Не 650, а 789 лв. Сменяйте левовете в евро

Вчера стачката на учителите аха да спре. Синдикатите първоначално приеха предложените от правителството увеличение от 1 юли на 650 лв., а после казаха, че имало грешка в изчисленията и поискаха 789 лв.
Не е добра атестация за учителското съсловие, че не може да смята и прави грешки в такива важни преговори. Или може би в синдикатите няма учители по математика.

В България има около 110 000 учители. Разликата между предложеното от правителството и това на синдикатите е 15 милиона и нещо. Изглежда малко на фона на бюджета. Но според икономистите инфлацията идва като лавина заради едни учителски заплати.
Сменяйте левовете, бордът пада – така беше написал по повод новината някъде из Интернет неизвестен автор във форумите.
Синдикатите са се запънали и държат на своята цифра. Техните 139 лв. повече може да се окажат хартийки и да стане като при Виденов.
Едно евро ще стане 4 лв., пророкува един вестник на първата си страница. Паниката вече започна, по чейндж бюрата усилено обменят левове в евро.
Шибаното в цялата работа е, че всеки е прав – учителите са прави, бедни са, лъжат ги отдавна. Икономистите са прави – иде катастрофа. Заради тези 139 лв. на човек може да започне каскада от стачки и да обеднеят всички.
В цялата работа обаче е чудно защо в нито едно частно предприятие не стачкуват, а синдикатите се ежат само на държавата. И исканията им са късогледи – ако получат, каквото искат, ще изгубят от инфлацията. По-точно ще изгубят не само те, а всички.

Впрочем има училища, където предлагат учителски заплати и по 1500 лв. Къде ли? В частни училища. И дори не могат да си намерят учители. Но имат изисквания, искат качество. А в общинските и държавните – кой не е поискал, той не е станал учител.
На този фон искането на синдикатите да няма съкращения на учители е връх на популизма – образованието е като пробита кофа, в която правителството сега ще налива повече. Кметове и общини не смеят да съкращават учители и да затварят полупразни училища, защото няма да ги преизберат на изборите. Министерството също не смее да съкращава, за да не падне правителството. И така бюджетът си изтича.
Интересно – какви ли пазарлъци стават зад кулисите на преговорите? Какво печелят лично Тренчев, Желязко Христов, Такева? Като ги гледа човек, едва ли са бедни като учители. И накрая от стачката май ще спечелят най-много те.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.