лъжат ударно в последния момент.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.