Бойко Борисов и „свинските опашки“

Илия Вълков. Снимка: личен архив

Понякога има нещо изключително сбъркано в самоорганизацията и самонаграждаването. Особено, когато се случва в моменти на доминиращо институционално бездействие и опасно ниско доверие. Оттеглянето на „държавата“ (с целия ѝ реквизит: полиция, прокуратура, съд, финансови ведомства, община, парламент) от публичния живот се изражда в тотално беззаконие. И това се институционализира от политиканстването на политиции, държавни служители, медии от групата на „кресливия рейтинг“.

Имаме усещане за извънредност,

когато полицаи и военни са „изпратени“ на границата да пазят „Отечеството“. Същото усещане се легитимира, когато премиерът Бойко Борисов изрича на глас, че „светът е във война“, от мостика на военен кораб „благодари“ на отрядите, които „ловят“ нелегални мигранти, защото „Всяка помощ за държавата е добре дошла“, а шефът на Гранична полиция – Антонио Ангелов, да определи действията им като „меко казано незаконни“.

Като са незаконни, защо премиерът им „благодари“, а МВР и прокуратурата не разследват?

Самозабравянето на премиера Бойко Борисов достигна до овладяване на нови територии на политически цинизъм. Той дори обвини журналистите, че спекулирали със „свинските опашки“: „Публиката остава с впечатление, че са свински опашки, защото са мюсюлмани и вкарвате един подтекст, а не е това. (…) Вие влагате огромен подтекст в това и ви моля да не го правите“.

Отказвам да разпространявам видеоклипове, в които уплашени и проснати на земята хора се „връзват“ и на обидно развален „по динковски“ английски им се обяснява – „го бек ту турки“. Фейсбук се е превърнал в люпилня на „българщина“ и действително виртуално „опълчение“.

Групи като „Грабвайте телата“ и „НИЕ Подкрепяме Динко Вълев“

„пръскат“ хормони на съвременния просветен патриотизъм, гарнирани обилно със снимки на татуирани нискочели „опълченци“ (водачът им позира, обкрачил верижна военна техника и с ловна пушка в ръце. Те се самонаграждават за „извършени подвизи“ (последната им публична „експлозия“ е на импровизирана сцена пред сградата на парламента, на фона на ручилото на българска гайда). Мейнстрим медии дават трибуна на родния патриотизъм, който освен, че връзва „свински опашки“, определя носители на хилядолетна култура за „друг биологичен вид“.

Имаме сериозен проблем със себе си

Защото говорители и опълченци от „друг биологичен вид“, с характерна „нискочелна осанка“, се самоорганизират и самонаграждават, политици ги окуражават, а медии – героизират. Институциите са деградирали и нефективни, вече не успяват да осигурят и физическата защита на гражданите. Вече не усещаме, че „свинските опашки“ са се впили и в нашите ръце… до изтръпване, тотална апатия и цинизъм.

Коментарът е излъчен по телевизия BiT. Заглавието е на редакцията

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.